KAHRAMANMARAŞ’a incelemelerde bulunmak üzere gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ; “Organ bağışı konusunda vatandaşı bilinçlendirmeye özen gösteriyoruz. Zorlama ile organ bağışı geliştirilemez” dedi.
Gaziantep’ten karayolu ile bugün saat 10.30 civarında kente gelen Bakan Akdağ ilk olarak Valilik ziyaretinde bulundu. Vali İlhan Atış, Belediye Başkan Vekili Mahmut Nedim Tepebaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Ernail Keleş, Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek ve diğer bazı daire müdürleri tarafından valilik bahçesinde karşılanan Bakan Akdağ, polis tören mangasını selamladıktan sonra Vali Atış’ın makam odasına geçti. Valilik özel defterini imzalayan Bakan Akdağ’a Vali Atış tarafından kentin ünlü ceviz oymalı sandığından hediye edildi. Bakan Akdağ, daha sonra gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.

ORGAN BAĞIŞI

Organ bağışı konusunda İngiltere’de çıkan yeni bir yasaya göre bağışçı öldükten sonra yakınlarının iznine gerek kalmadan organlarının alınabileceğine hükmedildiğine ancak Türkiye’de ise kişinin kendisinin bağış yapmasına rağmen öldükten sonra yakınlarının onayının gerekli olduğu yönündeki soruya Bakan Akdağ, şöyle cevap verdi: “Türkiye’de bu hususta kanunların hükümleri belli. Vefat eden kişinin birinci derece yakınlarının söz hakkı var bu hususta. Dolayısı mevcut bu hükme göre Türkiye’de uygulamalarımızı geliştirmek zorundayız. Her ülkenin kendine göre bir kültürü ve kabulleniş ortamı var. Dolayısı ile zorlama ile bu işler olmaz. Vatandaşımızın bu husustaki bilincini artırmamız lazım. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz. Basın da buna katkı verecek. Böylece Türkiye’de organ bağışını artırmaya çalışacağız. Bu işin yolu budur.”

SAĞLIKTA ÖZEL SEKTÖRÜN ŞİRİRİLMİŞ FATURALARI

Özel sağlık kurumlarındaki ‘şişirilmiş’ faturalarla ilgili şikayetlerin gündeme gelmesini ise Akdağ şöyle değerlendirdi: “Faturalandırma ile ilgili konular bakanlığımızdan çok, geri ödeme kurumları yani maliye ve Çalışma Bakanlığı ile ilgili konulardır. Ama biliyorsunuz Maliye Temmuz ayı başında bir tebliğ yayınladı. Bu tebliğde artık ayaktan yapılan işlemler için faturalar belli bir sabit değere bağlandı. Bahsedilen şikayetler böylece büyük ölçüde ortadan kaldırılmış oldu.”

YERLİ İLAÇ SANAYİ

“Yerli ilaç sanayinin geliştirilmesinde endüstrimiz ile birlikte araştırma yapabilecek üniversitelerimizin alakası gereklidir. Çünkü ilaç üretimi çok kolay bir iş değil. Aslında Türkiye’de çok ciddi bir ilaç endüstrisi var. Türkiye’de çok mükemmel ilaç üretiliyor, jenerik ilaç dediğimiz eşdeğer ilaçlar konusunda. Ama orijinal ilaç üretimi emirle, talimatla yapılabilecek bir iş değil. Bu hususta zaten teşvikler var. Dolayısı ile endüstrimizin üniversitelerimizin ile birlikte meseleye sahip çıkması ile ilgili bir husustur. Tabi ki biz de destekliyoruz.”

4 B SAĞLIK PERSONELİNİN DURUMLARI

4 B’ye tabi sözleşmeli sağlık personelinin tayin haklarının olmadığı yönündeki bir soru üzerine Akdağ, şunları ifade etti: “4 B ile ilgili konunu biz yapmadık. Bu eski bir kanun daha doğrusu; 657’nin eski bir maddesidir. O madde bize ne kadar imkan tanıyorsa biz de o çerçevede bu istihdamları gerçekleştiriyoruz. 4 B’liler aslında diğer memurlara göre bazı avantajlara sahip. Biz de yeni memuriyete başlayacak bir kişi önce 5. ya da 6. bölgeden memuriyete başlar. Oysa 4 B’liler kendi istedikleri bir il merkezinde bile doğrudan bir işe başlayabiliyorlar. Klasik 657’den tek farkı; onlar tayin konusunda 657’liler gibi değiller. Çünkü çalıştıkları yerden maaşlarını alıyorlar. Arzu ettikleri takdirde de 657’den memur olabilmek için ilgili kuralara girebilir. Önünde bir engel yok.”

’30 AĞUSTOS’TA HİÇ BİR KRİZ YAŞAMADIK’

Türkiye’nin Lübnan’a asker gönderilmesi konusunda prensip kararı aldıklarını ve bunu meclise getireceklerini söyleyen Bakan Akdağ; Ankara Hipodromu’ndaki 30 Ağustos kutlama törenlerinde protokolde 9. sırada yer alan bakanlar ile 41. sıradaki koramiral ve korgenerallerin B kapısından içeriye alınmalarının tartışmaya yol açtığı şeklindeki soru üzerine, şu ifadeyi kullandı: “Hiçbir kriz falan yaşamadık. Gayet güzel bir şekilde gittik, bayramımızı kutladık. İftihar ettik ve sonra işlerimize devam ettik.”

‘VATANDAŞA HİZMETTE KİMSENİN SERZENİŞE HAKKI YOK’

“Zorunlu hizmet konusunda doktorlardan önce vatandaşların serzenişlerinden bahsetmek lazım. Hekimlik ve sağlık çalışanı olmak hepimize birtakım sorumluluk getiriyor. Vatandaşın hizmetini görmeye mecburuz. Bu hususta da bana göre de kimsenin serzenişte bulunmaya da pek hakkı yok.”
Editör: TE Bilisim