Yıllar geçtikçe teknoloji ilerliyor, hayatımızı kolaylaştıran ürünler, icatlar ortaya çıkıyor.

Tıptaki ilerlemeler sayesinde de birçok insanın hayatı kurtuluyor, hastalıklar daha kolay tedavi ediliyor. Bunlara yeni örnekler de çok yakında ortaya çıkacak.


BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasaya çıkacak ruh halinizi algılayan televizyondan 3 boyutlu yazıcıya kadar birçok yenilik sizleri bekliyor.


1-İnsan ile makinenin kaynaşması: Cilt dokusunun biyonik koldaki metale aşılanması kolay bir iş değildir. Fakat University College London'da görevli araştırmacılar, geyik boynuzu üzerinde çalışıyorlar. Araştırmacılar cilt dokusunun uzun liflerini gözenekli boynuz kemiğinin içine gömdüler. Bu enfeksiyon riskini azaltarak cildin boynuz etrafında mühürlenmesini sağladı. Yapay kollar ya da bacaklar normalde kesik bölümün gövdesine tutturuluyor ya da sargıyla sarılıyor. Yürürken gövde ile yapay bacak arasındaki hareket kızarıklığa ya da yaraya yol açıyor. Yeni teknikte, titanyum çubuk güvenli bir şekilde kemiğe sabitleniyor ve yapay kol ya da bacak bu çubuğa tutturuluyor. Çubuğun yüzeyi kesik bölgedeki cilt dokusunun çubuğun etrafında tutunmasına izin vermek için deliklerle kaplanıyor.


2-Yapay programlanır madde: Laboratuarlarda üretilen çok küçük yapılar olan protocell'ler canlı hücreler gibi ışığa doğru ya da birbirlerine doğru hareket edebiliyorlar. Fakat bu yapılar canlı değil. Farklı moleküler içerikler kullanarak, protocell'ler farklı fonksiyonlarda başarılı olabiliyorlar. Örneğin, bazıları sera gazı karbondioksiti emerek binanın yapısının bir parçasını oluşturabiliyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde ticari olarak kullanılmaya başlanacak olan akıllı boyaların içinde de bu maddeler olacak. Bu maddeler, atmosferden karbondioksiti emecek ve küresel ısınmaya yol açan bu gazı zararsız kireç taşına dönüştürecek.


3-Hızlandırıcı kanser tedavisi: Parçacık hızlandırıcılar, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda atomları parçalamak için bilinen en iyi cihazlardır. Fakat yüksek enerjili parçacık ışınları kanser tedavisinde de kullanılabilir. Radyoterapide X-ray ışınları kanser hücrelerini yakıyor, ancak aynı zamanda çevresindeki sağlıklı dokulara da zarar veriyor. Şimdi sadece kanser hücrelerindeki DNA'yı yok edecek karbon iyonu ya da proton ışınları oluşturmak için parça hızlandırıcı kullanılıyor. Parçacıklar belirli bir noktada hedeflenebiliyor ve böylece çevre dokulara çok daha az zarar veriyor. Bu sayede daha fazla dozda ilaç verilebiliyor. Hadron terapisi halen başlangıç aşamasında, fakat sağlayacağı olanaklar Japonya'da, Avrupa'da ve Amerika'da şimdiden hazır ya da yapım aşamasında.


4-Üç boyutlu baskı: Çocuğunuzun ayakkabılarını 3 boyutlu olarak bastığınızı hayal edin. Siz bilgisayarda oluşturulmuş bir tasarımı yüklüyorsunuz ve 3 boyutlu yazıcılar aşama aşama nesneyi inşa ederek bunu basıyor. Bu yavaş bir süreç, her milimetrenin basılması birkaç dakika sürebiliyor. Örneğin, 25 santimetrelik bir nesnenin baskısı 12 saati bulabiliyor. Bugüne kadar 3 boyutlu baskı endüstriyel mühendislik ile sınırlıydı. Çünkü, çok yavaş ve oldukça pahalı. Üç boyutlu bir yazıcının maliyeti on binlerce poundu bulabiliyordu. Ancak şimdi 3 boyutlu bir yazıcıyı 600 pound'a yapabilirsiniz. Bath Üniversitesi'nin projesi, RepRap 3 boyutlu yazıcılar için açık kaynaklı sistematikler ve yazılımlar üretiyor. RepRap adında açık kaynak kodlu projede, alacağınız malzemeler size yaklaşık 500 Euro'ya mal olacak. Daha sonrası ise sizin dokümanlardan ne derece iyi yararlanacağınıza ve elektronik-mekatronik marifetinize bağlı. Bunları yapabilirseniz artık plastikten üretilmiş üç boyutlu çıktılarınız olacaktır.


