Emekliye 80 ile 91 lira arasında yapılan maaş zammının ardından beklenen ikinci müjde gelmedi.

Bankalarla yapılan emekliye maaş promosyonu verme çalışması hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Zararsız, Ziraat, Vakıf ve Halkbankası genel müdürleriyle görüştüklerini ancak, kendilerine bir dönüş olmadığını söyledi. "Emekli için umut var mı?" Sorusuna Zararsız, "Bilmiyorum. Bankalara soracaksınız. Biz elimizdeki bütün imkanları koyduk." cevabı verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı M. Emin Zararsız, sözleşmeli personel ataması öncesi soruları cevapladı. Emekliye ikinci maaş olarak adlandırılan maaş promosyonunda gelinen son noktanın sorulması üzerine Zararsız, emekli maaş promosyonunun bankaların yetki alanında kalan bir olay olduğunu belirtti. Bankaların konuya yaklaşımının nasıl şekilleneceğini bilmediklerini kaydeden Zararsız, "Biz elimizdeki bütün imkanları seferber ettik. Önce bütün bankaların ikinci adamlarıyla toplanıldı. Bankaların genel müdürleriyle görüştük. Bankaları ikna etmek adına imkanları masaya koyduk. En çok emekli maaşı dağıttığımız 3 bankanın genel müdürüyle ayrıca görüştüm. Matematik hesabı yapmaları gerektiğini söylediler. Bir dönüş olmadı." değerlendirmesi yaptı.

Başkan Zararsız, bir gazetecinin, "Umut var mı?" sorusuna, "Bilmiyorum. Bankalara soracaksınız. Biz elimizdeki bütün imkanları koyduk." cevabını verdi.

47 MİLYAR LİRA ALACAĞIMIZ VAR

Prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmanın sorulması üzerine Zararsız, sosyal güvenlik prim alacağının faiziyle birlikte 47 milyar lirayı bulduğunu kaydetti. 2008 yılında 7 milyar liranın üzerinde gelir aldıklarını, şimdiki yapılandırmada da yüzde 50'sinin yapılandıracağını beklediklerine dikkat çeken Zararsız, "Bu paranın yarısı Bağ-Kur'dan diğer yarısı işverenlerden oluşuyor. Tahmin ediyorum işveren kesiminin ödemesi daha fazla olur. Kendi nam ve hesabına çalışanlar işverenler kadar olmayabilir." dedi.

ELEKTRİK VE SU BORÇLARI

Vergi, prim, gümrük konusunda anlaşma olduğunu ancak birkaç konuda anlaşılamadığını kaydeden Zararsız, elektrik, su borcu gibi borçların bu pakete girip girmeyeceği sorusuna Zararsız, son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceğine vurgu yaptı.

İstihdam Paketi'ninde tamamlandığını dile getiren Zararsız, yüzde 5 prim indiriminden yararlananların başka teşvikten yararlanamadığını bu uygulamadan vazgeçildiğini aktardı. Zararsız, "Hazırlanan pakette bunun yerine hepsinden yararlanması sağlandı. 5 puanlık prim indiriminden yararlanan işveren diğerlerinden de yararlanır hale gelecek. İstihdam Paketi'de hazır. Önce Bakanlar Kurulu'na sunulacak ardından da kamuoyuna duyurulacak." dedi. (Mynet)
Editör: TE Bilisim