24 Temmuz’da basında sansürün kaldırılışının 102. yıl dönümü kutlanıyor.

24 Temmuz Basın Özgürlüğü ve Geleneksel Gazeteciler Günü nedeni ile Türkiye genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmesi bekleniyor. Yerel basın ve mesleki örgütlenme yönünden birçok yerden çok geride bulunan Kahramanmaraş’ta ise bir yıldönümü daha ne yazık ki törensiz olarak geçecek.

24 Temmuz 1908; Türkiye için modern bir çağın başladığı, özgürlüklerin önünün açıldığı bir sürecin kilometre taşlarından biri olarak, kutlanılmaya değer ve kutlanılması hak edilmiş bir tarih olarak kabul ediliyor.

Basın özgürlüğü; günümüz modern dünyasında bir iletişim hakkıdır. Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görüyor. Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası belgelerde, özellikle Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik yolunda bu hak ve özgürlüklerin altı devamlı çiziliyor.

Gelişmiş ve demokratik ülkelerde olduğu gibi; Türkiye’de de çağdaş anlamda bir demokrasinin yerleşmesi için, millet ve devlet olarak bunun gereklerini de yerine getirmek zorundayız. Tüm ülkelerin gelişme sürecinde karşılaşılan tartışmalar ve ortaya çıkan aksaklıklar doğal olarak Türkiye’de de yaşanmaktadır. Ancak sağduyulu ve demokratik yaşamın kurallarına uygun biçimde yapılan bu tartışmalar, demokrasimizin gelişmesine de büyük katkıda bulunmaktadır.

Bu duygu ve düşünceler ile basında sansürün kaldırılışının 102. yıl dönümünü ve özellikle Anadolu’da hele de Kahramanmaraş’ta zorlu şartlar altında görev yapan basın camiasının 24 TEMMUZ GELENEKSEL GAZETECİLER GÜNÜ’nü can-ı yürekten kutluyoruz.

Bu vesile ile toplumun gözü, kulağı ve sesi olan basının sıkıntı, istek ve dileklerinin de hükümet yetkilileri tarafından dikkate alınmasını temenni ediyoruz.

Kanal 46 olarak; bu önemli günün yıldönümünün tüm basın camiasına kutlu olmasını diliyoruz.

ANADOLU BASIN BİRLİĞİ (ABB) KAHRAMANMARAŞ ŞUBESİ'NİN BASIN AÇIKLAMASI:

"Bugün ‘24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının 102. yıldönümünü kutluyoruz…

24 Temmuz 1908 de yani 102 yıl önce Basında Sansür kaldırıldı. Medya mensupları 24 Temmuz’u “Basında Sansürün Kaldırılışı nedeniyle Basın Bayramı” olarak kabul etmiştir ve her yıl bugünü bayram olarak kutlamaktadır.

Kısaca bugünün anlam ve önemini özetlemek gerekirse; II. Meşrutiyet’te 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gün, yani bir başkaldırı simgesidir. Bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı olarak belirlenmiştir.

Bu tarihte gazeteler, uzun yıllardan sonra ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış ve gazeteleri sansür etmek ağır suç sayılmıştır. Bu önemli günlerin anlamını ve neyi ifade ettiğini çok iyi anlamak gerekir. Son yıllarda basın üzerinde oluşturulmaya çalışılan baskılar ise bizleri yıldırmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki!

Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarının başında yer alan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Basın, iletişimin temel taşlarından ve demokrasinin işlemesini sağlayan en önemli kurumlardan biri, bireylerin gerçekleri öğrenmesinde ve düşüncelerini ifade etmesinde etkili bir araçtır.

Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” sözü de basının önemini ve mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğu ifade etmektedir. Demokrasinin temel taşlarından olan ’Basın Özgürlüğü’, şeffaf yönetim ilkesinin de yapı taşlarındandır.

Yazılı, işitsel ve görsel basın, yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenmektedir.

Türk basını, sansürün kaldırıldığı tarihten bu yana olduğu gibi bundan sonrada görevleri tarafsız, ilkeli, özgür, sorumlu gazetecilik anlayışı içinde yerine getirmeye devam edecektir. Kamuoyunun güçlü sesi olan basın, demokrasiye, insan haklarına, özgür ve yansız yayıncılığa bağlı kalarak, evrensel çalışma ilkeleri ışığında görevlerini yapmaya devam ederken, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin korunması konusunda etkin bir güç olmayı sürdürecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle görevlerini gerçekleştirmek için zaman ve mekân mefhumu gözetmeden, her zaman ve her yerde büyük bir özveri ile görevini icra eden siz değerli meslektaşlarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, çalışmalarınızda başarılar dileriz."

BAŞKAN MUSTAFA POYRAZ’IN MESAJI

Kahramanmaraş’ın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü ve Geleneksel Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak gazetecilerin gününü kutladı.

Başkan Poyraz mesajında şunları kaydetti: "Basın yayın kuruluşları toplumun haber alma ihtiyacını karşılama açısından en önemli kurumlardır. Basın-yayın kuruluşları her anlamda bağımsız ve özgür olmadıkları, haberleri yorum katmadan, olduğu gibi ve tarafsız olarak halka aktarmadıkları sürece toplumumuza karşı olan görevlerini tam ve sağlıklı olarak yapmış sayılmazlar. İşte bu nedenle basınımızın topluma karşı ciddi yükümlülükleri vardır. Bu bilinçle Basın Yayın kuruluşlarımızın ve onların çalışanlarının kutsal bir görevi icra ettiklerini biliyor, tüm Basın Yayın kuruluşları ve basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutluyor, çalışmalarında başarı ve kolaylıklar diliyorum.” (www.kanal46.com)






Editör: TE Bilisim