Türk Tarih Kurumu (TTK) Ermeni Araştırmaları Başkanı Kahramanmaraşlı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Mustafa Kemal Atatürk'ün yıldızının parladığı an olarak da bilinen 10 Ağustos 1915 Çanakkale Savaşı'nı belgelere dayanarak "Komutan ve Evlatları" adıyla kitaplaştırdı.

ANKA Ajansı tarafından bir kültür hizmeti olarak yayınlanan kitapta Çanakkale savaşında Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal ve askerleri, yerli ve yabancı belgelere dayanılarak anlatılıyor.

ATATÜRK CONKBAYIRI'NI ANLATIYOR

Zafer Haftası kapsamında Prof. Dr. Özdemir tarafından özel olarak hazırlanan ve ilk kez gün ışığına çıkan belge ile bilgilere dayanan kitapta, Atatürk'ün İngiliz arşivlerinde bulunan Conkbayırı'na ilişkin geniş anlatımı yer alıyor.

Söz konusu belgeye göre, cephede Albay olan Mustafa Kemal, zaferden 17 yıl sonra 21 Mart 1932'de Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı sıfatıyla İngiliz Büyükelçi Sir George Clerck'i kabul etti. Gazi, büyükelçinin not tutturmasına izin vererek, Gelibolu günlerini anlattı. "Komutan ve Evlatları"nda, Atatürk'ün İngiliz arşivlerinde kalan ve daha önce yayınlanmamış anlatımını içeren belgenin tıpkı basımı da yer aldı.

Orijinali ilk kez yayınlanan belgede Atatürk, Conkbayırı mücadelesinin başlangıcını anlattı ve geçirdiği zorlu mücadeleyi "Tüm muharebe boyunca biri düşmanla, diğeri de üst komutanlıkla iki ayrı cephede vuruşmam gerekmişti" sözleriyle özetledi.

Kitabın ön sözünde Prof. Dr. Özdemir, şu görüşlere yer verdi:

"Bu çalışmada 1915 Ağustos ayında, Anafartalar Muharebeleri'nde, öngörüsü ve kılıcıyla ulusunun kaderini belirleyen bir Komutan ve askerleri (evlatları) anlatılmaktadır. Türkiye'nin modern tarihinde 'yıldızının parladığı an' olarak tanımlanabilecek bu destanın yazımı bir kurgulama değildir, tümüyle belgelere dayandırılmıştır; her bir ayrıntı için, yerli ve yabancı tanıkların anlatımlarından yararlanılmıştır."

PROF. ÖZDEMİR KİMDİR?

Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof.Dr. Hikmet Özdemir, 1950 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde siyasal bilimler yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Türkiye Bilimsel ve Teknik araştırmalar Kurumu uzmanı, Başbakanlık danışmanı, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı görevlerinde bulundu. Özdemir Türkiye dışında Chevening bursuyla Londra Üniversitesi Asya ve Afrika İncelemeleri Okulu Siyaset Bölümü'nde, Fulbright bursuyla Georgetown Üniversitesi Tarih Bölümü'nde, İngiltere ve ABD arşivleri ile İsviçre'de BM arşivlerinde incelemeler yaptı. Özdemir'in Türkiye siyasi tarihi ve kurumları üzerine 30 kitabı bulunuyor.