İnegöl’ü savaş alanına çeviren olaylar sırasında polisi göstericilerden takviye jandarma birliği korudu.

Bursa Valisi Harput’un emriyle ilçeye gelen birlik, taş yağmuruna tutulan polis karakoluna koruma duvarı oluşturdu. Öfkeli kalabalık polis ve zabıta araçlarını devirdi, yaktı. Bazı işyerlerinin ve evlerin camları kırıldı.

BURSA’nın İnegöl İlçesi’nde önceki gece Doğu kökenli minibüs şoförü ile kahvede oturan gençler arasındaki alacak- verecek kavgasıyla başlayan olaylar ilçeyi savaş alanına çevirdi. Polis araçlarının yakıldığı 21’i polis 30 kişinin yaralandığı olaylarda polis karakolunu etten duvar ören jandarma koruyabildi. Olaylar Orhaniye Mahallesi’nde oturan bir gencin önceki akşam, Doğu kökenli bir minibüs sürücüsünden alacağını istemesiyle patlak verdi. Yolu kesilen minibüs şoförü, borçlu olduğu kişi ve arkadaşları tarafından dövüldü. Sürücüsü, bir süre sonra kardeşlerini ve akrabalarını yanına alarak, minibüsüyle gelip kahvede oturan gençlere saldırdı.

Karakolu taşladılar

Doğu kökenli minibüs sürücüsünün yakınları Ş.S. (22), M.S. (31), M.Ş.S. (23), B.S. (19) ve H.S. (36), karşı gruptan Selahattin Orhan (26), Metin Bayram (36), Şaban Demir (47), Yunus Uyan (39), Eran Vurgun (38) ve İdris Bakır’ı (54) bıçakla ve sopalarla yaraladı. Kaçan 5 şüpheli polisler tarafından kısa sürede yakalandı. Bunu duyan yaralı yakınları ve ilçedeki konserden çıkan gruplar saat 21.30 sıralarından itibaren ‘Kahrolsun PKK’, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Burası İnegöl buradan çıkış yok’ sloganları eşliğinde karakola taş atmaya başladı. Kısa sürede sayıları 2 bine ulaşan öfkeli kalabalık, polislerin otomatik silahlarla havaya ateş açıp ‘Dağılın’ uyarılarına rağmen karakolun önündeki biri panzer 7 polis aracını devirip ateşe verdi. Kalabalık daha sonra Belediyeye yönelip burada park halinde olan bazı sivil araçlarla, Zabıta Müdürlüğü’ne ait 2 araç ve 1 ambulansa da hasar verdi. Olayların giderek büyümesi üzerine, 162 bin nüfuslu ilçedeki polis gücü yetersiz kaldı ve Bursa’dan takviye birlikler istendi.

Bursa yolu kesildi

Sayıları bine yaklaşan Doğu kökenliler ise İnegöl’ün Bursa ve Eskişehir ile ulaşımını sağlayan karayolunu kesip Bursa’dan gelen takviye ekibin ilçeye girişini engelledi. Saat 01.00 sıralarında, İnegöl’e gelen Bursa Valisi Şehabettin Harput, 21 polisin yaralandığını öğrenince, Bursa İl Jandarma Komutanlığı’ndan takviye ekip istedi. Olayların yatışmaya başladığı sırada, kontrolün tamamen ele alınması için saat 03.30 sıralarında ilçeye 100 kişilik jandarma ekibi geldi. Gelen jandarma ekibi Merkez Karakolu önünde koruma duvarı oluşturdu. Burada bekleyen kalabalık, bu kez olaylar sırasında gözaltına alınan 2 arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Sabaha karşı durdu

Saat 05.00 sıralarında, kalabalıkların dağılmasıyla olaylara tamamen hakim olan güvenlik güçleri, İnegöl’ün karayolunu da trafiğe açtı. Yakılan ve devrilen araçlar da çekicilerle otoparklara taşındı. Merkez Karakolu’nun kırılan camları da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte değiştirildi.

Bitkin düştüler

ÖFKELİ kalabalığın saldırısında polislerden 21’i yaralandı. Yaralı polisler hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edildi. Bıçak ve sopalarla yaralanan ve tedavileri süren 6 kişiden 2’sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Sabaha kadar süren olaylarda görev yapan polisler bitkin düştü. Olaylar nedeniyle yakalanan 5’i bıçaklama olayına karışan minibüs sürücüsünün yakını, diğerleri olay çıkaran göstericiler olmak üzere 54 kişi Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polisin kamera görüntü ve resim incelemesinin sürdüğü ve gözaltıların artabileceği bildirildi.

