Yaklaşık 10 yıldır ebru sanatıyla uğraşan Sevda Sabırlı Çelik, turistlere geleneksel Türk el sanatını öğretiyor.


ANTALYA (AA) - Ebru sanatçısı Sevda Sabırlı Çelik, Kemer'in Göynük Mahallesi'ndeki Dinopark'ı ziyaret eden yabancı turistlere, ebru sanatını öğretiyor. 


Yaklaşık 10 yıldır ebru sanatıyla uğraştığını ifade eden Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki yıldır da Dinopark'ta ebru sanatını devam ettirdiğini söyledi.


Ebru sanatını icra ederken renkli görüntülerin ortaya çıktığını ifade eden Çelik, özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, "Amacım, yerli ve yabancı misafirlere geleneksel ata sanatımızı tanıtmak ve denemelerini sağlamak. Çünkü geleneksel Türk el sanatımızı tanıtmak ve korumak ülkemiz adına çok önemli" dedi.


Çelik, özellikle yabancı ziyaretçilerin kendisinden ebru sanatını öğrenmek istediğini ancak öğrenmenin uzun zaman almasından dolayı sadece deneme yapabildiklerini dile getirdi. 


Ebru sanatının ayrıntılarını ve inceliklerini öğrenmenin çok uzun zaman aldığına dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu:


"Burada deneyenler biz evde kendimiz yapabilir miyiz diye soruyorlar. Evde yapmanız çok mümkün değil. Çünkü uzun bir zaman gerektiren eğitim almanız gerekiyor. Ayrıca yıllar süren bir tecrübe olması lazım. Turistler, ebru sanatını burada deniyorlar ve yaptıklarını alıp evde çerçeveleteceklerini söylüyorlar. Özellikle yabancı ziyaretçiler hiç görmedikleri ve bilmedikleri bir sanat olduğu için, çok ilgi gösteriyorlar. Çocukları çok şaşırtıyor. Kağıdı suyun üstünden çekince gözlerindeki şaşkınlık farklı bir duygu. Türk ziyaretçilerden ebru sanatını bilip denemeyenler var. Onlar da burada deneme fırsatı buluyor. Daha çok Rus ve Ukraynalı misafirler ilgi gösteriyor. Türki cumhuriyetlerinden de ağırlıklı olarak gelenler var. Günde yaklaşık 20 misafire ebru sanatını denetme fırsatı buluyorum. Ayda da yaklaşık 600-700 misafir gelip ebru sanatını deniyor."


Çelik, ayrıca bu sene ebru sanatının yanına tokat yazması sanatını da koyduklarını belirterek, "Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat. Çok fazla kişinin ilgi göstermediği bir sanat. Bunu da tanıtmak için sergilemeye başladık. Yavaş yavaş bu sanatta burada ilgi görmeye başlıyor. Kalıpları, yazmaların üzerine yerleştiriyoruz. Daha sonra yazmanın kurumasını bekliyoruz. Kullandığımız kalıplarla yazmalar, çok daha güzel bir hale geliyor" ifadelerine yer verdi.


(AA)