Bedelli askerlik tasarısı Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi.

Buna göre, 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin Türk lirası karşılığında  bedelli askerliğe hak kazanacak ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf  tutulacak. Yurt dışında 3 yıl çalışanlar, 10 bin Avro bedelle askerlik yapacak ve  temel askerlik hizmetinden muaf olacak.

"Mahkemede yaş düzeltme, yükseltme bu yasadan yararlanma noktasında sonucu değiştirmeyecektir”
       
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, mahkemede  yaş yükseltilerek, bedelli askerlikle ilgili tasarıdan faydalanılamayacağını  söyledi.

TBMM Milli Savunma Komisyonunda, Bedelli ve dövizle askerlikle ilgili  düzenlemeleri içeren Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun  Tasarısı hakkında bilgi veren Yılmaz, kendilerine, “birçok kişinin mahkemeye  başvurarak yaşını yükselttiği” yönünde bilgiler geldiğini söyledi.

“İnsanların bu şekilde bu tasarı kapsamına girmeye çalıştıklarını”  belirten Yılmaz, “Bizim askerlik kanunda çok açık bir madde var. Diyor ki  'askerlik çağına girdikten sonra yaş düzeltmelerinin hiçbirisi bunu etkilemez'  diyor. Dolayısıyla, tüm vatandaşlarımıza diyoruz ki 'mahkemede yaş düzeltme,  yükseltme bu yasadan yararlanma noktasında sonucu değiştirmeyecektir” diye  konuştu.

Yılmaz, bedelli askerlik uygulaması sonucunda elde edilen gelirin nerede  kullanılacağının belli olduğunu, bu gelirin başka yerde kullanılmasının mümkün  olmadığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tasarının tümü üzerindeki  görüşmeler öncesinde, “usul” hakkında söz alarak, partisinin de aynı konuda bir  kanun teklifi olduğunu belirterek, tasarı ile teklifin birleştirilerek  görüşülmesi talebinde bulundu. Kendi tekliflerinin da aynı kanun ile ilgili  olduğuna dikkati çeken Hamzaçebi, Komisyon Başkanı Oğuz Kağan Köksal'a “Sayın  Başkan, sizin bürokratlık döneminizi de biliyoruz. Sadece Hükümetin tasarısının  görüşülmesi yönündeki iradenizi ve bu partizanca tutumunuzu yadırgadık doğrusu.  Yanlış bir şey yapıyorsunuz” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bedelli askerliğe ilişkin sarf ettiği,  “Ben bu sorumluluğun altına girmem. Parası olan var olmayan var” sözlerini  anımsatan Hamzaçebi, kendi tekliflerinin bu söyleme uygun olduğunu ifade etti.

Bu arada, MHP'nin tasarının alt komisyona götürülmesi istemini içeren  önergesi kabul edilmedi.

Editör: TE Bilisim