Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), iş arayanları işe yerleştirmede en fazla meslek sahibi olmayanlarda zorlanıyor.



İŞKUR, iş bulmada, vasıflı eleman olmanın önemli olduğunu, 'abi benim elimden her iş gelir' anlayışına bağlı iş bulmanın tarihe karıştığını belirtiyor.


İŞKUR, 2014 yılının ilk 10 ayında ülke genelinde 198 bin iş yerinin camına 'işçi arıyorum' yazısı yazmasına karşı meslek sahibi olmamaya bağlı kalifiye eleman olmadıkları için çok azının işe yerleştiği belirtiliyor.


İŞKUR, ülkede genelinde işsizliği azalma ve iş arayanlarla iş verenleri buluşturmak için bünyesinde 4 bin iş ve meslek danışmanı istihdam ediyor. Ülke genelinde bir iş ve meslek danışmanına 600 işsizin düştüğü dile getiriyor.


İŞKUR Antalya Bölge Müdürlüğü bünyesinde 240, Manavgat'ta ise 17 iş ve meslek danışmanı istihdam ediliyor.


İŞKUR Manavgat Müdürü Yavuz Ayna, iş bulmada meslek sahibi olmanın önemli olduğunu, meslek sahibi olmadan işverenin istediği vasıfta işçi talebine cevap vermenin zor olduğunu söyledi.


Manavgat'ta kışın turizm sezonun sona ermesi ve sezonun 7 ay ile sınırlı olmasına bağlı olması işsizliğin artışının yüksek olduğunu belirten Ayna, işsizlerin, iş aramadan önce bir meslek dalı üzerinde kurs almalarının işe yerleşmelerinin daha kolay olacağını kaydetti.


Bir meslek sahibi olmadan 'abi elimden her iş gelir' diyerek iş bulma döneminin yıllar önce sona erdiğinin altını çizen Ayna, "Bölgemiz turizm endeksli olduğu için genelde iş aramalarda vasıflı elaman tercih ediliyor. Çoğu zaman iş arayanlarda beklenti çok yüksek oluyor. İş arayanlar, mesleki bilgi, tecrübe ve birimleri olmamasına karşı yüksek maaşlı bir işe yerleşmek istiyor. Çoğu zaman işverenin talebi mesleki tecrübesi olan kalifiye elaman oluyor. Vasıflı elaman talebi olan bir işletmeye 'abi benim elimden her iş gelir' anlayışına bağlı işe yerleştirme olmaz. Bölgemizde iş arayanlara, bölgede turizm sezonunda ve başka alanlarda vasıflı elaman talebine bağlı bir kursa yazılarak bilgi ve tecrübe sahibi olmaları. Meslek sahibi olmadan ve ben her işi yaparım diyerek iş aramak gerçeklerle ters bir durum." diye konuştu.


Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, bölgede sezonun 7 ay ile sınırlı olmasına bağlı 5 ay 50 bine yakın turizm çalışanının işsiz kaldığını söyledi.


Bölge turizminin çıtasının daha yukarılara çıkarmada sektörde kalifiye elaman çalıştırmanın önemli olduğunu belirten Boztaş, meslek sahibi olmadan iş bulmanın zor olduğunu kaydetti.


Kalifiye elamanın her zaman iş bulmasının kolay olacağını belirten Boztaş, meslek sahibi olmaya bağlı kurslara her zaman MATSO olarak önem ve destek verdiklerini söyledi. Boztaş, "İş bulmada, iş arayanla iş verenin buluşmasını önemli buluyoruz. Bölgemizin turizm ve başka sahalarda çıtayı yukarı çekmek için yetişmiş kalifiye elamana ihtiyacı var. İş bulmada meslek sahibi olmak çok önemli. " ifadesini kullandı.