PAKİSTAN'da yaşanan sel felaketi nedeniyle ABD’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Pakistan özel oturumuna katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yurda döndü.

Birleşmiş Milletler'in Eylül ayında ikinci bir Pakistan oturumu yapmayı planladığını belirten Bağış, “Ayrıca Demokratik Pakistan Dostları Grubu tarafından Brüksel’de Pakistan ile ilgili bir oturum düzenlenecek. Bu toplantı da, Pakistan’a yapılacak yardımların takibini yapmak amacıyla düşünülüyor. Türkiye olarak, Pakistan ile ilgili tüm oturumlara ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu vurguladık. Pakistan Dışişleri bakanı ile yaptığımız görüşmede, Başbakanımızın Pakistan’a yapacağı ziyareti değerlendirdik, kendisi de bundan çok memnun olacaklarını, bu ziyaretin Pakistan halkına ayrı bir moral olacağını söyledi” dedi. .

KONU GÜNDEMDEN DÜŞTÜĞÜNDE YARDIMLARIN AZALABİLME İHTİMALİ VAR

Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla 09.30'da New York’dan İstanbul’a gelen Bağış, Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Pakistan özel oturum hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Egemen Bağış , şunları söyledi:

“Dışişleri Bakanlığımızdan yetkili arkadaşlarla katıldığımız genel kurul toplantısında Pakistan’ın belki de dünya tarihinin en ağır sel felaketlerinden birini değerlendirme imkanını bulduk. Toplantıda yaptığım konuşmada Başbakanımızın Türkiye’nin Pakistan’a yardım konusunda öncü rolü oynamak kararlılığını net bir şekilde ortaya koyan mesajını ilettik. Onun dışında Pakistan halkının egemenliğini ve onurunun korunması gerektiğini yardım çabalarının bu hassasiyetlere yürütülmesi gerekliliğini ve sadece akşam haberlerine konu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve bunun uzun vadeli bir yardım çalışması olması gerektiğini vurguladık. Çünkü bu tür felaketlerden sonra insanlar bir hassasiyet ortaya koyuyorlar. Konu akşam haberlerinden gündemden düştüğü zaman orada mağdurlar sıkıntı yaşamaya devam ederken, yardımın azalabilme ihtimali var. Yapılacak çalışmaların bir takvime bağlanması gerektiğini ve uzun vadeli bir perspektife ihtiyaç duyulduğunu söyledik,

Yağmur suları çekildikten sonra gerçek ölü sayısı ortaya çıkacak. Gerçek evsiz kalan insan sayısı ortaya çıkacak. Şu an ki rakamlarla 20 milyondan fazla Pakistanlı kardeşimizin etkilendiği tahmin ediliyor. Ama yağmur suları çekildikten sonra orada kaybedilen tarım arazileri, hayvan sayısı, insanların orada yaşadığı sıkıntılar ve özellikle su konusunda yaşanılan sınırlamalar nedeniyle ortaya çıkabilecek salgın hastalıklarla mücadele konusunda çok uzun perspektifli bir yardım kampanyasının sürmesi gerektiğini vurguladık. Tabii Pakistan’ın ihtiyaçları gerçekten çok büyük. Biz Türkiye olarak Pakistan’la olan ilişkilerimize ayrı bir önem veriyoruz. Bunu orada ikili görüşme yaptığım birçok ülkenin bakanlarına ve temsilcilerine de söyledim. Pakistan’dan yoldan geçen 10 kişiye ‘Pakistan’a en yakın dost hangi ülke?’ diye sorsanız çoğu ‘Türkiye’ der. Aynı şey Türkiye içinde geçerli. Çünkü Kurtuluş Savaşımız sırasında ve sonrasında iki ülke arasında eşi benzeri görüşmemiş bir ilişki vardır. O yüzden biz bu yardım çabalarının Başbakan’ında vurguladığı gibi öncü ülkelerden olacağımızı ifade ettik. “

YARDIMLAR PAKİSTAN’A ULAŞTI

Türkiye’nin Pakistan’a yaptığı yardımlar konusunda da bilgi veren Bakan Bağış, halen 10 milyon dolar nakit yardımın Pakistan devletine ulaştırıldığını söyledi. Bakan Bağış, bunun dışında 2 milyon dolar değerinin üzerinde inşaat malzemesi, ilaç, gıda, battaniye ve çadır gibi malzemelerin bu ülkeye ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:

“Pakistan’a varan ilk yardım kuruluşları arasında Türk Kızılay’ı ve Türk Sivil Toplum ve Yardım kuruluşları olmuştur. Bunun dışında TSK’ya ait iki adet C-130 tipi kargo uçağı Pakistan’a ilaç dolu bir şekilde gönderilmiş ve orada ihtiyaç duyulan taşımacılık için bırakılmıştır. Dün Türkiye’nin bütün camilerinde Pakistan’a yardım çağrısında bulunuldu. Bazı TV ve gazetelerimizin ayrı kampanyalar başlattığını çok büyük bir memnuniyetle gözlemliyoruz. Onlara da müteşekkiriz. Türkiye’deki bütün GSM operatörlerine yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Şu ana kadar Pakistan’a yardım eli uzatamayan tüm kardeşlerimize Ramazan ayının şefkat ve merhamet ayı içerisinde Pakistan’lı kardeşlerimizin imdadına yetişecek yardımlarda bulunması talep ediyorum. Bu süreçte de Türk halkının bu hassasiyeti ortaya koyacağına ben yürekten inanıyorum. Ak Parti TBMM grubu da kendi arasında bir yardım çalışması başlattı.” (Hürriyet)



Editör: TE Bilisim