Savaş alanı gibi

İnegöl’de öfkeli kalabalığın gazabına uğrayan polisler, üzerlerine yağan taşlardan korunmak için kalkanlarını kullandı. İlçeye takviye polis gücünün ulaşmaması üzerine kalabalık başta polis otomobilleri olmak üzere kamu bina ve araçlarına zarar verdi. Bazı araçlar yakıldı. İnegöl’e gelen Bursa Valisi Şehabettin Harput’un çağırdığı jandarma kuvvetleri durumu kontrol altına aldı.

Referanduma kadar izin yok

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, İnegöl’de yaşanan olaylarla ilgili mülkiye ve polis başmüfettişi görevlendirdiğini açıkladı. Atalay, “Hiçbir yerde bu tür istismarlara, bu tür provokasyonlara müsaade etmeyeceğiz. Üzerine çok şiddetli gideceğiz. Halk oylaması sürecinde bu tür şeylerin olabileceğini tahmin etmek zor değil” dedi. Atalay, 12 Eylül’de yapılacak referanduma kadar vali, kaymakam ve emniyetteki tüm izinlerin kaldırıldığını söyledi. Atalay, dün Reform İzleme Grubu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay, İnegöl’de yaşanan olayların bir araç alım satımından başladığını belirterek, şöyle konuştu: “Kavga saat 23.00 sıralarında bir alım satım nedeniyle başladı. Akabinde biraz genişledi. Bursa Valisi ve oradaki arkadaşlarımız kısa sürede müdahil oldu. Üzücü bir olay ama kısa sürede çözümlendi. Bunları siyasi mecraya taşımamak lazım. Birileri böyle bazı teşebbüsler içinde bulunuyor olabilir ama ben de bugün sabah mülkiye müfettişi, emniyet müfettişi gönderdim oraya. Ayrıca geniş çaplı bir araştırma ve soruşturma ve rapor getirsinler diye istihbaratın da içinde bulunduğu ayrı bir ekip gönderdim. Neden olduğunu detaylarıyla inceleyeceğiz. Sabah olmadan her şey normaldi orada. Kavgaya karışanların gözaltına alma işlemleri sürüyor.” Atalay, 12 Eylül’de yapılacak referanduma yönelik her türlü hazırlıkları yaptıklarını da belirterek, “Bütün vatandaşlarımızın endişe ve korku duymadan sandığa gitmesini sağlayacağız. Çok yoğun bir çalışmamız var” dedi.

Alkollü eylemler

Bursa Valisi Şehabettin Harput, gerginliğin yatışmasından sonra yaptığı açıklamada olayların yanlış anlamadan kaynaklandığı belirtip şunları söyledi: “Olaylarda güvenlik güçleri yaralanmış, 15 civarında araç tahrip edilmiş, binaların camları dağılmış, binalar yakılmak istenmiştir. Şu anda alınan kişiler arasında ilk olaya katılan, tahrik edenler, olayı yönlendirenler var. Alkollü ve bilinçsizce yapılan eylemler olduğunu söylemek istiyorum.”

Erdoğan’a brifing

İçişleriBakanı Beşir Atalay, İnegöl’de yaşanan olaylarla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirdi. İçişleri Bakanlığı’nda kurmaylarıyla toplanarak, durum değerlendirmesinde yapan Atalay, olayların ardından izlenecek yol haritasını belirledi. Daha sonra Başbakanlık Resmi Konutu’na geçerek kurmaylarıyla yaptığı toplantıya ilişkin detaylı bilgiler verdi. Erdoğan ile Atalay arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat 50 dakika sürdü. Olayların ardından Doğu kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Batı’daki illerin emniyet müdürleri de olası provokasyonlara karşı uyarıldı. Ayrıca referandum sürecinde olası çatışmaların önlenmesi için tedbir alınması istendi.

Bir kişi tutuklandı

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, dün yaşanan olaylarla ilgili gözaltına alınan şüphelilerden 5'i, işlemlerinin ardından güvenlik gerekçesiyle gece geç saatlerde adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden Mehmet S. tutuklanarak cezaevine gönderildi, diğer 4 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Özel harekat timleri nöbette

Bu arada, ilçede alınan geniş güvenlik önlemleri de dikkatlerden kaçmadı. Özel Harekat Şubesi'ne bağlı ekipler, ana caddeler üzerinde devriye gezerken, çevik kuvvet ekipleri de yer yer gruplaşan kalabalığa müdahale etti. (Hürriyet)