Gaziantep'te uzun yıllardan beri kahvaltılık ürünler satan Arif Şimşek, üzüm pekmezinin soğuğa karşı çok faydalı olduğunu söyledi.


Uzun uğraşlar sonrasında sofralara ulaşan üzüm pekmezi, insan vücudunun direncini artırarak soğuk havalara karşı bir kalkan oluşturuyor.


Pekmez satıcısı Arif Şimşek, pekmezin yapım aşamasını anlatarak pekmezin faydaları hakkında bilgi verdi.


Şimşek, şu bilgileri paylaştı:
“Bu yıl pekmezin geçen yıla oranla fiyatları biraz yüksek. Dolu yağdıktan sonra bağlar biraz hasar gördü. Bundan dolayı üzüm, geçen seneki tonajda çıkmadı. O yüzden fiyatlar geçen sene 12 ile 13 lira arasındaydı. Bu sene iyi pekmez 15 ile 16 lira arasında satılıyor. İlk başta sıvı biçimde yapılıyor. Ondan sonra bu pekmezin içerisine maya katılarak yoğurt gibi mayalanır. Tekrar dondurularak katı hale getirilir. Bu katı ile de müşterilerimize sunuyoruz. Önce bağdan üzümler toplanır. Tertemiz bir biçimde yıkanır. Daha sonra ezilerek üzümün suyu çıkartılır. Sonra yüksek ateşte kaynatılır. İçerisine beyaz toprak ve sütleğen dediğimiz atılır. Çeşitli aşamalardan geçerek bu duruma geliyor.”


Arif Şimşek, üzüm pekmezini özellikle kış aylarında tüm vatandaşların yemesi tavsiyesinde bulunarak, “Özellikle kış aylarında herkesin yemesini tavsiye ediyoruz. Pekmez, kana çabuk karışır ve kan dolaşımını hızlandırır. İnsanı sıcak tutar. Bunların dışında da bir sürü faydası bulunmaktadır” dedi.(İHA)

Editör: TE Bilisim