Kahramanmaraş Belediyesi’nin bir kültür ve sanat hizmeti olarak başlatmış olduğu Ebru Kursu ilk 3 aylık eğitimi 15.11. 2006 tarihinde başlayıp 31 Mart 2007’de tamamlandı. İlk 3 aylık 5 grubun ve kurs hocası İlkay Şamlı’nın çalışmalarından oluşan 85 parçalık Ebru 6 Nisan 2007’de Kahramanmaraş halkının beğenisine sunularak sergilendi.

İkinci 3 aylık 5 grup derslerine 10 Nisan 2007 tarihi itibarıyla başlayan Ebru severler haftada bir kere 2 saat ders alıyor. Ebru sanatına ilgi duyan tüm halkımızın kurstan faydalanabilmesi için 1 kur 3ay sürüyor.

Kurs hocası İlkay Şamlı, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Şüphesiz bu zevk ve sır dolu sanatın öğrenilebilmesi için yeterli bir süre olmasa da meraklıların bilgi sahibi olmaları için de yeterli olacaktır. Ebru ‘hare gibi damarlı, bulutumsu, bulut gibi’ anlamına gelmektedir. Yüzyıllar önce Orta Asya’da başladığı bilinen ebru, 17.yüzyıl başlarında Avrupa’ya TÜRK KAĞIDI adı ile gitmiştir. Özellikle ciltçiler tarafından benimsenmiştir, geliştirilmiş ve yaşatılmıştır. Doğuda ise İslam sanatları içinde önemli bir yer tutmuştur. Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ebrulu dekoratif kağıtları yaygın olarak kullandığı, siyasi ve idari hayatta önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Buradaki başlıca amaç estetik değerlerin yanı sıra tahrifat girişimini engellemeyi amaçlamaktadır ki, bugün çek, senet ve kağıt paralar üzerindeki karmaşık desenlerin mantığına dayanmaktadır. Daha da önemlisi Ebru sanatı Türklerin en güzel sanat eserlerini ortaya çıkarmaları için bir ortam yaratmıştır. Ebrulu kağıtlar Hat Sanatı’nda zemin, pervaz veya cetvel olarak kullanılmıştır.”

EBRU SANATININ TARİHÇESİ

“Osmanlı tekkelerinden ‘Özbekler Tekkesi’ ebru sanatı ve bu sanatın günümüze kadar gelebilmesinde büyük pay sahibidir. Bu tekkenin Şeyhlerinden Ethem Efendi Ebru Sanatını yetenekli öğrencilerine aktararak sanatın unutulmamasını sağlamıştır. Öğrencilerinden Merhum Necmeddin Okyay, bu sanatı ondan devralıp, Battal Ebrusu, Gelgit Ebrusu, Taraklı Ebru, Hatip Ebrusu gibi çeşitlerine, o güne kadar kimsenin denemediği çiçekli ebruları da ustalıkla eklemiştir. Ebru, meşaleyi Necmeddin Okyay’dan devralan Sacid Okyay, Niyazi Sayın, Ali Alpaslan, Uğur Derman, Mustafa Düzgünman gibi büyük sanatkarlar tarafından bir sonraki nesle aktarılmıştır” dedi. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, “Kahramanmaraş Belediyesi’nin bir kültür ve sanat hizmeti olarak başlatmış olduğu EBRU KURSU çalışmalarına hocamız İlkay Şamlı tarafından devam ediliyor. Ebru Kurs hocamız İlkay Şamlı Ebru Sanatı eğitimini, günümüzde ebru sanatında yurtdışında ülkemizi başarılı ile temsil eden Sanatçı Hikmet Barutçugil’in EBRİSTAN isimli atölyesinde almıştır. Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi olan Barutçugil, ebruda cesaretle denediği yeniliklerle kendi adıyla anılan BARUT EBRUSU’nu bulmuştur. İlkay Şamlı, Çukurova Üniversitesi İ.İ.B.F. İngilizce Turizm İşletmecilik & Otelcilik Yüksek Okulu mezunudur. Şamlı Ebristan’da aldığı eğitimi öğrenci arkadaşları ile paylaşmaktan ve Ebru Sanatı’nın tanınmasında bir parça da olsa katkısı olmasından dolayı mutluluk duymaktadır. Bizde hocamızı çalışmalarından dolayı takdir ediyoruz.” (www.kanal46.tv)