TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, kamuda başörtüsünü serbest hale getiren düzenleme üzerinde uzlaşma sağladı.


Yeni anayasanın yazım çalışmalarında dört parti uzlaşmaya vardı, kamuda başörtüsünün önü açılıyor

 

Komisyonda, “Din, Vicdan ve İnanç Özgürlüğü” maddesinin yeniden müzakeresinde CHP dahil tüm partiler, Ak Parti’nin önerisi olan, “İnancını yerine getirmekten dolayı kimse farklı muameleye tabi tutulamaz” hükmüne onay verdi. Milliyet'in haberine göre, Kamuda başörtüsü serbestisine yol açabileceği söylenen bu hükme CHP’li Üye Rıza Türmen’in onay vermesi CHP’yi böldü.

 

Türmen insanların inancının gereklerini yerine getirmekten dolayı ayrımcılığa tabii tutulamayacağını, bu ilkenin, “evrensel standartlara uygun” bir düzenleme olduğunu dile getirdi. Böyle bir düzenlemeye karşı çıkılamayacağını belirten Türmen, bu düzenlemenin, “AİHM kararlarına uygun” olduğu için destek verdiklerini ifade etti.

 

CHP’li üye Süheyl Batum ise söz konusu toplantıya katılmadığını belirterek, “Yanlış olmuştur, sehven olmuştur. Bu düzenlemeye destek verilemez. Böyle bir düzenleme laiklik ilkesinin tamamen içini boşaltacak nitelikte. İnancının gereklerini yerine getirmekten ya da getirememekten’ demek, tamamen laik devlet anlayışına terstir” dedi.

 

Samanyoluhaber