Kayseri'de Erciyes Teknopark'ta geliştirilen yakıt sensörü sayesinde araçların yakıt kullanım miktarı tespit edilirken, depodan yapılan hırsızlığa karşı da cep telefonu aracılığıyla uyarı mesajı gönderiliyor.


KAYSERİ (AA) - Kayseri'de Erciyes Teknopark'ta geliştirilen ve araçlara monte edilen yakıt sensörü sayesinde, araçların yakıt kullanım miktarları tespit ediliyor, depodan yapılan hırsızlığa karşı da cep telefonu aracılığıyla istenilen kullanıcı uyarılıyor.


Erciyes Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren bir yazılım ve elektronik firmasının yönetim kurulu başkanı Metin Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yakıt takip sistemi" adını verdikleri cihazın özellikle büyük araç filosu olan şirketler tarafından tercih edildiğini söyledi.


Cihazla tır, kamyon gibi yük taşımacılığında kullanılan ağır vasıta araçlarda yakıtın kolaylıkla takip edildiğini ifade eden Özsoy, benzin ve mazota gelen son zamlarla birlikte yakıt maliyetinin firmalar için önemli bir gider kalemi haline geldiğini vurguladı.


Büyük araç filolarına sahip firmalar tarafından yakıtın doğru, verimli kullanılıp kullanılmadığının her zamankinden daha fazla takip edilme ihtiyacı doğduğunu belirten Özsoy, şunları kaydetti:


"Cihaz sayesinde nerede, ne zaman, kaç litre yakıt tüketilmiş, bunun ne kadarını araç harcamış, ne kadarını şoför veya bir başka kişi art niyetli olarak çekmiş, bu tür raporlamalar kullanıcıya sunuluyor. Hırsızlık amaçlı depodan yakıt çekilmesi anında da araç sahibine veya belirlenen kişilere cep telefonu aracılığıyla anında uyarı mesajı gönderiliyor. Bu sayede yakıt hırsızlığının önüne geçiliyor. Ana amacımız aslında bu. Şu an yeni nesil araçlarda aracın ne kadar yakıt tükettiği konusunda bilgiler verilebiliyor ama bu sistemde en önemli kriterlerden birisi çalınan yakıtı kontrol altına alabilmek."


"Firmalar yıl içinde birkaç tır parası kaybediyor"


Büyük filolu şirketler için araçların depolarından yakıt çalınmasının çok önemli bir problem olduğuna dikkati çeken Özsoy, özellikle yurt dışına çıkışlarda yakıt hırsızlığının arttığını dile getirdi.


Büyük firmaların araçlarının her ay en az 3-4 defa yurt dışına yük götürdüğünü kaydeden Özsoy, "Yaptığımız araştırmalarda bir şoförün bir seferde 200 litreye yakın yakıt çalabildiğini belirledik. Bunu yıllık hesap ettiğinizde çok büyük rakamlar ortaya çıkıyor. Firmalar yıl içinde birkaç tır parası kaybediyor. Geliştirdiğimiz cihaz tüm bunları önlemeyi amaçlıyor" şeklinde konuştu.


Sabit depolarda da kullanılabiliyor


Cihazın sadece araçlarda değil yakıt bulundurulan her türlü depoda kullanılabildiğini belirten Özsoy, şöyle devam etti:


"Sabit ve hareketli depolara bu sistem entegre edilebiliyor. Yakıt taşınan büyük tankerlere de uygulanabiliyor. Jeneratörlerin yakıt depolarında kullanılmak üzere teklifler alıyoruz. Bu yönüyle cihazın kullanım alanı genişliyor. Tamamen donanım ve yazılımı kendimize ait bir sistem. 6 yıllık çalışma sonucu geliştirdiğimiz ürünün koruma ve faydalı patent belgelerini aldık"


(AA)