Teknik Eğitim Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilciliği tarafından Otelcilik, Turizm okulunda gerçekleştirilen tanışma toplantısı güzel oldu.

Tanışma toplantısına Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, Şube Müdürü Ahmet Akküncü, MEM Basın Koordinatörü Oğuz Karakoç, Meslek Liselerin yönetici ve öğretmenleri katıldı. Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül vakıf yöneticilerini tebrik edip üye kaydı konusunda kapsamın genişletilmesini istedi. Vakıfla ilgili bilgiler ise şöyle:

“ Teknik Eğitim Vakfımız 1987 yılında Ankara’ da kurulmuştur.

Vakfımızın gayesi, Vakıf Senedimizin 3.Maddesinde belirtildiği üzere;

Yasaların gerektirdiği izinlerde alınmak suretiyle;

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren orta dereceli mesleki ve teknik eğitim okullarında, üniversitelerin bünyesinde bulunan Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri ile bu fakültelere bağlı yüksek okullarda okuyan Türk milletinin milli ve manevi değerlerine bağlı, başarılı, fakir, kimsesiz ve yardıma muhtaç öğrencilere, aynı şartlara haiz vakıf üyelerinin orta ve yüksek öğrenim yapan çocuklarına karşılıklı veya karşılıksız burs vermek,

Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri mezunlarının özlük hakları ( unvan, yetki vb. ) için çalışmalarda bulunmak, vakıf üyelerinin mesleki çalışmalarını desteklemek ve mağdur duruma düşenlere yardımcı olmak,”

Mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için teknik literatürü ülke ve milletler arası bazda takip etmek, araştırmak, yayınlamak ve bu maksatla seminerler, konferanslar, sempozyum - panel ve açık oturumlar tertip etmek, sergiler düzenlemek,

Mesleki ve teknik eğitime hizmet gayesiyle alakalı özel okullar ve kurslar açmak, orta ve yüksek öğrenim gören öğrencilerin barınacağı yurtlar açmak, işletmek, mesleki ve teknik eğitim okullarında eğitim - öğretim hizmetinde kullanılan cihaz, her türlü makine ve malzemelerinin temininde imkânlar ölçüsünde yardımcı olmak,

Ülkemizde teknolojik gelişmeleri hızlandırmak için yapılan ilmi çalışmalara maddi ve manevi destek sağlamak, bu alanda olan her türlü proje çalışmalarını destekleyerek konu ile ilgili yarışmalar tertip etmek, mesleki ve teknik eğitim kurumlarını teknolojik gelişmelerden haberdar etmek, diye kısaca sıralayabiliriz.

Yine vakıf senedimizin 13.maddesine göre;

“Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri ve bu fakültelere bağlı yüksek okullardan mezun olanlar ile orta dereceli teknik okullarda atölye ve meslek dersleri öğretmeni olarak görev yapanlar yönetim kurulu kararı ile vakıf üyeliğe kabul edilir” denilmektedir. Bu madde mesleki eğitim yapan tüm meslek liselerimizdeki meslek dersi öğretmenlerimizi kapsamaktadır ve vakfımıza üye olabilmektedirler.

Vakfımızın Kahramanmaraş İl Temsilciliği sorumluluğu ise Vakıf Genel Merkezi Yönetim Kurulunun 4 Ocak 2010 tarihli kararı ile tarafımıza verilmiş ve 5 Kişilik yönetim kurulumuz ile faaliyetlerine başlanmıştır. İl merkezimizdeki okul temsilcilerimizin seçimi yapılmış olup üye kaydı çalışmalarımız başlamıştır. Çalışmalarımız ilimizin tüm ilçelerimizdeki mesleki ve teknik eğitim yapan okul ve kurumları da dâhil edilerek üzere devam edecektir. İl temsilciliğimizin çalışma mekânı olarak yer tespit çalışmaları devam etmekte olup belirlendikten sonra ayrıca duyurulacaktır.

Ayrıca yukarıda sıraladığım vakfımızın gayeleri, il temsilciliğimiz içinde geçerlidir.

