Kayseri'de sırt antrikot ve bonfile (kuşgömü) pastırmanın üreticiden çıkış fiyatı 54, perakende satış fiyatı 70-75 lira. Karaparça olarak bilinen normal buttan alınan etle yapılan pastırma ise üreticiden çıkış fiyatı 42-44, perakende olarak da 50-55 lira arasında satılıyor.


KAYSERİ (AA) - İftarın vazgeçilmez menüleri arasında yer alan pastırmaya ramazanda zam yapılmazken, büyükbaş hayvanın sırt kısmından alınan etten yapılan ve "en iyi pastırma" olarak bilinen kuşgömünün perakende satış fiyatı 70-75 lira arasında değişiyor.


Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda pastırma ve sucuğa zam yapmama kararı aldıklarını ve bunu da uyguladıklarını söyledi. 


Ramazan'da pastırma ve sucuğa zam geldiği yönünde duyumlar aldıklarını, bunun kesinlikle gerçeği yansıtmadığını ifade eden Ünlü, şunları kaydetti:


"Tüketiciler üzerinde olumsuz bir algı oluşturuluyor. Türkiye'nin pastırma ve sucuk üretim merkezi Kayseri'de en iyi pastırma diye adlandırdığımız hayvanın hareket etmeyen sırt kısmından alınan etle yapılan sırt antrikot ve bonfile (kuşgömü) pastırmanın üreticiden çıkış fiyatı 54, perakende satış fiyatı 70-75 lira. Karaparça olarak bilinen normal buttan alınan etle yapılan pastırma ise üreticiden çıkış fiyatı 42-44, perakende olarak da 50-55 lira arasında satılıyor. Kuşgömü yağsız olur, sırt pastırma ise hafif yağlı yumuşak olur. Damak tadına göre tercih edilir. Bu pastırmaların yapıldığı etler hayvandan çok az elde edildiği ve daha lezzetli olduğu için pahalıdır. Yüzde yüz dana etinden yapılan sucuğun fiyatı ise 30-38 lira arasında. 30 liralık sucukla 38 liralık sucuk arasında kalite açısından hiçbir fark yok. Sadece firmaların pazarlama taktiğinden kaynaklanan fiyat farkı oluyor."


Pastırmanın kilogram fiyatının 130 lirayı geçtiği yönünde duyumlar aldıklarını belirten Ünlü, Türkiye'nin hiçbir yerinde bu fiyata pastırma satılamayacağını, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük illerde de pastırmanın 75-90 lira arasında değişen fiyatlara satıldığını vurguladı.


Ramazanda et fiyatlarının çok fazla değişmediğini ifade eden Ünlü, "Et fiyatları değişse bile 50 kuruş 1 lira arasında zam geliyor. Bu da pastırma sucuk fiyatlarını etkileyecek bir zam oranı değil. Fahiş fiyat söylemleri tüketicilerin  pastırma ve sucuğa ön yargıyla yaklaşmasına neden oluyor ve fiyat bile sormadan almama eğilimine giriyor. Bu tür açıklamalar üreticilere de tüketicilere de zarar veriyor" şeklinde konuştu.


Pastırmanın sadece sığır etinden yapılabileceğini, tavuk ve koyun etlerinden kesinlikle pastırma olmadığını dile getiren Ünlü, tavuk etinden sucuk yapıldığını bunun da perakende satış fiyatının 20 lira olduğunu ifade etti.


(AA)

Editör: TE Bilisim