Mayıs ayında ihracat 10,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Mayıs ayı ihracat verilerini, Kocaeli Film Platoları'nda açıkladı. TİM verilerine göre Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon dolar oldu. Yılın ilk 5 ayında toplam ihracat yüzde 8,3 gerileme ile 61 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 gerileme ile 151 milyar 725 milyon dolar oldu.


TİM Başkanı Dünya Ekonomilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu;
"Avrupa Merkez Bankası'nın ek genişleme adımları sayesinde Euro Bölgesi'nde büyüme ivme kazandı ve bunun sonucunda da AB'nin ithalatı artmaya başladı. Eurostat verilerine göre AB'nin ithalatı ise ilk 3 ayda yüzde 2 arttı. Türkiye ise AB'ye Euro bazında ihracatını tam yüzde 13 arttırdı. Artışta 4.sıradaki ülke oldu. Pazar payı kazanmayı sürdürdü. Diğer taraftan Doların değer kazanmasıyla, dünya ticaretindeki muazzam fiyat baskısı devam ediyor. Küresel ticarette yüzde 10'luk bir daralma yaşıyoruz. 2015 sonunda dünya ticareti 18 trilyon doların altına gerileyebilir. Dünya ticaretindeki ilk 70 ülkenin ihracatı ilk 3 ayda yüzde 10,2 azalırken, Türkiye'nin ihracatı ilk 3 ayda yüzde 7,5 azaldı. Birim fiyatlar da gerilemeye devam ediyor. Bunu sektörlerde de görmek mümkün. Yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatı, adet bazında yüzde 17 arttı. Halbuki yılın ilk 4 ayında otomotiv ihracatı değer bazında yüzde 8 gerilemişti. Dolayısıyla parite etkisi ihracatımızda etkili olmaya devam ediyor. Mayıs ayında paritenin etkisi 1,1 milyar dolar olurken, İlk 5 ayda paritenin etkisi 5,7 milyar dolara yükseldi. Mayıs ayında yüzde 19 gerileyen euro/dolar paritesi ilk 5 ayda yüzde 18,7 geriledi.


Yaptığımız hesaplamalara göre yan sanayide 250, ana sanayide 300 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu söyleyen Büyükekşi, "Yani kayıplar 500 milyon doları aştı, aylık ihracata 4 puan negatif etki oluştu. Neticede büyük şirketlerde aklı-selim galip geldi, eylemler son buluyor. Umuyoruz ki yan sanayideki tüm işletmelerde de iş barışı kalıcı olarak, yeniden tesis edilir" ifadelerini kullandı.


TİM Başkanı Büyükekşi, "Son dönemde, firmaların Rusya'daki fuarlara daha az katılığını görüyoruz. Önemli bir ihracat potansiyelinin olduğu Rusya'ya, düzenlenen tüm fuar ve organizasyonlara ihracatçılarımızın katılımları önem taşıyor. Son olarak şu noktaları tekrar vurgulamak istiyoruz: İhracatçılarımıza yeni ve alternatif pazar arayışlarını sürdürmelerini tavsiye ediyoruz. Kurlarda ve parite oynaklık bundan sonra da devam edecek. İhracatçılarımıza kur risklerini hedge etmelerini bir kere daha hatırlatmak istiyoruz.
Alacak sigortası da sağlıklı ihracatın devamı için hayati önemde bir konu. Diğer taraftan pazar risklerinin ne olduğunun çok iyi etüt edilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Geçtiğimiz ay son derece önemli bir etkinliğe imza attıklarını belirten TİM Başkanı; "11 Mayıs'ta 26 ihracatçı sektör başkanı ve birlik yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla Sayın Başbakanımız ve 7 Bakanımızla buluştuk, ihracatın görünümü hakkında bilgi sunduk” dedi.


Mayıs ayında AB'ye ihracat yüzde 22 azaldı!


Büyükekşi, sektörel bazda mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 481 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını vurgularken, bu sektörü kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörlerinin takip ettiğini belirtti. Verilere göre Mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 71 ile mücevher sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 53 ile fındık mamulleri sektörü takip etti. Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 26, İngiltere'ye ihracat yüzde 16, Irak'a ihracat yüzde 38, İtalya'ya ihracat 22, ABD'ye ihracat yüzde 15 geriledi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 544 ile Singapur'a yakalandı.


Mayıs ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Mayıs ayında Tayvan'a ihracat yüzde 160, Güney Kore'ye yüzde 100, Sudan'a yüzde 97, Malezya'ya yüzde 64 arttı.
Mayıs ayında AB'ye ihracat yüzde 22, Ortadoğu'ya yüzde 20, Afrika'ya yüzde 4,5 gerilerken, Uzakdoğu'ya yüzde 37 artış gösterdi.
En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakınca; Mayıs ayında Gaziantep'in ihracatı yüzde 6, Hatay'ın yüzde 15, İstanbul'un ve Kocaeli'nin yüzde 16, Ankara'nın yüzde 19, Denizli'nin yüzde 22, İzmir'in yüzde 24, Manisa'nın yüzde 26, Bursa'nın yüzde 29, Sakarya'nın yüzde 39 geriledi.
(İHA)


Editör: TE Bilisim