Başbakan Tayyip Erdoğan'a, Cezayir ziyaretinin son gününde Cezayir Bir Üniversitesi tarafından fahri doktora verildi.


Cezayir Bir Üniversitesi'ndeki konuşmasında, Kurtuluş Savaşı'nı anlatarak "Maraş'ta Cezayir askerleri canları pahasına bize kurşun sıkmadı. Maraş zaferinde Cezayir'in katkısı var" dedi.


İnsanlığa verdiği hizmetler ve aydınlık bir toplumun oluşmasına katkısından dolayı fahri doktora alan Erdoğan, güçlü tarihi bağları geleceğe taşıma çağrısı yaptı.


KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM


300 yıllık beraber yaşamın oluşturduğu ortak kültürün Fransız işgaline rağmen silinmediğini vurgulayan Erdoğan, "Bugün ülkenize gelen Türk vatandaşları kendilerini dil farkına rağmen evinde hissediyor. Ben de kendimi şu anda evimde hissediyorum" dedi.
Doktora töreninde konuşan Erdoğan şunları söyledi:
Ortak kültür ve tarihimize dayanan güçlü bağlara sahibiz. Denizcilik tarihimizin en şanlı günlerini Cezayir'le yaşadık. Türkiye'deki herkes daha ilkokulda Cezayir ile ilişkilerimizin tarihini öğreniyor. Barbaros Hayrettin Paşa'nın Cezayir halkını korumak için verdiği destansı mücadele hepimizin zihninde. 300 yıl süren birlikteliğimiz sayesinde Akdeniz'in güvenli bir denize dönüştüğünü biliyoruz.
CEZAYİRLİ KARDEŞLERİMİZ KURŞUN SIKMADI
Birinci dünya savaşında zorunlu olarak Fransız ordusu içinde yer alan Cezayirli kardeşlerimizin gerektiğinde canları pahasına askerlerimize ateş etmeyi reddettiğini unutamayız. Maraş'ta hala efsane gibi anlatılır. 1920 yılında Maraş Fransa tarafından işgal edilip şehrin en büyük camiine Fransız bayrağı çekilince imam Cuma namazı için gelen cemaate "Artık ben size namaz kıldırmayacağım. Bu bayrak altında namaz caiz değildir" der. Halk isyan eder, 3 gün içinde Fransızları şehirden çıkarır. Bunun içinde etkileyici olan Cezayirlilerin de Maraş halkına katılmış olmasıdır. Biz bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Bizim kardeşlerimiz de Cezayir'in bağımsızlık mücadelesini yürekten desteklemiştir.
Tarihi ve kültürel bağlar bu kadar güçlü iken bağımsızlık sonrası gereksiz olarak uzak kaldık. Biz samimi olarak bu bağları çok daha güçlendirmek istiyoruz. Bunun için her türlü işbirliğine hazırız Türkiye ve Cezayir, demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükleri paylaşma konusunda ortak bir bilince sahiptir. Sömürgeciliğin ortak kültürümüzü silme politikalarına rağmen Cezayir halkı milli ve manevi değerlerini, kültürünü korumayı başarmıştır.
Bugün ülkenize gelen Türk vatandaşları kendilerini dil farkına rağmen evinde hissediyor. Ben de kendimi şu anda evimde hissediyorum. Buradaki kardeşleri ile kolaylıkla gönül bağı kurabiliyorlar. Benim okuduğum okulun hemen yakınındaki okulun adı Cezayirli Barbaros Hayrettin İlkokulu'dur. Bunlar aramızdaki bağların ne kadar güçlü olduğunu göstermesi bakımından çok önemlidir.
Arapça noktasında Türkiye'nin ciddi bir açığı var. 80'i aşkın ilahiyat fakültemiz var. Grameri hallediyorlar, konuşma noktasında sıkıntı var. Biz bunu Cezayir gibi, Mısır gibi yerlerde aşmayı düşünüyoruz. Bunu karşılıklı öğrenci değişimi ile aşabiliriz. Bu değişim halklarımız arasındaki ilişkinin gelişmesine belki de geleceğin misyon şeflerinin yetişmesine vesile olur.
KARADENİZ ŞİVELİ TÜRKÜ SÖZLERİ
Törende üniversitede Türkçe eğitim gören Emina Sarih, "Ben Seni Sevdiğimi de Dünyalara Bildirdim" türküsünün sözlerini Karadeniz okuyuşu ile seslendirdi. Emina'ya teşekkür eden Erdoğan, "Bu şiir beni memleketim olan Karadeniz'e de götürdü. Bir de enstrüman olsaydı çok farklı olurdu" dedi.


 



BAŞBAKAN ERDOĞAN'A TUNUS'TA SEVGİ GÖSTERİSİ


Tunus halkı Erdoğan'a yoğun ilgi gösterdi.


Erdoğan için Tunus'ta yoğun güvenlik önlemi alındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kartaca Başkanlık Havaalanı'nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan, daha sonra resmi programı kapsamında Tunus Başbakanı ile Devlet Konukevi'nde bir araya geldi.


Erdoğan'ın görüşmeye giderken konvoyunun geçtiği güzergahlar Türk ve Tunus Bayraklarıyla donatıldı. Erdoğan halk tarafından Tunus'ta yoğun bir ilgi gördü.  Erdoğan için üst düzey güvenlik önlemleri dikkat çekti.


AJANSLAR