Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. A. Nafi Baytorun, rektörlerin yerelde oluşturulacak seçici kurul tarafından seçilmesi gerektiğini savundu.

Baytorun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KATSO) Meclis Toplantısı'na katıldı. Bu yılın Ekim ayında görev süresi tamamlanacak olan Prof. Baytorun burada yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş'a 1994 yılında geldiğini ve 2002 yılında bu yana da rektörlük yaptığını hatırlattı.

Kahramanmaraş'a kan bağı ile bağlandığını kaydeden Prof. Baytorun, kahraman şehirde görev yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

KSÜ'nün Türkiye'nin önemli üniversitelerinden biri haline geldiğini ifade eden Prof. Baytorun, şehrin üniversiteye her zaman sahip çıkması gerektiğini söyledi.

'Bir insanı cezalandıracaksanız yönetici yapacaksınız' diye espri yapan Prof. Baytorun sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakınız bilim insanının yönetici olması tartışılmalı. Çünkü onca yıl bilimle uğraşan bir insan yönetici olduğu zaman bilimden uzaklaşıyor. Kendimden örnek vereyim. Ben sera konusunda Almanya'da eğitim aldım. Ama 2002 yılından bu yana bu konudaki çalışmalarıma ara vermek zorunda kaldım. O tarihte Almanya'daki hocamla konuştuğumda 'seni bunun için mi yetiştirdik' dedi. Gerçekten bu konu masaya yatırılmalı.''

Rektörlerin yerelde oluşturulacak seçici kurul tarafından seçilmesi gerektiği görüşünü savunan Prof. Baytorun, ''Bu kurulda sivil toplum kuruluşlarından, derneklerden, iş adamlarından ve diğer kuruluşlardan insanlar olmalı. Ayrıca bu kurulun belirleyeceği adayı da YÖK seçmeli''şeklinde konuştu.

Üniversitenin bir yere gelebilmesi için toplumla kaynaşması gerektiğini anlatan Prof. Baytorun, ''Üniversite ile sanayicinin yolu mutlaka kesişmeli. Biz bu konuda adımı attık. Geçtiğimiz günlerde ÜSKİM diye adlandırdığımız araştırma merkezinin açılışını yaptık. Ayrıca yine üniversitemize Teknokent kurulması için çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlıktan onay çıkarsa 102 dönüm araziyi burası için tahsis edeceğiz'' dedi.

''ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİ BULMADA ZORLANACAK''

Türkiye'de üniversite sayısının hızla arttığını bunun da iyi bir şey olduğunu kaydeden Prof. Baytorun, ''Üniversiteler arasında da rekabet giderek belirgin hale geliyor. 2012 yılından itibaren üniversitelerin öğrenci bulmada zorlanacağını düşünüyorum. Ayrıca öğrencilerin 4 yıllık fakülte yerine 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edeceğini de tahmin ediyorum. Çünkü teknik bölümlere girecek olan öğrencilerin iş bulmak imkânları daha kolay olacak''diye konuştu.

Konuşmaların ardından KATSO Başkanı Mehmet Balduk, Prof. Baytorun'a sim sırma işlemeli Atatürk portresi hediye etti. Balduk, hizmetlerinden dolayı Baytorun'a teşekkür etti. (www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim