Eskişehir’de Odunpazarı Belediyesine bağlı Hamamyolu’nda faaliyet gösteren esnaflar, müşteriler için kapıya konulan masalara zabıtalar tarafından ceza kesilmesine adeta isyan ettiler.


 


Yaz’ın keyfini çıkartmak isteyen ve  dışarıda oturmak isteyen  müşterilerin isteklerine karşı koyamayan esnaflar, dışarıya attıkları masalardan dolayı belediyenin kestiği cezalardan bıktıklarını söylediler. Eskişehir’in simgesi haline gelen Hamamyolu’nun artık eskisi gibi olmadığını ve canlılığını yitirdiğini belirten esnaflar, esnafa baskıların devam etmesi halinde artık Hamamyolu diye bir simgenin olmayacağını ifade ettiler. Dışarıya oturmak isteyen müşterilerin zabıtalarca yerlerinden kaldırılmasına çevredeki vatandaşlar da tepki gösterdi.


“BELEDİYE ESNAFA ZULMEDİYOR”


 Hamamyolunda yirmi bir yıldır faaliyet gösteren Kahramanmaraşlı üçüncü kuşak dondurmacı Edem Pastanesi sahibi Enes  Kutas, “Belediye Başkanımız bizlere daha güzel  yerler yapacağım diyerek eski sistemi yıktı ve on ikişer metrekarelik yeşil alanların içerisine cep yaptı ve bunları bize zoraki dayatmayla yaptı. Sigara yasağından dolayı müşteri içeride oturmak istemiyor. Dışarıya oturmak istiyor yapılan cepler de müşterilere yetmiyor. Ek masa atmamız gerekiyor bu sefer de zabıta bize ceza kesiyor. Ceza yemekten bıktık. Az önce bir ayda üçüncü cezayı yedim. Halkçı olduğunu düşündüğümüz sayın belediye başkanımızın Hamamyolu’nun tekrar eski haline getirmesini istiyoruz. Burada gerçekten kamuoyu araştırması yapılsa, gerek çevre halkına, gerek müşterilere, gerek se Hamamyolu esnafına buranın nasıl olması gerektiği ile ilgili bir araştırma yapılsa her şey daha güzel ve isabetli olur diye düşünüyorum. Biz burada vergimizi veriyoruz, üzerimize düşeni yapıyoruz ama esnafı kollaması gereken belediye resmen esnafa zulmediyor. Daha önce vatandaşların geçmesi için  buraya üç çeşit yol yapıldı. Bunlar, masa-sandalye yolu, ortada transit geçen vatandaş yolu diğeri de alış veriş yapmak isteyen vatandaşlar için yapılan yol olmak üzere üç çeşit yol vardı. Şimdi onlar ortadan kaldırıldı. Bunlar yapılırken de bize verilen sözler tutulmadı.”


“BAŞKAN’IN YEDİLER VE HAMAYOLU’NA KASTI MI VAR?"


Uzun yıllardır Hamamyolu’nda Tekstil işiyle uğraşan Ömer Kadiroğlu, “Başkan bu Hamamyolu’nu canlandıracağını söyledi ama resmen bitiriyor. Odunpazarı’ nda bazı yerlerde 150-200 masalık yerler var ama Hamamyolu’ nda 15-20 masalık yerler bıraktılar. İnsanları sıkıştırdılar küçücük yerlere, insanlar beş tane masayla iş yapmaya çalışıyor. Kendi arkadaşlarımıza burada oturalım diyoruz ama yer yok diye gelmiyorlar. Biz merak ediyoruz Başkan’ın Yediler, Hamamyolu’ na özel bir kastımı var anlamıyoruz.”


Zabıtaların müşterileri oturdukları yerlerden kaldırmasına tepki gösteren vatandaşlardan Mustafa Özöğüt ise, “ Buraya hem soğuk bir şeyler yiyelim hem de dinlenelim diye geldik. Baktık dört tane yer, yetişmeyince rica ettik masa koydurttuk tam o sırada zabıtalar geldi bunları kaldırın dedi. Ben vatandaşsam bu güzelliği de burada görmek isterim. O zaman ya burayı büyüteceksin ya da bir hal çaresine bakacaksın.”


“DONDURMANIZI ELİNİZE ALIN YİYİN DİYORLAR"


Zabıtaların masaları kaldırması sırasında orada ailesiyle oturan ve olaya tepki gösteren bir başka vatandaş Anadolu Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden Prof.Dr.Arzu Çiçek oldu.


Prof.Dr.Çiçek, “Birkaç yıldır Eskişehir’in turistik yeri olduğunu söylemelerine rağmen insanların evlerinde oturmalarını istiyorlar ki herhalde, burada bizleri oturduğumuz yerden kaldırarak 50-55 kişilik grubumuzu dört tane masaya sığdırmaya çalıştılar. Nasıl böyle bir turistik şehir anlamadım. Oturan vatandaşlara yapılan açıklama ise, dondurmanızı elinize alıp yiyin diyorlar. Hamamyolu trafiğe kapalı bir alan. Buraları bir şekilde rahatlatmaları gerekiyor. Halkın beklentilerine kulak verilmesi gerekiyor. Şu anda burada zabıtanın müdahelesiyle hiç tanımadığımız insanlarla tıkış tıkış oturmaya başladık. Rahat rahat oturamıyoruz, konuşamıyoruz.”


Şimdi insanlar belediyeden bir çözüm bekliyor.