Kahramanmaraş Belediyesi "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında bir tarihi konağın daha restorasyonu için çalışmalara başladı.

Kahramanmaraş Belediyesi, tarihi ve kültür turizminin canlandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için kentte var olan fakat kullanılamayan ve her geçen gün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan taşınmaz kültür varlıklarını korunması gerekli çalışmalarını yapıyor. Belediye, Kahramanmaraş taşınmaz kültür hazinesine kazandırılması kapsamında ilk olarak Mahmut Arifi Paşa Konağı’nın restorasyonunu gerçekleştirmişti. Daha sonra İş Bankası’ndan, Ulu Cami’ye kadar olan alandaki iş yeri ve dükkânların restorasyonu ile Kale Çevresi Düzenleme çalışmalarını başlattı. Son olarak da doğa ve insan tahribine rağmen ayakta durmaya çalışan ahşap ve tarihi evlerden Dedeoğulları Konaklarından Dedeoğlu 1 konağının restorasyon uygulama çalışmalarına başlanıldı. Dedeoğulları konakları olarak adlandırılan diğer iki konağın restorasyonu için rölöve restorasyon ve restitüsyon projelerini hazırlama çalışmaları devam ediyor.

DEDEOĞLU KONAĞI 1’DE RESTORASYON ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kahramanmaraş Belediyesi’nden konu hakkında yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Kent merkezindeki Kurtuluş Mahallesinde bulunan Dedeoğlu Konakları birbirine bağlı 3 konaktan meydana geliyor. Konaklar dıştan taş malzemelerle yapılmış yüksek duvarlarla çevrili avlulu, yapı dış sofalı eyvanlı arka odalı plana sahiptir. Konakların zemin katlarının tamamı 1. katların ana beden duvarları yerel taş ve horasan harcıyla yapılmış,1. Katlarının ara duvarları ve çıkmalarla genişletilen 2.katın tamamı bağdadi olarak yapılmıştır. Konakların tamamındaki pencereler dikdörtgen formlu giyotin tipindedir. Konakların saçakları oldukça geniş tutulmuş olup alttan düz ahşap tavanla kaplıdır.

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından 13.9.2007 tarihinde satın alınan Dedeoğlu Konağı 1’de restorasyon çalışmaları Şubat ayında başladı. Devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Belediye yetkilileri konağın özgün fonksiyonuna uygun olarak hazırlatılan Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri’nin Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 24.03.2008 tarih ve 3612 sayılı kararıyla onaylandığını belirterek; “Restorasyon uygulamasına da 15.02.2010 tarihinde başlanıldığı, 150 iş gününde Restorasyon uygulamasının tamamlanmasının hedeflendiği belirtilmiştir.

Restorasyon uygulama çalışmalarında önce yapı askıya alınarak dış yüzeye iskele kurulmuş olup; koruma perdesi ile dıştan kapatıldığını, Daha sonra yapıya sonradan eklenen muhdesler(eklentiler) kaldırılmış, yapının taş ve bağdadi duvarlarının sıva raspaları yapıldığını, yapıda şu anda kapı, pencere tavan boyaları kazınması ve konağın restorasyonunda kullanılacak yeni ahşapların emprenyeleme işlemleri ve yapının üst çatı kaplaması saçların sökümüne devam edildiğini ifade etmişlerdir.

Yapı; parselin kuzeyine güney cepheli olarak yerleştirilmiştir. Konağa batı taraftaki kemerli kuzulu (enikli) kapıdan girilir. Yapının zemin kat duvarlarının tamamı 1. kat dış duvarları taş ve horasan harcıyla yapılmıştır. 1. katın ara bölme iç duvarları ile Kuzeye ve batıya çıkma yaparak genişleyen 2. kat duvarlarının tamamı bağdadidir.

ZEMİN KAT: Önde üst kat sofalarını taşıyan taş kaideli dört ahşap sütunun bulunduğu sahanlık yer alır. Bu sahanlığa açılan kuzeyde iki oda mevcuttur. Sahanlığın doğu tarafında üst kata çıkış merdiveni bulunmaktadır. Avlunun bir kısmı büyük dikdörtgen şeklindeki taşlarla kaplanmıştır.

BİRİNCİ KAT: Ön sofalı arka odalı plan özelliği göstermektedir. Sofanın korkuluğunun dikey kısımları demir, yatay olanlar ise ahşaptır. Bu kattaki odaların kuzey, batıya ve ön sofaya açılan giyotin (aşağıdan yukarı sürgülü) dikdörtgen formlu pencereleri bulunmaktadır. Tavan ve taban döşemeleri ahşaptır. İkinci Kat ön tarafta merdivenle çıkılan 2. Kat plan olarak ön sofalı eyvanlı ve köşk odalıdır. Sofaya 3 oda açılmaktadır. Odaların üstü içten düz ahşap tavanla kaplıdır. Yapının üzeri kırma çatılı olup, çatının üzeri kenetli saçla kaplıdır. Mülkiyeti belediyeye ait Dedeoğlu Konağı 1’e bağlı diğer 2 konak içinde restorasyon için hazırlık çalışmaları sürmektedir.”

BAŞKAN POYRAZ: “TARİH YENİDEN CANLANIYOR”

Geçtiğimiz günlerde Dedeoğlu Konakları’na giderek restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mustafa Poyraz burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Şehrimizde başladığımız tarihi kentsel dönüşüm projesi kapsamında Belediyemiz Azerbaycan Bulvarı Cephe Sağlıklaştırma Projesi, Kale Civarı İşyerlerinin Cephe Düzenleme Çalışmaları ile Mahmut Arifi Paşa Konağı’nın restorasyon çalışmalarına geçtiğimiz aylarda başladı. Ayrıca, Kahramanmaraş’ın inanç turizminde çok önemli bir yere sahip olan Malik Ejder Türbesi ve çevresinde de yenileme ve düzenleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Son olarak da Dedeoğlu Konakları’nın restorasyon çalışmalarına başlanıldı. bu konakların restorasyon çalışmalarını da kısa sürede tamamlayacağız. Amacımız, tarihi mekânları koruyup aslına uygun restore ederek kullanılır hale getirip halkın hizmetine sunmaktır. Bu dönem halkımıza verdiğimiz bir söz vardı. Bu çalışmalarla tarihimizi yeniden canlandırıp gelecek nesillere aktaracağız." (www.kanal46.com)

Editör: TE Bilisim