Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Güney Koreli enerji firmasının yetkililerinin bölgede yatırım için incelemede bulunmasına, “Burası bizim ekmeğimiz, ekmeğimizi yabancı sermayeye vermeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.


Tes-İş Afşin Şubesi’ne üye işçiler, Afşin-Elbistan bölgesindeki linyit sahalarının elektrik enerjisinde kullanılmasını ve yeni termik santraller yapılmasını amaçlayan 12 milyar dolarlık yatırım için ön incelemede bulunmak üzere bölgeye gelen Güney Kore menşeli enerji firması yetkililerinin, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne girmemesi için ellerindeki pankartlar ve dövizlerle birlikte nizamiye önünde eylem yaptı.
Afşin Elbistan Linyitleri’ndeki (AEL) brifing öncesinde Güney Kore ekibiyle görüşen Tes-İş Afşin Şubesi Başkanı Mustafa Kılıç, uluslar arası sermayenin bölgeye girmesinin köleleştirmenin adımı olduğuna vurgu yaptı.
Kılıç, Güney Kore ekibine hitaben yaptığı konuşmada, “Bu santral bizim ekmeğimiz. Biz yabancı sermaye ve emperyalizme karşıyız. Şuanda siz buraya kolay kolay giremezsiniz. Burası çok pasif bir yer değil. Emperyalist güçlere toprağımızı, ekmeğimizi peşkeş çektirmeyeceğiz. Sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Buraya yeni santral yapılması Afşin-Elbistan Ovası’nın sonu demek. Bu santrallerden 6 tane olursa burası Hiroşima olur” ifadelerini kullandı.
Daha sonra Afşin-Elbistan B Termik Santrali önünde bekleyen sendika üyesi işçilerin yanına geçen Kılıç, burada yaptığı açıklamada ise işyerlerinin parça parça satıldığına işaret etti. Kılıç, “İşyerlerimizi taşeronlaştırılarak parça parça sattılar. İşyerimizin yüzde 70’i zaten özelleştirildi, elimizde son parça kaldı, bugün bunu da satmaya kalkıyorlar. Bu işçiyi en ağır şartlarda çalıştırabilirsiniz ama bu işçiyi köle niyetine satamazsınız, biz işçiyiz köle miyiz? Bugüne kadar işimiz ekmeğimiz devletimiz dedik katlandık. Artık yeter, bu işçinin de bir dayanma gücünün sınırı var. Durmanız gereken yeri bilin, en son noktaya geldik. Bizleri bu güne kadar narkozlu gibi uyuttunuz ama uyuyan devi uyandırdınız. Bu işçi artık bu santralin dışına çıktı, bu işçi artık meydanlara indi, bu işçiyi durduramayacaksınız. Bu işçi mücadeleye devam edecek, bu işçi satılmayacak, bu işçi köle olmayacak! Artık bu ateşi yaktık, bu yola çıktık bu toplantı bu işin başlama noktası. Bu mücadelemiz; bu santralimizin yabancı güçlerin eline geçmesini durduruncaya kadar, bu işçinin köle olarak satılmasını engelleyinceye kadar devam edecek” dedi.
Bölgeye yeni termik santraller kurulmasının yaşamı yok edeceğini savunan Kılıç, “Buraya yapılacak yeni santraller Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan, her türlü tarıma elverişli 50 bin insanın tarımdan geçim sağladığı Afşin-Elbistan Ovasında çevre felaketi başlatacak. Ovanın altını üstüne getirecekler. Burada kurulacak santrallerde 4 milyar ton kömür yakılarak, külü- asidi- her türlü pisliği üzerimize havadan savrulacak, geriye 6 tane termik santralinin demir yığınını ve kanser hastalığını bırakarak gidecekler” şeklinde konuştu.
12 milyar dolarlık yatırım adı altında mevcut 2 termik santralin uluslar arası firmalara peşkeş çekileceğini iddia eden Tes-İş Afşin Şube Başkanı Kılıç, “Yetkililer sesimizi duyuncaya kadar bağıracağız. Yabancı sermayeye köle olmayacağız, köle pazarında satılmayacağız, sonuna kadar direneceğiz, çünkü bu topraklar bizim, bu ülke bizim, bu işyeri bizim. Kendi vatanımızda garip düşmeyeceğiz, kendi vatanımızda köle olmayacağız. Asla teslim olmayacağız” ifadelerini kullandı.
Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı eylem açıklamanın ardından sona erdi.(İHA)

Editör: TE Bilisim