Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, orijinal fikir üreten sanayi kentlerinin dünyada söz sahibi olacağını belirterek; “Günümüzde sanayicilerimiz ancak orijinal bir fikrin üretilmesi ile ayakta kalabilecek ve ancak bu şekilde söz sahibi olacak. Orijinal fikirlerin üretilmesinde ise Teknokent’ler büyük önem taşıyor.” dedi.  


Üniversite sanayi işbirliğinin sağlanmasında büyük önem taşıyan Teknokent Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) faaliyetlerine başladı. Bilgiyi, iş gücünü ve sermayenin iş birliğini sağlamayı amaçlayan Teknokent, sanayicilerin dünyaya açılmasına fırsat tanıyor.  Türkiye’nin 42’inci Teknokent’i olan Kahramanmaraş Teknokent Yönetici Anonim Şirketi hakkında Manşet Gazetesi Haber Ekibine açıklamalarda bulunan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Teknokent’lerin sanayi ve üniversite iş birliğini sağlayarak yeni fikirleri ortaya koyduğunu söyledi.


KSÜ’ye Teknokent’in kurulması için 2008 yılında başvuru yapılmasına rağmen resmi müracaatı 2011 yılında gerçekleştirdiklerini söyleyen Rektör Karaaslan, Teknokent’in kurulum aşamasıyla ilgili şu bilgileri verdi; “Teknokent Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi gündemine 2008 yılında geldi. Fakat resmi müracaatını 2011 yılının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirdik. Temmuz ayında da müracaatımız kabul edildi. Böylelikle Kahramanmaraş’ta Teknoloji geliştirme bölgesinin kurulması için gerekli izinler verildi. Gerekli izinlerin alınmamasının ardından Kahramanmaraş Teknokent Yönetici Anonim Şirketi’ni kurduk.  Şirketin üniversite ile birlikte 18 ortağı var. Şirketin yüzde 51 hissesi üniversitemize ait. Geçtiğimiz günlerde ortaklarımızla imzaları atarak Teknokent Anonim Şirketi’nin kuruluş sürecini tamamladık. Şuan Üskim binasının bir katını Teknokent çalışmalarında kullanmak için ayırmış bulunuyoruz. Şirketlerimiz çalışmak istediklerinde kendilerine ayrılan bölümde çalışabilirler.” 


SANAYİCİ ÜNİVERSİTENİN BİLGİ BİRİKİMİNDEN YARARLANACAK


Teknokent’in ana felsefesinin bilgiyi, iş gücünü ve sermayenin iş birliğini sağlamaya yönelik olduğunu dile getiren Rektör Karaaslan; “Eğer bu yönde her hangi bir sanayicimiz bir yenilik konusunda bir takım çalışmalarda bulunmak istiyorsa üniversitedeki bilgi birikiminden faydalanmak üzere bu çatı altında bir şirket kurup çalışmalarını yapabilir. Sanayicimiz Teknokent çatısı altında şirketini kurması ile üniversitenin bilgi birikiminden faydalanabilecek hale gelebilir. Örneğin bir mühendisimiz dışarıda kendi başına çalışma yapamazken bir firmanın kendisine getirdiği bir işle Teknokent çatısı altında birlikte çalışabilirler.  Bunun yanında bir akademisyenin orijinal bir ürün geliştirmeye yönelik fikri var ise bunu hayata geçirebilmek için kendisi şirket kurabilir ve bu şirket vasıtası ile herhangi bir sanayici ile onun iş gücünden ve sermayesinden faydalanmak üzere bir ortaklık kurabilir.  Böylelikle akademisyen ile sanayici iş birliği sağlanmış olur.” şeklinde konuştu.  


