Bir çok insanın söylediğini kabul ettiği 'beyaz yalanlar' teknolojik araçların kullanılması ile hem artıyor hem de söylenen beyaz yalanı yüz yüze olduğundan daha kolay söyletiyor. Yapılan araştırmalarda her beş kişiden dördü, günde en az bir kere beyaz yalan söylediğini kabul ediyor. Oranın bu kadar yüksek olmasında, cep telefonu, e-posta ve kısa mesajın çok yaygınlaşmasının etkisi de gözden kaçırılmaması gereken bir gerçek.

Teknolojik araçların bu işte çok kullanılması ile bir anlamda 'beyaz yalan' kavramı 'tekno-yalan' terimini de içine alarak genişliyor. Blackberry gibi cihazların kullanılması ile tekno-yalanları söylemenin kolaylaştığı gözlenirken, İngilizler arasında yapılan bir anketin sonuçlarına göre; bu kolaylık katılımcıların yüzde 75'i tarafından kabul ediliyor. Bununla beraber, karşıdakine bir iletişim aracı kullanarak yalan söylemenin, yüz yüzeyken yalan söylemeye oranla daha az suçluluk duygusu yaşattığı belirtiliyor.

İŞTE SÖYLENEN BEYAZ YALANLAR DAHA FAZLA

Beyaz yalanların sıklıkla çalışma ortamlarında söylendiği gözleniyor. Çalışanların en çok hastaymış gibi davranmak, bitmemiş bir işi bitmiş gibi göstermek için kullandığı bu yöntem, yapılan büyük bir hatayı gizlemek için işverenlerinin tepkisinden korkan çalışanlar tarafından da kullanılıyor.

Aileye ve eşe karşı söylenen beyaz yalanlar da, iş hayatındaki kadar çok olmasa da sık sık başvurulan bir araç. Bu tarz ilişkilerde söylenen yalanlar genellikle alınan yeni bir kıyafet veya alınan kıyafetin fiyatı, giyilen kıyafetle nasıl görünüldüğü, yenen yemeğin veya içilen içkinin miktarı ya da kişinin kilosu hakkında oluyor.