5-Aynı anda her yerde hesaplama: Kredi kartlarından telefonlara kadar çevremizdeki her şeyin içinde Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisi bulunuyor. Bu, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemidir. Temel olarak bir etiket ve okuyucudan meydana gelir. Biz ayrıca çevremizde akıllı yapı malzemelerinin gökdelenlerdeki değişiklikleri gözlemlediğini ve sağlığımızı takip eden sensörlerle donatılmış akıllı giysiler de görmeye başladık. Aynı anda her yerde olan hesaplamanın ilk aşamasını şimdiki elektronik cihazlarda görüyoruz. Örneğin, 10 yıl içinde buzdolabınız içindeki süt bittiğinde cep telefonunuza mesaj gönderebilecek ya da kaza yaptığınızda arabanız ilkyardım ekipleriyle iletişim kurabilecek. Bunun bir sonraki adımı ise makineyle insanı kaynaştırmaktır. Böylece biz de ağın bir parçası olabiliriz. MIT'de sentetik nörobiyolog Ed Boyden, beyin optik arayüzü geliştiriyor. Böylece insan ile makine arasında yeni iletişim modları olacak.


6-Karbon trapping: Prof. Flannery, gelecekte atmosfere salınan karbonu azaltmaya ihtiyacımız olduğunu söyledi. bunun için 2 çözüm öneriyor. Çözüm 1: Karbon ayırma: Burada karbondioksit yerin altına sıkıştırılıyor. Fakat bunun buradan pompalanması zor ve maliyeti yüksek olacak. Diğer seçenek ise biochar oluşturmaktır. Organik maddenin çok az oksijenle veya hiç oksijen olmaksızın yanması sonucu oluşan, aktifleştirilmiş karbon içeren bir toprak düzenleyicidir. Yüksek ısı ve basınç altında organik madde içerisindeki maddelerin bir kısmı su buharı ve gaz halinde ortamdan uzaklaştırılır ve geriye mikro gözenekli yapıda yoğun karbon içerikli biochar veya siyah karbon dediğimiz madde kalıyor. Biochar, kömür ile aynı olmasına rağmen yakıt olarak kullanılmıyor. Biochar, karbondan türetilen mineralize bir formdur. Bu nedenle çürümüyor ve atmosfere karbondioksit salmıyor. Toprakta binlerce yıl tutunup kalıyor. Biochar, besin sızıntısını önleyerek toprağı zenginleştirebiliyor.


7-Concscioumeter: EEG ve fMRI taraması sayesinde hareket halindeki beyni biliyoruz. Fakat bu cihaz, komadaki bir hasta ile sürgüleme sendromu (hareket edemeyen, ancak uyanık olan ve etrafının bilincinde olan kişi) hastası arasındaki farkı anlayabiliyor. Ayrıca bu cihaz bir hayvanın ya da bilgisayarın bilinçli olup olmadığını da tahmin etmeye yardım edecek.


8-Quantum bilgisayarlar: 1950 yıllarındaki Moore's Low nedeniyle mikroçiplerin üzerindeki transistörlerin sayısı her iki yılda bir iki katına çıkıyordu. Fakat bu transistorun ne kadar küçültülebileceğine bağlı. Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli araştırma ekibi, geçtiğimiz günlerde Quantum çipinin kreasyonunun, gerçek yaşam problemlerini çözebileceğine inandıklarını açıkladılar. Bu bilgisayarlar sadece asıl formunda canlanacak. Quantum bilgisayar için en önemli iş, fiziksel yapıları modellemek için tasarlanan algoritmaları uygulamak olacak.


9-Ruh halinizi algılayan televizyon: Çok yakında hangi kanalı izlesem diye durmadan zaping yapmaktan kurtulacaksınız. Çünkü televizyonunuz sizin ruhsal durumunuza göre size uygun programı bulacak ve onu izlemenizi sağlayacak. Televizyonunuzun içinde bulunan kamera sizin duruşunuzu ve yüz ifadelerinizi tespit edecek ve bunlara uygun bir kanalı sizin için seçecek.


Zaman/Online