Kahramanmaraş Valiliği, Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen "Uludaz Dağı Uğur Böceklerinin Biyolojisi, Tarıma Katkısı ve Bölgenin Turizme Kazandırılması" projesinde gelinen noktayı değerlendirmek üzere Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak ve bazı şube müdürlerinden oluşan bir ekip 16 Ağustos cumartesi günü bölgeyi ziyaret etti.

KADAK (Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği) ve KAFSAD (Kahramanmaraş Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) yönetiminden bazı üyelerin rehberlik ettiği geziye proje sorumlusu KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kalkar da katıldı.

Hüseyin Çanak’ın projeyle ilgili sorularını yanıtlayan Kalkar; Amanos Dağlarının doğu uzantısında yer alan 2 bin 273 metre yükseklikteki Çimen Dağı Uludaz Tepesinde sürü halinde görülen yedi noktalı uğur böceklerinin hem bilimsel araştırma konusu olarak hem de turizm açısından dikkatleri üzerine çektiğini vurgulayarak; “Halk arasında gelin böceği veya ‘uç uç’ böceği olarak bilinen uğur böceklerinin biyolojisi, ekolojisi, bölgesel dağılımları, göç etme potansiyelleri, beslenme olanakları, yılın hangi dönemlerinde aktif oldukları, diğer böcek türlerinin varlığı ve uğur böcekleri ile etkileşimi ve bu yaşam alanlarının korunması araştırma konularımızdır.” dedi.

Sabahın erken saatlerinde başlayan ve akşam saatlerine dek süren inceleme gezisinin sonunda bir açıklama yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak, yürütülen proje ile bu bölgenin biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesinde ve koruma altına alınmasında önemli adımlar atılacağına olan inancını belirtti.

Ayrıca bölgenin turistik açıdan tanıtılması ve bunun uzantısı olarak yöreye ve topluma sağlayacağı ekonomik katma değere de dikkat çeken Çanak; “Ben ve şube müdürü arkadaşlarım için hem keyifli hem de faydalı bir gezi oldu. Bize eşlik eden ekibe teşekkür ediyoruz” dedi. (www.kanal46.com)