Dün Japonya'daki felaketin etkileri tüm dünya piyasalarında kendini tekrar gösterdi.

ABD borsalarında düşüşler bir ara yüzde 1,5'i geçse de gün sonuna doğru gelen alımlarla düşüş daha sınırlı kaldı. Asya borsalarında düşüşler yüzde 10'u geçti.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.54, S&P 500 yüzde 0.60 değer kaybetti. Dow Jones'ta ise dünkü işlemler 11.897-12.042 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.43 değer kaybı ile 11.993 puandan tamamlandı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında sert bir düşüşle devam etmekte.

Asya tarafına baktığımızda, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, deprem sonrası nükleer santrallerde sızıntı olduğu yönünde haberlerle kapanışta yüksek oranda değer kaybetti.

Nikkei Endeksi, 1.015,3 puan (yüzde 10,55) düşerek 8,605.15 puandan kapandı.

Endeks böylece 2008 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.


Tokyo Borsası'nda TOPIX Endeksi de yüzde 9,47 düşerek 16 Ekim 2008'den bu yana en büyük oranda gerilemeyle kapandı. TOPIX Endeksi iki günde toplam yüzde 17 değer kaybıyla, Ekim 1987'deki borsanın çöküşünden bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

Patlamaların meydana geldiği Fukushima Daiichi nükleer santralini işleten Tokyo Electric Power şirketinin hisseleri yüzde 25 değer kaybetti.

Asya'da ayrıca Hong Kong Borsası yüzde 3,39, Çin'de Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 1,41 ve SE Endeksi yüzde 1,41, Tayvan Borsası yüzde 3,35, Endonezya Borsası yüzde 1,96, Singapur Borsası ise yüzde 2,57, Güney Kore Borsası yüzde 2,40, Avustralya Borsası yüzde 2,13, Hindistan Borsası yüzde 1,14 ve Tayland Borsası yüzde 1,58 geriledi.


Japonya'da depremin yol açtığı insani felaket ve ekonomik kaybın büyümesi ve ülkenin nükleer santrallerindeki sorunların kontrol altına alınamayışının bu sabah Asya borsaları ve ABD vadeli endekslerinde yol açtığı sert düşüşlerin, Avrupa borsalarına da yansıması bekleniyor.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün 166, Dax'ın 105 ve Cac-40'ın 186 puan düşüşle açılacağını tahmin ediyorlar.


ABD borsalarında; özellikle Dow Jones sanayi endeksindeki düşüşte öncülük eden General Electric yüzde 2,16 düşüşle kapandı. GE'nin Japonya'daki patlama yaşanan reaktörlerin altısını tasarlamış olması bu kayıpta öncülük eden nedendi. Diğer yandan nükleer hammadde üreticileri ABD borsalarında en büyük düşüş gösteren şirketler olurken, dün Denison mines yüzde 26, Uranium Energy yüzde 24 değer kaybetti.

Diğer yandan likidite sıkıntısını aşmak için dün piyasalara 15 trilyon yen aktaran Japon Merkez Bankası BOJ, bu sabah piyasalara 5 trilyon yen daha likidite enjekte edeceğini açıkladı.

Bu ek enjeksiyonun ana nedeni ise Japonya'daki nükleer santradeki sızıntının durdurulamaması. Fukusima'daki nükleer santraldeki bir reaktörün daha patlamasının ardından konuşan Japon Başbakanı Naoto Kan'ın radyasyon oranının tehlikeli şekilde arttığını söylemesi, Japon Nikei endeksinin bir ara yüzde 15'e yakın değer kaybetmesine neden oldu. Nükleer felaket endişesi tüm Asya borsalarında sert değer kayıpları görülürken, pek çok ülke havayollarının Tokyo'ya uçak seferlerini iptal ettiği haberleri geliyor.

Alternatif Yatırım'ın günlük bülteninden derlenen bilgilere göre; bu sabah piyasaların depreme bakış açısı yeni bir boyut kazanıyor. Zira düne kadar depremin fiziki etkileri piyasalara konu olurken ve ekonomik sonuçlarının Japonya ekonomisinde daha büyük olacağı fiyatlanırken durumun bu sabah nükleer felakete gidiyor olması artık sorunu dünya boyutuna taşıyacak.

Yani deprem sonrasında belirli ekonomik faaliyetlerin Japonya'da durması ve bu durumun dünya ekonomisine etkisi tartışılırken, nükleer felaket olması durumunda başta gıda fiyatları olmak üzere bölge ülkelerinde dünya ekonomisini direkt etkileyebilecek daha büyük sıkıntılar piyasaların fiyatlaması içerisine girecek gibi görülüyor.

Uzmanlara göre; eğer reaktörde nükleer erime gerçekleşir ve patlama meydana gelirse, bunun olumsuz sonuçları sadece Japonya'yı etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda tüm Pasifik Bölgesi, büyük bir nükleer facianın eşiğine sürüklenecek. Bu etkinin de ekonomik fiyatlaması piyasalarda panik içerisinde bu sabah Asya'da yapılmaya çalışılıyor.

Ayrıca eklemek gerekir ki Çernobil'de 1986'da olan facianın o dönemdeki ekonomik boyutları, Sovyetler Birliği'nin çökmesinde çok etkili olmuştu. (Mynet)
Editör: TE Bilisim