Anadolu Ajansı'nın yayımladığı, Suriye rejiminin muhaliflere uyguladığı işkenceyi belgeleyen yeni insanlık suçu fotoğrafları dünyada da büyük yankı uyandırdı.


ABD, Anadolu Ajansının yayımladığı, Suriye rejiminin muhaliflere uyguladığı sistematik işkenceyi belgeleyen insanlık suçu fotoğraflarına ilişkin, "Oralarda bir süredir çok sayıda korkunç fotoğraflar var. Bu zulümler, Suriye rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) havale edilmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ndeki bugünkü oylama gibi çabaları niçin tamamıyla desteklediğimizin nedenidir" dedi.


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye günlük basın brifinginde, Anadolu Ajansının BM Güvenlik Konseyi'nin, Suriye'deki durumun UCM sevk edilmesine ilişkin karar tasarısını oylamaya sunmasıyla eş zamanlı olarak ortaya çıkan yeni görüntüler soruldu.


Psaki, fotoğraflara ilişkin değerlendirmesinde, "Oralarda bir süredir çok sayıda korkunç fotoğraflar var. Bu zulümler, Suriye rejiminin UCM’ye havale edilmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ndeki bugünkü oylama gibi çabaları niçin tamamıyla desteklediğimizin nedenidir" ifadesini kullandı.


BM Güvenlik Konseyi'ndeki Suriye'de işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin UCM'ye sevkini içeren, Fransa'nın hazırladığı karar tasarısının, Rusya ve Çin'in vetosuyla reddedilmesine ilişkin de Psaki, bu kararın kendilerini rahatsız ettiğini dile getirdi.


Sözcü Psaki, şunları söyledi:


"Rusya ve Çin’in vetosu ile Suriye’deki vahşilikleri yapanların sorumlu tutulmasına yönelik yetersiz destek bizi son derece rahatsız etti. Bu vetoya rağmen, Suriye sivil toplumu ve uluslararası toplum tarafından, Suriye’deki vahşetten suçlu olanların gelecekte sorumlu tutulmalarına yardımcı olabilecek belgelerin delil olarak toplanması çabaları da dahil,  geçiş dönemi yargı sürecine ve sorumluların hesap verebilmesinin sağlanmasına zemin hazırlamaya dönük pratik adımları desteklemeyi sürdüreceğiz."


"Uluslararası Ceza Mahkemesi kayıtsız kalmamalı"


Norveç, Suriye'deki şiddetin artarak devam ettiğini, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Suriye'ye kayıtsız kalmaması gerektiğini bildirdi.


Suriye'de rejimin tutuklu muhaliflere uyguladığı sistematik işkenceyi gösteren yeni fotoğraflar ortaya çıkarken Norveç Dışişleri Bakanı Börge Brende, artan şiddete tepki gösteren açıklama yaptı.


Brende, Dışişleri Bakanlığının internet sitesinden yaptığı açıklamada, Suriye'deki çatışma ortamının hem alan hem de şiddet dozu itibarıyla artarak devam ettiğini belirtti.


Suriye'de bugün itibarıyla yaşanan şiddet ortamının kimsenin yanına kalmayacağını, gerçekleştirilen suçların takip ve tahlil edildiğini tarafların idrak etmesi gerektiğini anlatan Brende, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Suriye'ye kayıtsız kalmamasını istedi. Brende, "Bu şekilde bölgedeki şiddetin dozunu düşürmek adına bir adım atılmış olunur. Bu noktada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine de büyük sorumluluklar düşüyor" ifadelerini kullandı.


Dışişleri Bakanı Brende, Norveç hükümetinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne tam yetki verilerek Suriye'de silahlı çatışmayı körükleyen bütün tarafların yargılanmalarını sağlamayı içeren Fransız inisiyatifini desteklediğini de kaydetti.


 


(AA)

Editör: TE Bilisim