Soma'da yaşanan maden faciası, sendikalar ile sivil toplum örgütlerince çeşitli kentlerde protesto edildi.


Ankara'da KESK, DİSK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türk Dişhekimleri Birliğinin ortak çağrısıyla toplanan grup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde maden faciasını protesto etti.


"Kaza değil kader değil cinayet" pankartıyla geldikleri bakanlık önünde sloganlar atan grup, faciada hayatını kaybeden madenciler anısına saygı duruşunda bulundu.


Güvenpark'ta toplanan bir grup, izinsiz oturma eylemi yapmak istedi. Güvenlik güçlerinin "dağılın" uyarısına rağmen eylem yapmakta ısrar eden gruba TOMA ile su sıkılarak müdahale edildi. 


İZMİR


İzmir'de, Soma'da yaşanan maden faciasını protesto etmek için toplanan ve yolu trafiğe kapatan gruba, polis su ve biber gazıyla müdahale etti.


Gerginlik sırasında biber gazından etkilenen DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Bülent Çuhadar, fenalaşınca ambulansla Eşrefpaşa Hastanesi'ne kaldırıldı.  


Olaylar sırasında Konak-Basmane-Alsancak istikameti yaklaşık 2 saat trafiğe kapandı. 


İSTANBUL


Faciayı protesto etmek amacıyla Fındıklı'daki İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüğü'ne yürümelerine izin verilmeyen grup, Esentepe'de oturma eylemi yaptı.


Sendika temsilcilerinin, grup adına emniyet yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından kortej oluşturup Mecidiyeköy'e yürüyen gruptakiler, saygı duruşunda bulundu. 


Grup adına açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Soma'da yaşanan facia nedeniyle üzgün ve öfkeli olduklarını da söyledi. 


Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı. 


ZONGULDAK


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri ve lise öğrencileri, kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde, "Bir avuç kömür için bir ömür verenlere, başımız sağolsun" yazılı pankart açıp "Maden işçisi onurumuzdur"  şeklinde slogan attı.


Buradan Liman Caddesi'ndeki Maden Şehitleri Anıtı'na kadar yürüyen gruba çevredeki bazı vatandaşlar ve yoldan geçen araç sürücüleri destek verdi.


Anıt önünde saygı duruşunda bulanan gurupta yer alan ve maden kazalarında yakınlarını kaybedenler, gözyaşlarına hakim olamazken işçi yakınlarını, eyleme katılanlar teselli etmeye çalıştı.


SAMSUN


Samsun'da aralarında DİSK, KESK, TMMOB ve Türk-İş üyeleri bulunan grup, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasını protesto etti.


Sosyal Güvenlik Kurumu Samsun İl Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakan grup üyeleri, kazada yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.


TRABZON


Trabzon Valiliği önünde toplanan KESK Trabzon Şubeler Platformu üyeleri, Manisa'nın Soma ilçesindeki faciaya tepki göstermek amacıyla dövizler açıp, slogan atarak Atatürk Alanı'na kadar yürüdü.


KEST Trabzon Dönem Sözcüsü Muhammet İkinci, burada grup adına yaptığı açıklamada, yaşadıkları acının tarifi olmadığını belirterek, "Elbette çok şey söylenebilir ancak hiçbir söz, hiçbir izah acı ve öfke dolu yürekleri ferahlatamaz" dedi.


RİZE


Rize Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Tek Gıda-İş Sendikası, DİSK, KESK, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinden oluşun gruptakiler ise Soma ilçesinde yaşanan facia sebebiyle Atatürk Anıtı önüne kömür ve karanfil bırakıp, ölenler için saygı duruşunda bulundu.


Ergin Ay, gruptakiler adına yaptığı basın açıklamasında, Soma'da yüzlerce kişinin can verdiğini, çok sayıda işçiden ise halen haber alınamadığını söyledi. Son 10 yılda binlerce işçinin iş kazasında öldüğünü belirten Ay, Soma'daki olayda ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.


BAYBURT


Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, Soma'daki faciada hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.


Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Üniversitesinde ilk defa böyle bir duyarlılık sergilendiğine işaret ederek, "Soma için derin üzüntü duyuyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara sabır ve baş sağlığı diliyorum" dedi.


GÜMÜŞHANE


Gümüşhane'de ise Anadolu Gençlik Derneği Gümüşhane Şubesi'nin organizasyonunda, Soma'daki faciada ölenler için Kemaliye Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. Namaz sonrası olayda hayatını kaybedenler için dua edildi.


ŞANLIURFA


Şanlıurfa Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan aralarında HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, BDP üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu üyelerininde de aralarında bulunduğu grup, baret takıp yüzlerine kömür sürdü. Üzerinde "Dikkat bu ülkede kader var, yanan bizdik siz kömür zannettiniz" yazılı dövizler taşıyan grup yaşanan olayı protesto etti.


Grup adına basın açıklamasını okuyan Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası İl Başkanı Serdar Yazar, Soma'da yaşanan facianın iş kaza değil bir cinayet olduğunu ileri sürdü.


Açıklamanın ardından grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.


Siverek ve Viranşehir ilçelerinde de eylemler yapıldı.


KONYA


Konya'da, DİSK'e bağlı çeşitli sendikalar ile Eğitim-İş üyesi bir grup, Camlıköşk önünde bir araya gelerek, saygı duruşunda bulundu.


