Adıyamanlı kadınlar, kağıta basılan objeleri ince bir işçilikle üst üste yapıştırıp üç boyutlu esere dönüştürüyor.


ADIYAMAN (AA) - Rölyef sanatını öğrenen kadınlar, üç boyutlu esere dönüştürdükleri tabloların satışından elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlıyor.


Adıyaman Kadın Yaşam Derneği ve Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü işbirliğinde ilk kez düzenlenen "Üç boyutlu kağıt rölyef kursu" ilgi görüyor. Ev kadınlarına yönelik planlanan kursta, rölyef (kabartma) sanatı ve kağıttan üç boyut tablo teknikleri öğretiliyor. Kağıtlara basılan objeleri ince bir işçilikle üst üste yapıştırıp, ustalara taş çıkartırcasına üç boyutlu esere dönüştüren kadınlar, hem bu sanatın yaygınlaşmasını hem de aile bütçesine katkı sağlıyor. 


Kursiyerler, rölyef sanatıyla evlerindeki eşyaları süsleme imkanı buluyor. 


Derneğin başkanı Suna Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boş zamanını değerlendiren kadınların psikolojik olarak rahatladığını söyledi. Kursiyerlerin ürettiklerini satma imkanı bulduğunu anlatan Ateş, "Böylece en azından kendi ihtiyaçlarını karşılamış oluyorlar" dedi. 


Üç boyutlu tabloları "emek isteyen çalışmalar" diye nitelendiren Ateş, Güneydoğulu kadınların çok becerikli olduğunu ve mükemmel işler ortaya koyduğunu dile getirdi. 


Kursiyerlerin zamanla kadın dayanışması içinde hareket etmeye başladığını dile getiren Ateş, bu durumun kendilerini memnun ettiğini ifade etti. 


Ürünler ortaya çıktıkça kadınların öz güvenlerinin geliştiğine dikkat çeken Ateş, "Eserler ortaya çıktıkça kadınlarımız kendilerini güvenmeye başladı. Çalışmalar tamamlanınca ise çok keyif alıyorlar. Bu mutluluk aynı zamanda psikolojik bir destek oluyor" diye konuştu.


Usta Öğretici Asiye Aydın ise rölyef sanatının Türkiye'de yeni gelişmeye başladığını aktardı.


Bir tablonun yaklaşık 1 ayda ortaya çıktığını hatırlatan Aydın, fiyatının ise 350 ila 400 lira arasında değiştiğini belirtti.


Kursiyerlerden Hüsniye Demir de ilk başta zorlandığını ancak azmederek bu sanatı öğrendiğini kaydetti.  


İlk eserini bitirdikten hemen sonra ikincisine başladığını ifade eden Demir, "Yaptıkça daha da keyif almaya başlıyorsunuz. Kursta rahatlıyor ve stresimizi atıyoruz. Ayrıca tabloların satışından elde ettiğimiz geliri ihtiyaçlarımız için değerlendiriyoruz. Bu yüzden bu kurs bizim için çok güzel oldu" şeklinde konuştu.


(AA)

Editör: TE Bilisim