Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarının Türkiye'ye tarımın nasıl yapılacağını öğreteceğini söyledi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve KSÜ tarafından düzenlen "Kırmızı Biber İşleme Teknolojileri" konulu panel, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) gerçekleştirildi. Panelin açış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, kırmızı biberin ülkemizde ve dünyada büyük ölçüde üretildiğini ve yapılan araştırmalarda insan sağlığına da büyük faydası olduğunu söyledi. Peri, "Üretim aşamasında yoğun iş gücü gerektirdiğinden dolayı ülke istihdamına katkısının yanında tarıma dayalı sanayi tesislerinde kullanılması ile de ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır" dedi.

Türkiye'de uzun zamandır kırmızı biberde aflatoksin sorunu yaşandığına dikkat çeken Peri, "Özellikle iç piyasada büyük miktarda tüketilen kırmızı biber dış piyasaya yöneldiği zaman 'dur' diyorlar. Nedeni ise hepimizin bildiği gibi aflatoksin. Dolayısıyla dış pazara girmemize engel oluyorlar. Eğer gerçekten bu insan sağlığına zararlı ise neden iç piyasada tüketilmesine müsaade ediliyor? Eğer böyle değilse bizim dış politikada eksikliğimiz vardır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan ise, tarım ve gıdanın insanların hayatlarını devam ettirmesi bakımından stratejik durumda olduğunu belirtti. Kırmızı biberin sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştırılmasının önemine vurgu yapan Temizkan, doğru ve sağlam politikalarla bunun başarılabileceğini dile getirdi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun da, kırmızı biberde aflatoksinin mutlaka engellenmesi gerektiğine işaret ederek, "Hepimizin bildiği gibi gıda kodeksi çıktı. Tarım Bakanlığı bu konuda çok güzel çalışmalar yapıyor. Aflatoksinin giderilmesi konusunda üniversiteye ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bunun yanında, bunu ortadan kaldırmak için bir an önce hayata geçirmek durumundayız. Biz bunu bugüne kadar vatandaşlarımız için yapmadık ama Avrupa bunu bize yaptıracak. AB uyum yasaları bize Türkiye'de tarımın nasıl yapılacağını öğretecek. Bundan hiç kaçamayız. AB ile en çok zorlanacağımız konu tarım konusu olacak. Bize 'Getirin envanterlerinizi' diyecekler. Bugün kayıtlı olmayan hayvanlarımız var. Kayıtlı olmayan badem bahçelerimiz var. Bunların çözümlenmesi lazım" dedi.

Aflatoksinin, ürünün sadece toprakta kurutulması ile ilgili olmadığını kaydeden Baytorun, şöyle devam etti:

"Bunu yanlış biliyoruz. Aflatoksin hasat esnasında meyvenin zedelenmesi ve hasattan sonra depolanması ve korunmasında ortaya çıkıyor. Temiz bir ürünü bile uygun olmayan bir depoda bulundurduğumuz zaman bile aflatoksin meselesi ile karşı karşıya kaldığımız bir gerçek."

Konuşmaların ardından panel bölümüne geçildi. Panelde, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurtsever Soysal, KSÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cuma Akbay, KSÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Duman ve Gıda Mühendisi Mehmet Çağan birer konuşma yaptılar. (www.kanal46.tv)