Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Ortadoğu barış sürecini görüştü.


ABD Başkanı Barack Obama, Ortadoğu barış sürecinde ilerleme sağlamak için zor siyasi kararlar ve riskler almak zorunda kalınacağını belirterek, “Önümüzdeki günlerde ve haftalarda ilerleme kaydettiğimizi sürdürdüğümüzü görmeyi ümit ediyorum” dedi.


Obama, Beyaz Saray’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Görüşme öncesi  açıklama yapan Obama, Mahmud Abbas ile görüşmelerinde, Filistin ile İsrail arasında kapsamlı bir barışın sağlanmasına yönelik uzun süredir sürdürdükleri çalışmaları ele alacaklarını söyledi. Obama, Abbas'ı, Ortadoğu barış sürecinde şiddeti terk ettiği, diplomatik ve barışçıl çözümü desteklediği gerekçesiyle övdü.


Filistin ile İsrail meselesinin çözümünün zorluğuna işaret eden Obama, “ Bu açıkçası zor bir hedef ve şu anda bulunduğumuz noktaya bile ulaşmamızın on yıllar almasının bir nedeni var. Ancak bir fırsatın bulunduğuna dair inancımızı kaybetmiyoruz” dedi.


Ortaya çıkacak bir barış anlaşmasının ana hatlarının neye benzeyeceğinin herkes tarafından bilindiğini ifade eden Obama, bunu da İsrail'in güven içinde olduğu ama aynı zamanda Filistinlilerin de egemen bir devlete sahip olduğu, karşılıklı olarak mutabık kalınan 1967 sınırları temelinde iki tarafın toprak uzlaşısını da içeren bir barış anlaşması olarak tanımladı. 


Dışişleri Bakanı John Kerry’nin çözüme ulaşılmasına yönelik tüm taraflarla “özenle ve sebat ederek”  çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Şimdi sadece her iki tarafının liderinin değil aynı zamanda iki tarafın halkının da barış için bu fırsatı sahiplenmesinin zamanı olduğuna inanıyorum. Tartışmak zorunda olacağımız birçok detaya sahip olacağız. Bu, çok zor ve uğraştırıcı. İlerleme sağlayabilmek için zor siyasi kararlar ve riskler almak sorunda olacağız. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda ilerleme kaydettiğimizi sürdürdüğümüzü görmeyi ümit ediyorum.”


 "Zaman bizim aleyhimize"


  Filistin Devlet BaşkanıAbbas da, kalıcı bir Arap-İsrail barışına yönelik çabalarından dolayı Obama ve Kerry'ye teşekkür etti.


Kaybedecek zamanları olmadığını ifade eden Abbas, “Zaman bizim aleyhimize, özellikle Ortadoğu ve tüm bölge zor bir durumla karşı karşıyayken, kalıcı bir barışı başarmak için bu fırsatı değerlendirebileceğimizi ümit ediyorum” ifadesini kullandı. 


Abbas, Kerry’nin aracılığında, Filistinli tutukluların salıverilmesine yönelik İsrail ile anlaşmaları olduğunu hatırlatarak, 29 Mart’a kadar dördüncü grup tutukluların da salıverileceğinden umutlu olduklarını belirtti. Abbas, bunun, barışı sağlama çabalarının ciddiyetine dair sağlam bir intiba vereceğini kaydetti. 


(AA)