Kahramanmaraş sevdalısı ve gönül adamı Mustafa Önyurt’un duygu yüklü şiirlerinin yer aldığı ilk kitap olan “Yitik Duygular” yayınlandı.

“Şairin şaire en güzel hediyesi mısralar olsa gerek, kitaptaki ‘Fotoğraflar’ şiirimin de ilham kaynağı sevgili dostum Oğuz Karakoç bey’e en derin sevgilerimle, saygılarımla” diyerek kitabında yer alan ‘Fotoğraflar’ adlı şiiri Oğuz Karakoç’a atfettiğini belirten Önyurt, Karakoç’un kitapla ilgili şu sözlerine de yer verdi:

“‘Mustafa Önyurt’ ifadesiyle bana imzaladığı ilk kitabını sunduğu zaman mutluluğumu ifade edemem. Çünkü o bu kitabı çıkarmayı çok istiyordu ve çoktan hak etmişti. Bir baba ve anne için evlat değeri ne ise şair ve yazar için de kitabın değeri öyledir. İkinci sevinç kaynağımda da bu kitabın basım işini MADO üstlenmişti. Artık Kahramanmaraş’ta Kültür adamına bir sanatçıya değer verildiğinin bir göstergesiydi, bu gelişmede beni çok mutlu etti. Ben buradan hem Önyurt’u hem de MADO’yu kutluyorum. İnşallah bunun devamı gelir. Diğer kurumlarda bu çizgiden yürüyerek hak eden Sanatçılara destek çıkarlar.”

Mustafa Önyurt kitabının takdim yazısında şöyle sesleniyor:

“Bakırcılar çarşısından şöyle bir uzandığınızda çekiç seslerinin arasında bir memleket türküsü duyarsınız. Öyle bir türkü ki sizi sevdalara boğar ve adına da ‘Bir sevdadır memleket’ deriz. İşte bizimde şiir yolunda ki yürüyüşümüz memleket sevdasıyla olmuştur. Bu ülkeye bu şehre tutkulu kalmışsanız, hep o türküyü söyler durursunuz. Ülkemizin güzel insanları sizi bazen duygulandırır bazen de coşturur ve mısralar yüreğinizden dökülür sayfalar dolusu şiir olurcasına”

Gerçekten de “Yitik Duygular” şiir kitabı zevkle okunacak, akıcı, sürükleyici bir eser olmuş. Bu kitapla memleket sevdasını, güzel duyguları, aşkı, dostluğu ve nostaljiyi yaşamak istiyorsanız mutlaka bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz.

Kapak tasarımı Halil İbrahim Toklu tarafından hazırlanan “Yitik Duygular” kitabının kompozisyonu çok harika olmuş. Estetik görüntüsü ilk anda insanı kendisine cezp ediyor. 94 sayfadan oluşan bu kitapta 80 tane şiir yer alıyor.

Kitapla ilgili iletişim için 0.344.2352848 ve GSM:0.532.5607152 numaralı telefonlara ulaşabilirsiniz.

Haberimizi kitabın ismini taşıyan “Yitik Duygular” şiiriyle bütünleştirelim.

YİTİK DUYGULAR

Hüznü yaşıyorum, Eylül akşamlarında
Benim diyemediğim hayatım
Dökülüverdi bir, bir güz yapraklarında
En masum duygulara sahiptik, bir zamanlar
Bir oltanın ağzında;
Güzelliklerini yakalardık, hayatın
Bir bebeğin ağlamasında;
Genç annenin sütüyle, bereketlenen
Başak tarlalarının, suskunluğunu duyardık
Cömert ekinlerle, öpüşen rüzgâra
Yanağımızı uzatırdık
İçimiz sıkıldı mı, koşardık kır kahvelerine
Hasır iskemlelerde;
Yakın otururduk, birbirimize
Havalar sorulmazdı, alışılagelen
Sıcak sohbetlerle, su serpilirdi yüreğimize
Bir kahve içiminde hafiflerdi dertlerimiz
Topak şekerle, demli çaylar içilirdi
Ayran bakır kaplarda sunulurdu, edeplice
Hediyeleşmek diye bir şey vardı, gönülden
Üzümler taşınırdı evlere, sabah serinliğinde
Dostluk sarkardı salkım, salkım ellerde
Şirin duygular damıtılırdı, sabırla
Sal denilen, üzüm teknelerinde
Pekmez, gerçekten pekmez olurdu
Güneşin yakan bağrında
Serilen bastıklarda, sıcak sevgiler büyürdü
Cevizin yaprağı, tam yeşildi
Dallarında kuşlar, umuda öterdi
Büyük, küçük diye bir şey vardı
Sohbetlerde birileri, birilerini dinlerdi
Deli Dumrul, Şahmeran, Hayber, ezberdi dilimizde
Bunca güzelliklerimiz, nereye gitti
Yapa yalnız kaldık, beton evlerimizde

Mustafa Önyurt kimdir?

Mustafa Önyurt 1957 yılında Kahramanmaraş ta doğdu. İlköğretimin ardından İstanbul’a gitti. Orta öğrenim ve yüksek okulu İstanbul ve Kocaeli de tamamladı. Uzun yıllar orda yaşadı. Vefa lisesine başladığı yıllarda sanatla iç içe oldu. Şairin şiirin ötesinde ağır basan yönü sinema sanatı ve televizyon programcılığı üzerine çalışmaları mevcuttur. Yücel Çakmaklı, Mesut Uçakan gibi önemli yönetmenlerle birlikteliği ve dostluğu oldu.

Ulusal kanallarda sosyal içerikli TV. Programları yaptı. O gurbetteyken bile Maraş sevdasını hep yüreğinde taşıdı. Kahramanmaraş’ın tanıtımıyla ilgili ulusal ve yerel kanallarda programlar hazırladı ve yazılar yazdı. Uzun yıllar İstanbul’daki iş hayatı ve sanat hayatının ardından memleketine döndü. Bir kurumda kültür hizmetine devam etmekte idi ne yazık ki o işi de ona çok gördüler, evli ve iki çocuk babasıdır. Yazılarının ve şiirlerinin çoğu dergilerde ve gazetelerde yayınlandı. Maraş kültürünün nostaljik olarak tanıtımına katkısı olmuştur.

Mustafa Önyurt'un halen Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi'ndeki köşe yazıları Kanal 46'da da yayımlanmaktadır. (www.kanal46.com)