Mesleki ve teknik eğitim yapan üniversitelerimizin, mesleki eğitim yapan örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızın, mesleki eğitim gören öğrencilerimizin, meslek dersleri öğretmenlerimizin sıkıntıları azımsanamayacak kadar çoktur. Bunun yanında iş gücü piyasasının da nitelikli kalifiye eleman bulamama sorunları vardır.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve şehrimizde de istihdam sorunları bulunmaktadır.Mesleki eğitim gören öğrencilerimizin katsayı problemleri vardır.Hepimizin bildiği gibi,ülkemizde ve ilimizde orta öğretimde mesleki eğitim gören öğrencilerin oranı yaklaşık olarak % 35 tir.Bu oranın % 65-70 lere çıkartılması gerekmektedir.

Velhasıl ülkemizde mesleki ve teknik eğitim ile ilgili oldukça önemli sıkıntılar mevcuttur. Bununla birlikte, bizlerde de bu sıkıntıları ortadan kaldıracak ya da en aza indirecek enerjide vardır sinerjide vardır. İşte burada siz mesleki ve teknik eğitime sevdalı arkadaşlarım ile bunu başarabiliriz.Gün sadece problemleri sıralama günü değildir.Gün problemlerimizi tespit ederek çözümlerin bizzat içinde olma günüdür. Mesleki eğitim meselesi kendisini bu ülkenin mensubu hisseden herkesin meselesidir. Tabandan tavana kadar böyle değerlendirilmelidir.

Meslek sahibi olamamış bir gençlik sorunlu bir gençliktir. Meslek sahibi olamamış bir gençlik her zaman ilgi bekleyen ve ayakları üzerinde durmayı başaramayan gençliktir.

Bundan dolayıdır ki, meslek liseli gençlerimiz ile akademik eğitim alan gençlerimizin eşit şartlarda yarış yapmaları sağlanmalıdır. Bunların yanı sıra okullarımızın atölye ve laboratuarları donatılmalı, fiziki altyapılarının gelişen teknolojiye uyumlu hale getirilmeleri önem arz etmektedir. Okullarımızı bu hale getirmek devletimiz ve özel sektörün işbirliği ile mümkün olacaktır. Böylece ülkemizin ihtiyacı ve ekonomimizin omurgası olan nitelikli eleman ihtiyacı çözülecektir.

Bildiğiniz gibi mesleki eğitimin kökleri tarihin derinliklerinden gelmektedir. Günümüzde ise bu misyonu mesleki ve teknik eğitim veren bizler, bizleri yetiştiren hocalarımızdan aldığımız bilgi, tecrübe ve güçle, birlik ve beraberlik içerisinde yerine getirmeye çalışmaktayız.

Gerçekten mesleki ve teknik eğitim camiamızın bu birlik ve beraberliğine birçok kesim gıpta ile bakmakta hatta kıskanmaktadırlar. Yüz binleri bulan camiamızın da son yıllarda göstermiş olduğu bu samimi birlik ve beraberliğin herkes tarafından örnek alınması gerektiğine inanıyorum.

Bununla birlikte sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde yarınlara güvenle bakabilmenin gereklerinden biride çok çalışıp tüketen toplum olmaktan çıkıp üre¬ten toplum olmakla mümkündür.

Hiçbir menfaat gütmeden yıllarca gönülden kendi zamanından ve maddi imkânlarından harcayarak vâkıfımıza hizmeti geçmiş ve geçmekte olan tüm hocalarımıza, yöneticilerimize ve camiamızdaki tüm teknik öğretmen arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.

Teknik Eğitim Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilciliği olarak bizlerde bir ve beraber olarak üreten ve yarınlara güvenle bakan, huzur içerisinde mutlu bir ülke sevdamızla üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisinde olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın diyorum ve mesleki eğitim yapan tüm öğretmenlerimizi ülkemizin ve ilimizin mesleki eğitim sorunlarını çözmek ve gelişmiş bir mesleki eğitim meydana getirmek üzere projelerimizi ortaya koyarak vakfımızda bir ve beraber olarak çalışmaya davet ediyorum.

Teknik Eğitim Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilciliğimizin ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını diler saygılarımı sunarım” dedi.

Teknik Eğitime emeği geçen kişilere başarı belgeleri takdim edildi. Katılımcılarca güzel bir sohbet ortamı ve tanışma ortamı oluşturuldu. (MEM-BASIN / www.kanal46.com)