2B taşınmazlarını satın alma başvurusunu yapmayanlar ile yapılan taşınmaz bedelini ya da peşinat bedelini süresinde ödemeyen hak sahiplerine 6 ay süre tanındığı bildirildi.


Adana Defterdarı Metin Otak, yaptığı açıklamada, 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında 2/B vasıflı taşınmazların hak sahiplerine doğrudan satış işlemlerinin devam etttiğini belirtti.


6292 sayılı Kanunda değişiklik yapan 6527 sayılı Kanun'un 1 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Otak, bu kapsamda, 2/B taşınmazlarının süre uzatımına ilişkin 1 Mart 2014 tarihli ve 28928 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6527 sayılı Kanunla 6292 sayılı Kanuna ‘Geçici Madde 2’ eklenerek bu maddenin yürürlüğü girdiği tarih olan 1 Mart 2014 itibariyle 6292 sayılı Kanun kapsamında satın alma başvurusu yapmayanlar ile yapılan tebligata rağmen taşınmaz bedelini ya da peşinat bedelini süresinde ödemeyen hak sahiplerine 6 ay süre verildiğini kaydetti.


Yapılan düzenlemeye göre, başvuru ve ödeme yapmak isteyenlerin satış bedelleri tüketici fiyatları endeksi aylık değişim oranları toplamında artırılarak hesaplanacağını vurgulayan Otak, "Diğer taraftan, 6527 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle satın alma başvuru süresi dolmayanlar ile ödeme süresi sona ermeyen hak sahiplerine ilave süre verilmediğinden bu nitelikteki başvuruların ve ödemelerin zamanında yapılması gerekmektedir.


Hak sahibi olunmasında kanuni halefiyet, hak sahibinin veya mirasçılarının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noter tarafından düzenlenecek muvafakatname vermeleri hâlinde ise akdi halefiyet hükümleri geçerlidir. Hükmü 6527 sayılı Kanundan yararlanacak olanları da kapsamaktadır" dedi.(İHA)

Editör: TE Bilisim