Sempozyum kapsamında katılımcılar, Zeugma Antik Kenti ile Zeugma Mozaik Müzesini gezdi.


GAZİANTEP (AA) - Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu katılımcıları, Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti ile il merkezinde bulunan Zeugma Mozaik Müzesini gezdi.


National Geographic öncülüğünde, Medeniyet Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde, Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Türk Tarih Kurumu katkısıyla düzenlenen sempozyum, çeşitli etkinliklerle devam ediyor.


Şanlıurfa'daki etkinliklerin ardından Nizip'e gelen katılımcılar, Zeugma Antik Kentini gezerek, Başkanı Kutalmış Görkay'dan bilgi aldı.


Başbakan Başmüşaviri ve Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, gazetecilere yaptığı açıklamada, farklı ülkelerinden 40 bilim adamının sempozyuma katıldığını belirterek, şunları kaydetti:


''Sempozyum kapsamında Türkiye'de ve Anadolu'daki medeniyet mirası tartışılacak ve bu miraslar hakkında bilgi kazanımı elde edilecek. Daha önce İstanbul'da yaptığımız toplantıda medeniyetlerin başlangıcı, medeniyet olgusu, medeniyetlerin bugünü ve medeniyet algısını konuştuk, Urfa’da ise medeniyetin başlangıçlarını yani Göbeklitepe’den başlangıcını, çevrede henüz yerleşik hayata geçmemiş insanların yerleşik hayata geçişini ve tarımın ortaya çıkışı ile kültür ve medeniyet arasındaki bağları konuştuk. Bu kapsamda yapacağımız sempozyumlarda medeniyetleri konuşup, tartışacağız."


Grup daha sonra Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesini gezdi.


Etkinliğe, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Nizip Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu ve öteki yetkililer katıldı.


(AA)