Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Türkmen halkına yönelik şiddet olaylarının arttığını belirterek "Türkmen vatandaşlarımız Kerkük, Selahaddin ve Musul’da son 10 yılın en acımasız saldırılarına maruz kaldı" dedi.


Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada Musul vilayetinde 5 Türkmen çiftçinin kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldüğü olay ile Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinde 4 Türkmenin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı değerlendirdi. 


Türkmen halkının kanlı saldırılarda liderlerini ve önemli siyasetçilerini kaybettiğini ifade eden Salihi, "Kerkük, Selahaddin ve Musul’da Türkmen vatandaşlarımız son 10 yılın en acımasız saldırılarına maruz kaldı. Türkmenleri hedef alan bombalı ve silahlı eylemler, ülkedeki şiddet olaylarının bir parçası olarak değerlendirilemez. Bunlar, Türkmenleri yok etmeyi hedefleyen planlı saldırılardır. Amaç Türkmen halkını kendi kaderine terketmek ve ateşin ortasında bırakmaktır" diye konuştu. 


Salihi, Türkmenlerin korunması için merkezi Bağdat hükümetinden ve Kürt Bölgesel hükümetinden yardım istediklerini ancak kimsenin kılını kıpırdatmadığını belirterek, şunları söyledi:


"Geçen yıl Türkmeneli bölgesinde ve özellikle Tuzhurmatu ilçesinde yaşanan şiddet olaylarından dolayı Irak Meclisi'nden özel bir oturum istedik. Meclis'te 60 milletvekilinin katılımı ile gerçekleşen oturumda, Türkmenlerin korunması için 18 maddelik bir tavsiye karar tasarısı sunduk. Daha sonra Meclis'te olayları inceleme ve araştırma komisyonu teşkil edildi. Ancak komisyon, görevini yerine getirmedi."


"Türkmen gücüne Kürtler izin vermedi"


Türkmenler olarak Peşmerge ve Sadr Hareketi'nin Mehdi Ordusu gibi silahlı, yasal bir güvenlik teşkilatı kurmak istediklerini aktaran Salihi, "Bu talebimizi, resmi olarak ilgili mercilere bildirdik. Merkezi hükümet nezdinde de gerekli girişimler yapıldı. Ancak en büyük tepkiyi Kürtlerden aldık. Kürtler, güvenlik gücü oluşturmamıza izin vermedi" şeklinde konuştu. 


Salihi, Türkmen nüfusun yoğun olduğu Tuzhurmatu ilçesindeki saldırıların önlenmesi için Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileri ile görüştüklerini hatırlatarak şöyle devam etti:


"Heyet olarak ilçe yönetemini ellerinde bulunduran KYB genel merkezini ziyaret ederek, kendilerinden Türkmenleri korumalarını istedik. Ancak KYB'liler, daha önce olduğu gibi bizi desteklemedi ve hiçbir şekilde yardımcı olmadılar. Saldırılar, her zamanki gibi devam ediyor." 


Erşed Salihi, Türk dünyasına da Irak'ta yaşananlara seyirci kalmama çağrısında bulundu. 


(AA)

Editör: TE Bilisim