Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'ndeki Çöllolar Kömür Sahasında meydana gelen göçükle ilgili yetkililerden bilgi almak için Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bölgede halen heyelan riski olduğunu söyledi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne gelişinde Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe tarafından karşılanan Bakan Yıldız, yetkililerden brifing alırken, göçük altına kalan işçilerin işçi yakınlarıyla da görüştü. Brifingin ardından konferans salonuna geçerek basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Yıldız, olayın üzerinden siyaset yapılacak bir konu olmadığını belirterek, "Amacımız burada kardeşlerimizi bulmaktır. Hem Cumhuriyet Savcılığı hem de Enerji Bakanlığı Çalışma Bakanlığı ile beraber soruşturmalarını başlatmıştır. Hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de bakanlığımız MTA'dan ve her türlü jeolojik analiz yapabilecek kurumlarımızdan arkadaşlarımız burada mevcuttur. Hafriyat çok ciddi bir miktardır. Çöllolar'da yapılan çalışmalarda 138 milyon ton toprak alınmıştır. Ama son olayla birlikte göçen toprak 50 milyon ton civarındandır. Bu yüzden bulunduğumuz bölgede ciddi bir coğrafya değişikliği olmuştur. Hem AKUT ekipleri hem de insana duyarlı köpekler aracılığıyla hem de elimizdeki bütün teknik cihazlar kullanılarak çalışma yapılmıştır" dedi.

"HEYELAN RİSKİ DEVAM EDİYOR"

Bundan sonrası bir teknik çalışma olacağını kaydeden Bakan Yıldız, "Her gün azalmayan hassasiyetimizle bu çalışmalarımızın devam edeceğini bilmenizi özellikle istiyorum. Ama yeni bir cana mal olmamak açısından bu çalışmalar dikkatle sürdürülecek. Olaya kayıtsız kalma kesinlikle düşünülemez. Bizi derinden üzen bu olayın hem tekrarlamaması hem de o arkadaşlarımıza ulaşabilmek açısından da bir işlem yapmamız söz konusudur. Makinesiz böyle bir işlem yapmak söz konu değildir. Ama makinenin de oraya girebilmesi için de zemini sağlamlaştırmamız lazım. Yeni bir heyelanın olma ihtimali var, buna karşı da duyarlı olmalıyız. Burada 'Heyelan bitti, risk bitmiştir' diye hiçbir teknik arkadaşımız söyleyememektedir. Ben tekrar bölge halkımıza geçmiş olsun ve taziye dileklerimi bu vesile ile iletiyorum. Ve Allah başka kazalar vermesin diyorum" diye konuştu.

"SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

Göçükle ilgili soruşturmaların da başladığını belirten Yıldız; "Bu işin hukuku, soruşturması ve denetlenmesi özel sektörün konumu, kamunun konumu nedir bunlarla alakalı herhangi bir aksaklık kesinlikle olmayacaktır. Ama şu anki başlığa ve ilk plana aldığımız konu arkadaşlarımıza ulaşılmasıyla alakalı kondur. Yoksa hem kamu hem bakanlığımız hem de ilgili kuruluşlarımız bununla alakalı soruşturmalarını başlatmışlardır. Şu anda teftiş kurulundan baş müfettiş arkadaşlarımız buradadırlar, işin hukuki yönü zaten devam etmektedir" dedi.

Açıklama sırasında salonda bulunan vatandaşlardan biri "Ben Çoğulhan Kasabası'nda oturuyorum ve heyelan bizim oraya doğru geliyor" şeklinde konuşması üzerine Bakan Yıldız, "Şimdi biz bu hassasiyetinizi yukarıda brifing aldığımız arkadaşlarla hep beraber konuştuk. Ne tür yerlere sirayet edebilir, su miktarının artmasıyla ne olur, ne olmaz bununla alakalı herhangi bir endişeye mahal yoktur. Ama bu bölgede özellikle heyelanın olduğu bölgede yeni bir heyelan olma riski vardır. Jeoloji mühendisleri, jeofizik mühendisleri ve mühendis arkadaşlarımızın yaptığı ön tetkiklerde bu ortaya çıkmıştır. Herhangi bir yerleşim yerine aksetmesi söz konusu değildir. Tabiî ki bunun o günlerde olan 7-8 tane depremle tetiklendi mi, tetiklenmedi mi bunların her birisinin çalışması yapılıyor ve biz kesin bütün cümleleri şu anda kullanmıyoruz. Biz şu anda suçlu kimdir, var mıdır, yok mudur bununla alakalı herhangi bir cümle kullanmıyoruz. Bu, hukuki soruşturmanın sonucunda belirlenecek konulardır. Şu anda biz insan sağlığını tehdit edebilecek yeni bir coğrafi durum var mıdır, yeni bir heyelan var mıdır bununla alakalı tedbirlerimizi alıyoruz. Bulunduğumuz bölgedeki bu heyelan riskini en aza indirecek tedbirleri bugün teknik arkadaşlarla saat 22.30'da civarında tekrar bir toplantı yaparak konuşacağız. Toplantı sonucunda alacağımız bazı kararlar olacak ama dediğim gibi bizim gözlemlerimize göre herhangi bir yerleşim yerine sirayet etmesi şu anda söz konusu değil.Teknik çalışmalardan sonra bunu açıklarız" şeklinde konuştu. (DHA)
Editör: TE Bilisim