Türkiye'nin Irak sınırını artık tamamiyle Türk üretimi olan insansız hava araçları (İHA) gözetleyecek. 1 metre boyunda olan İHA'lar, bugün ilk uçuşlarını gerçekleştirdi.

Sınır boyu ve Cudi Dağı semalarında görülen İHA'ların Şırnak ve Silopi'de konuşlandığı belirtildi.

Güneydoğu Bölgesi'nde terörle mücadelede kullanmak amacıyla tamamiyle Türk üretimi olan mini İHA'lar bölgedeki ilk uçularını gerçekleştirdi. Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümeni ile Silopi 172'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda konuşlanan mini İHA'lar, bugün Cudi Dağı ile sınır şeridi boyunca uçarak merkezlerine istihbarat amaçlı görüntü gönderdi.

1 METRE BOYUNDA

20 bin feet irtifada uçuş yapabilme özelliğine sahip İHA'ların, otomatik kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olduğu belirtildi. Karıştırma korumalı 100 kilometrelik bir menzilde merkeze veri linki gönderebilen İHA'lar, verileri yer istasyonuna gönderdiği gibi kayıt yapma özelliğine de sahip. 1 metre boyunda olan İHA'lar, aciliyet gerektiren bir durumda 15 dakika içerisinde kalkabiliyor.

Özellikle yol kontrolleri, askeri araç sevkiyatı sırasında oluşan konvoyların güvenliğini sağlamakta büyük kolaylık sağlayacak İHA'ların boyunun küçük olması nedeniyle operasyonlarda derin ve uçsuz bucaksız vadilerin diplerine kadar inebilme, derelere mağaralara kadar inme ve görüntü çekme kabiliyetine sahip olması askerlere büyük kolaylık sağlayacak.

Üst düzey bir askeri yetkili, İHA'ların ilk uçuşunun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, artık istihbari bilgilerin tüm altyapısının Türkiye tarafından hazırlanmasının sevindirici olduğunu söyledi. İsrail ya da başka bir ülkeye bağımlı kalmadan örgütün tüm hareketlerini izleyebileceklerini belirten yetkili, sadece terörle mücadele değil sınırda yapılan kaçakçılığın da önleneceğini söyledi. (DHA)