Kahramanmaraş’ın Muhteşem Doğası Kırsal Turizmle Buluşuyor.


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) sadece tarımsal yatırımları değil aynı zamanda kurum isminde yer alan kırsal kalkınma ibaresinden hareketle kırsal kalkınmayı da hedef alarak turizm, el sanatları veya yerel ürünler gibi alanlarda da farklı yatırımlar desteklemektedir.


Kırsal Turizmin Geliştirilmesi destek başlığı altında mikro veya küçük işletmeler, girişimciler veya çiftçiler tarafından yapılacak kırsal turizm yatırımları TKDK tarafından desteklenmektedir. Bu yatırım başlığı altında her türlü konaklama tesisi (otel, motel, butik otel, hostel, pansiyon, köy evi, dağ evi v.s.) yatırım desteği almaktadır. Ayrıca yatak ve kahvaltı, dinlenme tesisi, konaklama ve restoran hizmetleri sunan tesisler, kır lokantaları, piknik alanları, sportif aktivite alanları (halı sahalar, yüzme havuzları, paintball alanları v.s.), çiftlik turizmi tesislerinin ve hobi bahçelerinin kurulması ve turistik rekreasyonel faaliyetler içeren tesisler hibe desteği almaktadırlar. TKDK’nın destekleyeceği yatırımlar kırsal alan olarak tanımlanan ve nüfusu 20.000’in altında olan tüm alanlara ve yerleşim yerlerine yapılacak kırsal turizm yatırımları 500.000 AVRO’ya kadar olabilir. Bu yatırım bedelinin %50’sine karşılıksız hibe desteği verilecektir. Yatırımcılar ayrıca KDV muafiyetinden de istifade edeceklerdir.


TKDK’NIN KAHRAMANMARAŞ’TA DESTEKLEDİĞİ TURİZM YATIRIMLARI


TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU, “Bugüne kadar Ilıca’da 2 tane apart otel yatırımını tamamladık. Ayrıca Çağlayancerit’te bir lokanta ve bungalov tipi (köy evi) dinlenme ve konaklama tesisini tamamladık. Bunun için çok mutluyuz. Ayrıca Göksun İlçemizde yapılmak üzere 2 tane apart otel projesi ile yatırım sözleşmesi imzaladık. 12. Başvuru Çağrı Döneminde kırsal turizm başlığı altında 12 yeni yatırım projesi Kurumumuza teslim edildi. İnceleme çalışmaları devam ediyor. Bu tesislerle Kahramanmaraş turizmine çok ciddi yatırımlar kazandırmış olacağız. Hibe desteği verdiğimiz tüm konaklama tesisleri “Turizm İşletme Belgesi” almış işletmeler olarak hizmet vermektedir. Bu da ayrı bir kalite standartıdır.


GERİ ÖDEMESİZ KIRSAL TURİZM HİBE DESTEĞİ İLE NE TÜR YATIRIMLAR YAPILABİLİR?


İl Koordinatörü USLU yaptığı açıklamada; “Kırsal Turizm yatırımları kapsamında pansiyon veya mikro ölçekli konaklama tesisleri yapılabilir. Yayla evi, dağ evi, çiftlik evi, oteller, moteller, apart oteller, lokantalar, yeme-içme tesisleri, piknik alanları, halı sahalar, yüzme havuzları, küçük ölçekli kamp alanları, spor alanları, rekreasyon alanlar, pastane, kahvaltı yerleri, at ahırı ve parkuru, bisiklet gezinti alanları, rafting parkuru, doğa yürüyüşleri parkuru, hobi bahçeleri ve bahçe, paintball faaliyet alanları, günübirlik tesisler, butik oteller, mola noktaları gibi yatırımlar yine kurumumuz hibe desteklerinden faydalanabilir.


Bu yatırım kapsamında hibe desteği alabilecek harcama başlıkları özetle şunlardır;



  • Pansiyon veya mikro ölçekli (en fazla 25 odalı) konaklama tesisleri binalarının kurulması için gerekli inşaat işleri

  • Mevcut tesislerdeki yatak ve yiyecek-içecek sunum odalarının yenilenmesi için inşaat işleri

  • Çiftliklerde ve açık alanlarda konaklama tesisleri ve binalarının yapımına yönelik inşaat işleri (kamp alanları, spor ve rekreasyon alanları, araç park alanları)

  • Yeme-içme tesislerinin (lokanta, pastane, kahvaltı yerleri, yemek çadırı ) kurulması için inşaat işleri ile gerekli makine ve ekipmanın satın alınması

  • At biniciliği, iç sularda özellikle spor ve rekreasyon amaçlı balık avlama, dağ bisikleti gezileri, rafting, doğa yürüyüşleri gibi turistik açık alan aktivitelerinin organizasyonuna yönelik altyapı yatırımları

  • Turistik açık alan aktiviteleri için (at ahırı ve parkur inşası, açık yüzme havuzu inşası, sportif veya rekreatif balıkçılık için havuz inşası veya iç suların etrafının düzenlenmesi; dağ bisikleti gezileri için alanların inşası, rafting parkuru inşası, doğa yürüyüşleri parkuru inşası; hobi bahçeleri ve bahçe, park, tarla içi yolların inşası ya da düzenlenmesi, paintball tesislerinin inşası, halı saha tesisi inşası) inşaat ve düzenlemelere yönelik yatırımlar

  • Turistik açık alan aktiviteleri (at bakımı ve binicilik, balık avlama, havuz filtreleme ve dezenfeksiyon, bisiklet kullanımı ve tamiri, rafting, doğa yürüyüşleri, paintball, tırmanma platformu, dağcılık, halı saha, akuapark, ATV safari, bahçe bakımı ve düzenlemesi) için makine ve ekipman satın alınması

  • Bilgisayar ve özel yazılımların özel teknolojik ekipman satın alınması (kırsal turizm yönetimi, katering kapasitesi, internet bağlantısı, elektronik rezervasyon sistemi için yazılımları içeren bilgisayar ekipmanı)

  • Kırsal turizm tesisleri için gerekli ekipmanın (mobilya, aydınlatma ve tertibatı, iklimlendirme, filtreleme ve arıtma ekipmanı, sağlıklı donanımlar) satın alınması

  • Telekomünikasyon ekipmanı (telefonlar, faks cihazları, yazıcılar)satın alınması

  • Eğlence amaçlı ses/görüntü ekipmanı (tedbir altındaki faydalanıcının kendisi tarafından ve sadece kendi çıkarı için kullanılmamalıdır) (TV setleri, uydu alıcısı, radyo, ses ekipmanı ve görüntü sistemleri, DVD/VCD oynatıcılar, projektör ve projektör perdesi)

  • Kırsal turizm tesislerinin iç ve dış mekanlarında spor faaliyetleri ve oyun alanları için ekipman satın alınması (spor/fitnes, çocuk oyun alanları)

  • Yiyecek-içecek hizmetleri için mutfak ekipmanı satın alınması (Ocak, fırın, bulaşık makinesi, buzdolabı, soğutucu, dondurucu, buz yapma makinesi) gibi harcamalar yapılabilir.


USLU sözlerine; “Tüm bu ve benzeri harcamalar TKDK desteği ile KDV muafiyetinden faydalanarak yapılabilecektir. Ayrıca Kurumun verdiği hibeler gelir vergisinden muaf tutulmaktadır” ifadelerini ekledi.

Editör: TE Bilisim