Kahramanmaraş Valiliği, plastik poşet kullanımını azaltmak için proje başlatıyor. Vali Tanılır: “Çevreyi en çok kirleten maddelerin başında plastik poşetler geliyor” dedi.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, çevreyi en çok kirleten maddelerin başında plastik poşetlerin geldiğini belirterek; “Bu konuda başlattığımız proje ile plastik poşet kullanımını azaltıp, vatandaşları yeniden sepet ve kese (kağıt torba) gibi ürünleri kullanmaya teşvik edeceğiz” dedi.
Vali Tanılır, Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) yöneticileri ile 3 Ocak Cumartesi sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Vali Tanılır, valilik olarak proje çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini vurgulayarak, , özellikle çevre kirliliğine neden olan plastik poşetlerle mücadele etmek için çalışmalar başlattıklarını ifade etti. Tanılır; “Son yıllarda insanlık çevrenin önemini daha iyi kavradı. Çevrenin korunması yönünde çok büyük çalışmalar yapılıyor. Bazı ülkeler, plastik poşet kullanımını tamamen yasakladı. Biz de Kahramanmaraş Valiliği olarak Türkiye’de bir ilki başlatarak, plastik poşet kullanımını ortadan kaldırmak için proje başlattık. İlk etapta bunu başarmamız belki biraz zor olacak ama insanları, eskiden olduğu gibi kamıştan yapılmış sepet ve kese (kağıt torba) kullanımına yönlendireceğiz” dedi.

Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet standartlarını yükseltmek için de bir proje uygulamaya koyduklarını dile getiren Tanılır; “Bu projeyle kamudaki bürokrasiyi azaltmak, işlerin hızlandırılmasını sağlamak ve verimi artırmak istiyoruz. Hedefimiz bir kamu kuruluşuna gittiğinizde işlemlerinizin en kısa sürede yapılması ve vatandaşın zamandan tasarruf sağlaması” ifadelerini kullandı.

“MİKROKREDİ’DE GERİ DÖNÜŞÜM YÜZDE YÜZ”

Kahramanmaraş’a uluslar arası alanda ödül kazandıran Mikrokredi Projesi’nin de yoğun olarak sürdürüldüğünü ifade eden Tanılır, bu projede geri dönüşümün yüzde yüz olduğunu belirterek işadamlarından projeye destek istedi. Tanılır: “İş gücü olmayan insanlara yardım muhakkak yapılmalı. Ancak iş gücü olan insanlara yardım yapmak yerine onlara Mikrokredi projesinde olduğu gibi küçük sermayelerle üretime teşvik edilmeli. Aksi takdirde üretmeyen bir toplum haline geliriz ki, bu da yoksulluğu azaltmaz. Kahramanmaraş’ta 1,5 yıldır uyguladığımız mikrokredi projesi ile 600’den fazla insana kredi verildi. Güvene dayalı bu projede şu ana kadar geri dönüşüm yüzde yüz. Projemiz tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu.

KALİDA Başkanı Osman Gemci ise üyelerini ve toplumu, ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde yerli malı kullanmaya davet etti. Hatay’a kurulması planlanan Bölgesel Kalkınma Ajansı’nın da Kahramanmaraş’a kurulması gerektiğini ifade eden Gemci, bu konuda valilikten destek istedi.
Vali Tanılır ise, kalkınma ajansının Kahramanmaraş’a taşınmasının zor olduğunu bu konu da AB şartlarının bulunduğunu belirterek; “Önemli olan ajansın merkezinin nerede olduğu değil. Ajansa yapılacak proje başvuruları. Zaten ajansın başkanlığını periyodik dönemler halinde ajansa bağlı illerin valileri yürütecek. Önemli olan bu ajansa projeler götürmek. Eğer biz oraya sağlıklı projeler götürürsek kentimize büyük kaynak aktarımı sağlarız” diye konuştu.

Toplantının diğer bölümü soru cevap şeklinde geçerken, KALİDA yönetim kurulu üyeleri Vali Tanılır’a çeşitli sorular yönelterek bilgiler aldılar. (www.kanal46.com)


YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...