Çalıştıkları her yıl başına 1 maaş kıdem tazminatı hakkı kazanan, bu tazminatı da işten çıkarılması halinde alanlara kötü haber. İşverenlerden gelen tepkileri de dikkate alan AKP Hükümeti kıdem tazminatını kaldırmayı, yerine çok daha düşük bir avantaj sunacak kıdem fonunu getirmeyi öngören bir plan çalışmasına başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, söz konusu planı doğruladı.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Salı günü MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'deki emeklilik sisteminin ülke koşullarına ve dünyaya göre oldukça makul, cömert bir yapıya sahip olduğunu kaydetmiş, Türkiye'de işsizlik sigortasının yanında kıdem tazminatının da olduğunu vurgulayarak, “Bir çok ülkede kıdem tazminatı kalmadı. Bu konuda bizim bütün hissedarlarla hep birlikte çalışmamız lazım. Burada atmamız gereken adımlar var” demişti. Önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile İstanbul'da bir grup gazeteci sabah kahvaltısında biraraya geldi. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, burada gazeteciler Çelik'e “Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu?” diye sordu.

Bakan Çelik, kıdem tazminatına işveren kanadından büyük tepki geldiğini belirterek başladı söze. 50'den daha az işçi çalıştıran kuruluşlarda da çalışanlara bu hakkın verilmediğine dikkat çekerek devam etti. Türkiye'de işyerlerinin büyük bölümünün çalışan sayısının 50'den az olduğu dikkate alındığında söz konusu uygulamanın çalışanlar arasında da büyük bir eşitsizlik yarattığını öne sürdü.

HAKSIZLIK OLUŞTURUYOR

Bu girişten sonra kıdem tazminatı ile ilgili bir çalışma olduğunu doğruladı. Kıdem tazminatının işverenin bilemediği bir gider kalemi olduğunu ifade eden Bakan Çelik, “Kıdem tazminatını kaldıran, bunu bir fona dönüştüren bir sistem için çalışıyoruz Aslında bu çalışma bizimle başlayan bir çalışma da değil. Daha önceki hükümetler döneminde de gündeme alındı ancak bir türlü cesaret edilemedi” dedi.

Mevcut sisteme göre büyük işyerlerinde çalışanlar 12 ay boyunca maaş aldıkları takdirde 1 maaşlık kıdem tazminatına hak kazanıyor. Sözgelimi bir işyerinde 12 yıl çalışan bir işçi, işten atılması halinde son aldığı maaşın 12 katını kıdem tazminatı olarak alabiliyor. Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık şirketler için kıdem tazminatı karşılığı ayırmayı mecburi kılıyor. Bu da şirketler için önemli bir finansman maliyeti anlamına geliyor. Halka açık olmayan ve kıdem tazminatı karşılığı ayırmayan şirketler ise tensikat dönemlerinde oldukça sıkıntı yaşıyor. Bakan, tüm bu olguları dikkate alarak bir değişikliğe gitmek istediklerini ifade etti. Bakan Çelik, değiştirilmesi planlanan model ile ilgili fazla bilgi vermemekle birlikte oranın 12'ye 1'den çok daha düşük olacağını söyledi. Yani kısacası getirilecek sistem çalışanlar aleyhine, işveren lehine bir durum meydana getirecek.




Editör: TE Bilisim