Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesinde Göksun Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde yatırımcılarla buluştu.  


TKDK İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU Göksunlu iş adamlarına TKDK’nın faaliyetleri ile 12. Başvuru Çağrı Dönemi hakkında bilgi verdi.


TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU şu ana kadar Kahramanmaraş’ta verdikleri hibenin 20 milyon TL’yi aştığını belirterek Göksun ilçesinden daha fazla proje beklediklerini söyledi. USLU “ 12.Başvuru Çağrı Döneminde Göksun ilçesinden daha fazla proje bekliyoruz. Bu kapasitenin Göksun’da olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar Göksun’da yaklaşık 1 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirdik. Yatırımcılarımız projelerinin kabulü durumunda yapacakları yatırımlar da KDV’den ve gelir vergisinden de muaf tutulacaklar. Projelerin kabulü durumunda yatırımcılarımız bizden %50 ile 65 arasında hibe alabilirler. Göksun ilçemizdeki yatırımcılar süt üretiminde et üretimine, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesinden Çiftlik Faaliyetlerine, Kırsal Turizmden Kültür Balıkçılığına kadar toplam 11 alanda proje başvurusunda bulunabilirler” dedi.


TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu Türkiye genelinde kurumun hibe dağıttığı 42 il içerisinde Kahramanmaraş'ın 8'inci sırda yer aldığını söyledi. Ülke genelinde tarım ve hayvancılık alanında öncü olan iller arasında yer almaktan duyduğu mutlu olduklarını dile getiren Uslu, kurum olarak ilk sözleşmesini imzaladığı 2012'nin Mart ayından bu yana 90 proje sözleşmesi imzaladıklarını hatırlattı. İmzalanan projelerden 60'ının makine ekipman ve 30'unun da ağırlıklı yatırım projeleri olduğunu dile getiren Uslu, "İki yıl içinde imzalanan projelerde 70 tanesi tamamlandı. Bu projelere ödenen hibe desteği ise 20 milyon TL'dir. İmzalanan sözleşmelerin yatırım bedeli ise yaklaşık 63 milyon TL'dir. Bu gün itibariyle iki yıllık bir süre zarfında ilimize 63 milyon liralık yatırım kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" ifadesini kullandı. Uslu, nüfusu, tarımsal potansiyeli, iş gücü ve sanayisiyle emsal olan iller içinde ön sırada yer aldıklarını, bu başarının da herkese ait olduğunu sözlerine ekledi.


Kaymakam Ali Hamza PEHLİVAN ise, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen programda, yaptığı konuşmada, proje ve hibe destekleri alanında çağın gereklerini takip ederek Göksun'un potansiyelleri ile birleştirip yatırımlara kanalize etmeyi amaçladıklarını söyledi. İlçe Kaymakamlığı ve kamu kurumları olarak üzerlerine düşeni yerine getirme gayreti içinde olduklarını ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti: "Benim en temel düşüncem, bu yapılan programları konuşma ile bırakmadan yatırıma dönüştürmek, somut adımlara dönüştürmektir. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız toplantılarda da buna önem verdik. Bu anlamda gerek meyvecilik ve gerekse de hayvancılık alanında belli bir mesafe aldık. Çok daha fazla olmasını arzu ediyoruz. Geçtiğimiz yıl TKDK projesi ile ilçemizde iki proje uygulandı iki proje de sözleşme imzalama aşamasında. İnşallah bu sene daha fazla projeyi hayata geçiririz. Somut projeler yaptıkça bizlerde çok mutlu oluyoruz." Program, katılımcıların soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim