Özel Ali Kenger Lisesi bu yıl 3 iddialı proje ile yarışmalara katılacak.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen olimpiyat ve proje alanındaki ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılarıyla sürekli gündeme gelen Özel Ali Kenger Lisesi, 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde de 3 yeni proje ile yarışmalara katılacak.

Geçen yıl 15'inci Uluslararası Lise Öğrencileri Proje Yarışmaları'nda dünya üçüncülüğü, TÜBİTAK 16'ıncı Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda Akdeniz Bölge birinciliği elde eden Özel Ali Kenger Lisesi, bu yıl biyoloji ve kimya dallarında 3 ayrı proje hazırladı.

Proje çalışmalarının uzun soluklu sabır ve yüksek performans gerektirdiğini söyleyen Proje Koordinatörü Esma Arca, "Öncelikle proje çalışması yapacak öğrencileri belirliyoruz. Bu öğrencilerin istekli ve araştırmacı bir ruha sahip olmaları çok önemli. Bir sonraki aşamada üniversite ile diyaloga girerek belirlenen proje konularında seçimler yapıp çalışmalara başlıyoruz." dedi.

Bu yılki ilk projelerinin Organik Diş Tozuyla Sağlıklı Diş Beyazlatma olduğunu ifade eden Arca, "Bu projeyle; mevcut diş macunlarının diş minesine zarar verdiği, diş etlerinin çekilmesine neden olduğu, ağız kuruluğu ve vücuda yararlı bakteri ve doğal floraya etkilerinin ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Bu araştırma Merve Kanat ve Elif Hocaoğlu tarafından yapıldı." dedi.

İkinci projenin de Tekstil Fabrikası Atık Sularının DNA Anormallikleri Oluşturması üzerine yapılan bir araştırmayı kapsadığı bilgisini veren Arca, projeyi Tuba Aksüyek ve Burçin Özgün'ün yaptığını belirtti.

Projeyi hazırlayan öğrenciler, Kahramanmaraş'ta bulunan tekstil fabrikalarının atık sularının karıştığı sularla sulanan yeşil sebzelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

(CİHAN)