Kuşkonmaz bitkisinin ilimizde adaptasyon çalışmalarının tamamlandığı ve yetiştirilebilecek alternatif bir sebze olduğu belirtildi.


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesinde İlimizde alternatif sebze üretimi konusunda yapılan çalışmada Kuşkonmaz bitkisinin adaptasyon çalışmaları başarı ile tamamlandı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Korkmaz, Kuşkonmaz bitkisinin Kahramanmaraş için alternatif bir sebze olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Korkmaz, “Kuşkonmaz bitkisi; çok yıllık bir sebze olup anavatanı Akdeniz’in doğu kıyıları ve batı Anadolu’dur. Ege Bölgesi’nde doğada kendiliğinden yetişen ve yerel halk tarafından toplanarak tüketilen kuşkonmazın yetiştiriciliği ülkemizde maalesef çeşitli sebepler yüzünden yaygınlaşmamıştır. Folik asit, potasyum, C ve K vitaminleri ile lif içeriği bakımından oldukça zengin bir tür olan kuşkonmaz, kalori içeriğinin düşük olması nedeniyle de sağlıklı diyet için tercih edilen bir sebzedir. İlkbaharda hava şartlarına bağlı olarak Mart-Nisan aylarında hasat edilir; bu nedenle üreticiye sezonun ilk parasını kazandırması ve daha sonraki ürünlerin yetiştiriciliğini finanse edebilmesi açısından önemli bir sebzedir. Mümkün olduğunca ağır olmayan hafif bünyeli ya da kumsal topraklarda başarı ile yetiştirilen kuşkonmaz, yazları sulandığı müddetçe iklim koşulları yönünden seçici değildir” dedi.

Günümüzde ülkemizin büyük şehirlerinde marketlerde aranan ve oldukça yüksek bir fiyata satılan kuşkonmazın, üretiminin teşvik edilmesi ve yaygınlaşmasıyla özellikle yabancı turistlere hizmet veren turistik tesislere pazarlanma şansının ortaya çıkacağını kaydeden Korkmaz, bunun da üreticilerimiz için ek gelir kapısı olacağının altını çizdi.

İlimizde küçük ölçekli yetiştiricilik ile uğraşan üreticilerin kuşkonmazı hem alternatif ana ürün, hem de erken para getiren iyi bir yan ürün olarak tercih edebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Korkmaz, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanlarında iki yıl önce başlayan deneme amaçlı kuşkonmaz üretiminde bu yıl Nisan ayı ortalarında ilk hasadın yapıldığını, Kahramanmaraş ilinde başarı ile yetiştiriciliğinin yapılabileceğinin ortaya konması sonucu da bu yıl üretim alanının arttırılmasının planlandığını belirtti.

Yunus TAŞ

Editör: TE Bilisim