Merkez Bankası’nın faiz artırımları ve Hazine bonosu oranlarındaki yükseliş tüketiciye de fatura çıkardı. Kredi faizlerine dün gelen zamla 100 bin YTL’lik evde 6 bin, 30 bin YTL’lik otomobilde ise 720 YTL’lik maliyet artışı yaşandı.

Hazine bonosu ve Merkez Bankası faizlerindeki artış tüketciye de yansıdı. Geçen haftadan itibaren bankaların tüketici kredilerinde başlayan yükseliş trendi dün sektörün belirleyici kuruluşları arasında yer alan İş Bankası’nın faiz zammıyla belirginleşti.

Konut kredisi oranları yüzde 1.60’a, oto kredisi faizleri de yüzde 1.64’e yükselirken, 10 yıl vadeyle 100 bin YTL’lik konut kredisi çeken tüketicinin maliyeti 6 bin YTL arttı. Otomobil almak için 4 yıl vadeyle 30 bin YTL kredi kullanan bir tüketci ise 720 YTL daha fazla ödemeyle karşı karşıya kaldı.

KONUT KREDİSİ FAİZİ % 1.6’YA ÇIKTI

Merkez Bankası’nın dünkü faiz artırımı öncesi İş Bankası’ndan yapılan açıklamada konut kredilerinde 1-120 ay vadede uygulanan faizlerin yüzde 1.54’ten yüzde 1.60’a çıkarıldığı kaydedildi. Banka 1-48 ay vadede uyguladığı sıfır kilometre taşıt kredisi faizini ise yüzde 1.57’den yüzde 1.64’e çıkardı. İş Bankası’nın yüzde 1.59 olan ikinci el taşıt kredisi faizi de 1-48 ay vadede yüzde 1.64 oldu.

OTODA AYLIK ÖDEME 15 YTL YÜKSELDİ

Son faiz ayarlamasıyla 10 yıl vadeyle 100 bin YTL kredi çeken bir tüketicinin aylık taksidi bin 893 YTL’den bin 943 YTL’ye çıktı. Toplam ödeme miktarı 6 bin YTL’lik artışla 233 bin 160 YTL’ye ulaştı. 4 yıl vadeyle 30 bin YTL oto kredisi çeken tüketicinin aylık taksidi ise 909 YTL’den 924 YTL’ye yükseldi. Böylece sıfır km otomobilde toplam maliyet 720 YTL arttı.

ERGUN ÖZEN: KREDİLERDE ZOR DÖNEM BAŞLIYOR

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, global piyasalardaki krizin yanında, içte de siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa karşın sektörün ilk yarı yılda oldukça başarılı bir sınav atlattığını ancak kredilerde yeni başlayan yavaşlamanın devam etmesiyle üçüncü çeyreğin zor geçeceğini söyledi. Özen, kredilerde beklenen daralmanın 2008 hedeflerini revize ettirecek kadar olmadığına da dikkat çekerek, ‘İkinci üç aylığı da çok başarılı bir şekilde geçirdiğimizi düşünüyorum ama, üçüncü çeyreğin oldukça zor geçeceğini şimdiden görüyorum. Bütün sektörün rakamları ciddi şekilde azalıyor. Yani ev ve oto kredilerinde hacimler itibariyle yarı yarıya düşüşler söz konusu’ dedi.

FAİZ ARTIŞININ DEVAMI GELECEK

Merkez Bankası'nın dün yaptığı yarım puanlık faiz artışı son olacağa benzemiyor. Uzmanlar, yatırımcıların temmuz ayında da yeni bir artışa hazır olmaları gerektiğini söylüyor.

Goldman Sachs analisti Ahmet Akarlı, Merkez Bankası'nın dünkü faiz artışının beklentiler dahilinde olduğuna dikkat çekti ve kendi tahminlerinin de bu yönde olduğunu belirtti. Merkez Bankası açıklamasında da büyük bir sürpriz olmadığına işaret eden Akarlı, "Banka önümüzeeki dönemde yeni faiz artışları geleceğinin sinyalini verdi" diye konuştu.

Akarlı, "Biz Merkez Bankası'nın ekim sonuna kadar 1.5 puanlık bir artış yapacağını düşünüyoruz. Bunun yarım puanı dün yapıldı. Diğer yarım puanı Temmuz ayında yapılacak, kalanı da çeyrek puanlık artışlar şeklinde olacak. Ekim'den sonra ise 2009 boyunca faizlerin değiştirilmeyeceğini düşünüyoruz" dedi.

JP Morgan'ın Merkez Bankası kararının ardından yayınladığı raporda da şu ifadeler dikkat çekiyor:

"Merkez Bankası gecelik faizleri beklendiği gibi 0.5 puan artırarak yüzde 16.25'e çıkardı, gerekirse artışa devam edeceğinin de sinyalini verdi. Biz bankasının temmuz ayında da yarım puan artış yapacağına inanıyoruz. Ağustos ayında ise yarım puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 40 düzeyinde.





Editör: TE Bilisim