AMACIMIZ SADECE ÜRÜNÜN ÜRETİLMESİ DEĞİL


Teknokent ile sanayicilerin büyük kazançlar elde edebileceğini belirten Rektör Karaaslan, konuşmasına şöyle devam etti; “Sanayicimizin sahip olduğu iş gücü ve sermaye ile üniversitelerle mevcut bulunan bilgi birikiminin iş birliğinin sağlanması ve bunun uygulamaya aktarılması Teknokent’in asıl amaçlarındandır. Amacımız sanayicilerimiz sadece yeni bir ürünün üretilmesi değil, yenilik geliştirmenin yanı sıra kendi ürün kalitesini yükseltmek amacıyla üniversite ile iş birliği yapabilir. Sanayicilerimiz şuan ürettikleri bir ürünün maliyetini düşürme konusunda da çalışmalar yapabilir. Bu konuda akademisyenlerimizden destek isteyebilirler. Sanayicilerimizin sahip oldukları teknolojiyi yeni ve ileri teknolojiye nasıl uyumlu hale getirebiliriz? Bununda üzerinde durulması gerekiyor. Yeni yatırım imkanlarını araştırmak için sanayicilerimiz Teknokent’te akademisyenlerimizin fikirlerinden yararlanabilirler.  Teknoloji transferlerine, istihdam olanaklarına daha iyi imkanlar sağlanabilir.  Bütün bunlar sanayicilerimizin sağlayabilecekleri kazançlardır.”


TEKNOKENT MARKALAŞMADA ÖNEMLİ ADIM


Sanayicilerin ancak orijinal fikirler üreterek ayakta kalıp dünya da söz sahibi olabileceğini vurgulayan Rektör Karaaslan; “Şehirlerin markalaşması çok önemli bir konu.  Markalaşma yönünde Teknokent’te üretilecek bir fikrin hayata geçirilmesi çok önemli.  Günümüzde artık sanayimiz ancak orijinal bir fikrin üretilmesi ile ayakta kalabilecek ve ancak bu şekilde söz sahibi olacak.  Dünyanın gidişi şuan bu şekilde. İnsanlar herhangi bir fikri üretime dönüştürüyorlar ve onu bütün dünyaya satıyorlar. Bizde Kahramanmaraş olarak üniversite olarak güçlü olabilmemiz için orijinal fikirler bulmamız ve bunları hayata aktarabilmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde ayakta kalabilir ve rekabet edebiliriz.  Teknokent’in asıl amaçlarından bir tanesi orijinal fikirlerin hayata geçirilmesinde yardımcı olmaktır.  Orijinal bir fikri hayata geçirip onu sahiplenebilirsek onu kendi ürünümüz olarak lanse edebilirsek kendi markamızı oluşturmuş olacağız.  Kendi markamızı bütün dünyaya sunma fırsatını bu şekilde sağlamış olacağız.” Diye konuştu.    


KAHRAMANMARAŞ TASARIMDA GELİŞMELİ


Teknokent’in Kahramanmaraş’ta marka oluşturma konusunda çok önemli bir rolü olacağını söyleyen Rektör Karaaslan;“Teknokent bünyesinde çok büyük keşiflerin olması gerekmiyor. Bir üretimin bir ürünün kalitesini arttırma yönünde küçük bir buluş gerçekleştirmişseniz, maliyetini düşürme yolunda küçük bir buluş gerçekleştirmişseniz ve ya herhangi bir keşfi hayata geçirmişseniz bu markalaşma yolunda çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle Teknokent’in Kahramanmaraş’ta marka oluşturma konusunda çok önemli bir rolü olacaktır.  Ayrıca markalaşma için tasarım da önemli bir konu. Şehrimizin asıl üzerinde durması gereken konulardan bir tanesi de tasarım konusudur. Teknokent’in bu yönde de yararı olacaktır.” dedi.  


SANAYİCİLERİMİZE TEKNOKENTİ ANLATACAĞIZ


Kahramanmaraş’ta Teknokent’in yeteri kadar tanınmadığına dikkat çeken Rektör Karaaslan, sözlerini şöyle tamamladı; “Bunun yanında Teknokent’te neler yapılabileceği konusunda sanayicilerimizi bilgilendireceğiz. Teknokent’i yeteri kadar anlatırsak uzak kalmış gibi görünen kesimlerin ilgisini çekeceğiz. Hem burada ki akademisyenlere hem de girişimcilere avantajlar sağlayan bir kurum olacak. Bilim adamları ürettikleri herhangi bir kazanç için döner sermaye kapsamında o kazançtan faydalanabilirler. Fakat burada bilim adamının kazandığı doğrudan kendisinin olacak.  Ürettiğimiz kazançlar veya hizmetler gelir vergisinden, kurumlar vergisinden ve katma değer vergisinden muaf oluyor. Bunlarda girişimciler için çok önemli bir durum.” (Manşet - www.kanal46.com)