Grup üyeleri, pankartlar eşliğinde "Maden işçisi onurumuzdur", "Kömür karası değil ekmek parası", "Susma haykır, taşerona başkaldır", "Soma kader değil katliamdır" sloganları attı.


Protestoda, DİSK üyesi bazı üyelerin, yüzlerini kömürle siyaha boyaması dikkati çekti.


ADANA


Adana'da Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyeleri, İnönü Caddesi'nde oturma eylemi yaptı, ardından Çakmak Caddesi'ne kadar yürüdü. 


Katılımcılar adına konuşan Tekin Müjde, Soma'da maden işçilerinin hayatını kaybettiği olayın, vicdan ve onur taşıyan herkes için milat olacağını ifade etti.


Eyleme, Türk-İş 4. Bölge, DİSK Bölge, KESK Adana Şubeler Platformu, Birleşik Kamu-İş, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Adana Tabip Odası destek verdi.


MERSİN


Mersin'de Özgür Çocuk Parkı'nda toplanan grup, İstiklal Caddesi'nde yürüdü. Çevredeki vatandaşların da destek verdiği gruptakilerin, siyah renk kıyafet giydiği, bazılarının yüzüne kömür sürdüğü görüldü.


AK Parti Akdeniz İlçe Teşkilatı önüne kadar yürüyen grup adına basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, işçi sağlığı ve güvenliğinin ihmal edildiğini öne sürdü.


Açıklamanın ardından saygı duruşunda bulunan grup, olaysız dağıldı.


DENİZLİ


KESK, DİSK, Türk Tabipler Birliği, Eğitim İş Denizli Şubesi üyelerinden oluşan grup, Delikliçınar Meydanı'nda, "Kömür karasından ekmek parası çıkaran canlarımızı yitirdik, başımız sağolsun" yazılı pankart açarken, çeşitli sloganlar attı.


Yüzlerini siyaha boyayan ve baret takan bir grup, Soma'da hayatını kaybedenlerin temsili ölümünü canlandırarak, 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu.


BOLU


Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto ederek, bahar şenlikleri için kurulan stantların bulunduğu alana yürümek isteyen gruba, polis müdahele etti.


Bir süre sonra tekrar toplanarak oturma eylemi başlatan gruptakiler, yanlarından geçen bir öğrenciye kendilerine tepki gösterdiği iddiasıyla saldırmak istedi.


Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekiplerince engellenen eylemciler, tazyikli su ve biber gazıyla yapılan müdahalenin ardından dağıldı.


ŞIRNAK


Şırnak ve Silopi'de Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle yürüyüş düzenlendi.


BDP İl Başkanlığı önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşu ve sendika üyeleri  "Soma şehitleri yalnız değildir" sloganı atarak SGK İl Müdürlüğü'ne yürüdü.


Beytüşşebep ilçesindeki Kato Dağı eteklerinde toplanan bir grup da taşıdıkları, "Beytüşşebap halkı yanınızdadır" yazılı pankartla belediye parkına yürüdü.


Beytüşşebap Belediye Başkanı Nurettin Ataman burada yaptığı açıklamada, acılarının büyük olduğunu belirterek, "Olayda hayatını kaybedenler ekmekleri uğruna çalışırken şehit olmuştur" dedi.


Cizre'nin Cumhuriyet Parkı'nda ise aralarında HDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Hasip Kaplan'ın bulunduğu  grup sanat sokağına yürüdü.


Milletvekilli Sarıyıldız, Cizre Belediyesi'nce düzenlenen, "8. Kültür Sanat Festivali"nin Soma'da yaşanan acı olay nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.


BATMAN


Batman Demokrasi Platformu'nca gerçekleştirilen yürüyüşe bazı sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve esnaf destek verdi.


Dörtyol kavşağında toplanan ve Atatürk Parkı'na kadar yürüyen grup burada bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.


Plaftorm adına açıklama yapan Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Zelife Bulut, Türkiye'deki işçilerin Soma'da yitirdiği arkadaşlarının anısı önünde saygı ile eğildiğini kaydetti.


Batman'da ayrıca aralarında HDP Milletvekili Ayla Akat Ata ve Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel'in de yer aldığı grup, belediye binası önünden Sanat Sokağı'na yürüdü.


Milletvekili Ata, burada yaptığı açıklamada, Soma’da yaşanan olayın herkesin içini acıttığını ifade etti.


BİNGÖL


Eğitim-Sen Bingöl Şubesi de Soma'daki maden faciası dolayısıyla iş bırakma eylemi yaptı.


Genç Caddesi'ndeki saat kulesi önünde bir araya gelen sendika üyeleri adına açıklama yapan şube başkanı Metin Kılıç, ekmek paralarını kazanmak için hayatlarını kaybeden işçileri saygıyla andıklarını dile getirdi.


Bingöl’de şehir içi yolcu taşımacılığı yapan araçlara siyah kurdele bağlandı.


SİİRT


Siirt KESK Şubeler Platformu ve Tabip Odası'nca Soma'daki maden faciasına dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması yapıldı.


Kızılay İş Merkezi'ne önünde toplanan grup adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Güneş, Türkiye'de herkesin Soma'da yaşamını yitirenlerin anısını yaşatmak, acısını paylaşmak için bir araya geldiğini söyledi.


Yüzlerini kömürle siyaha boyayan Siirt Üniversitesi öğrencileri de hazırladıkları skeçle madencilerin hayatını anlattı.


(AA)