Ankara'da durum YAŞ...."Balyoz” gölgesinde devam eden YAŞ toplantılarının 4. gününde Başbakan Erdoğan toplantıya katılmadı. Kararlar henüz açıklanmazken, YAŞ'ın son günü de sona erdi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) dördüncü gününde çalışmalarını tamamladı. YAŞ tarihinde ilk kez karar toplantıları dördüncü güne uzarken Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, günlük programlarını değiştirmek zorunda kaldı.

Toplantıdan Genelkurmay Başkanı olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner’le birlikte 3 Orgeneralin ayrılmasıyla YAŞ toplantısı sona ermiş oldu. Toplantının ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, YAŞ kararlarını Başbakan Erdoğan'a sundu. Şimdi, Başbakan Erdoğan'ın kararların altına imza atıp atmayacağı merak konusu.

“Balyoz” davasında 102 asker hakkında yakalama kararı verilmesi, “internet andıcı” soruşturmasında ise aralarında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın da bulunduğu 19 subayın ifadeye çağrılması Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarına damgasını vurdu.

Bu sabah başlayan YAŞ toplantılarının 4. gününde ilginç bir gelişme daha yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şura toplantısına katılmadı.

Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşme yaptı. Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılan görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.

Erdoğan, daha sonra MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ''olağan'' haftalık görüşmesini yaptı.

Saat 15.00'dan sonra komutanlar kargahtan ayrılmaya başladı. Böylece YAŞ toplantılarının 4. günü de sona ermiş oldu.

İMZA OLMADAN KARAR ÇIKMAZ

Daha önceki YAŞ toplantılarında Başbakan, son günde de toplantıya katılarak kararları imzalıyordu.

İmzanın ardından kararlar Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı tarafından Çankaya Köşkü’ne götürülüyordu.

YAŞ'IN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ BÖYLE GEÇTİ

YAŞ toplantılarının üçüncü gününde başdöndüren bir trafik yaşanmıştı. İşte saat saat yaşanan gelişmeler:

Saat: 09.30
Yüksek Askeri Şura saat toplandı.

Saat: 12.00
YAŞ toplantısı sona erdi. Şura üyeleri Cumhurbaşkanı Gül'ün yemeğinde buluşmak üzere karargahtan ayrılırken Başbakan Erdoğan'ın rotası resmi konuttu.

Saat: 12.05
Erdoğan, konutta hem Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile hem de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüştü.

Saat: 12.30
Çankaya Köşkü’nde gerçekleşecek yemeğin başlamasına 1 saat kala ilk zirve gerçekleşti. Başbakan şura üyelerinden önce Dışişleri Konutu’na geçerek Gül ile biraraya geldi.

Saat: 13.30
Cumhurbaşkanı Gül'ün konutunun kapıları bu kez şura üyeleri için açıldı. YAŞ’ın gündemindeki başlıklar, toplantıların 3. gününde yemekli sohbette masaya taşındı.

Yemeğin ardından şura üyeleri tek tek konuttan ayrıldı. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ve Başbakan Erdoğan konutta kaldı.

Saat: 14.35
Gül, Erdoğan ve Başbuğ arasında üçlü zirve başladı. Şura gündemindeki pek çok tartışmalı dosyanın konuşulduğu zirve 1.5 saat sürdü.

Saat: 16.00
Başbakan Erdoğan yeniden resmi konuta döndü. Erdoğan bu kez üçlü zirveden aldığı bilgilerle Adalet Bakanı Ergin ile biraraya geldi. Adalet Bakanı 30 dakika sonra konuttan ayrıldı.

TARİHTE İLK KEZ

Yüksek Askeri Şura kararlarının, tarihinde ilk kez 4. gün uzarken Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, günlük programlarını değiştirmek zorunda kaldı. 2002’den bu yana gerçekleştirilen YAŞ toplantılarında da ilk 3 gün süren görüşmelerin ardından alınan kararlar Cumhurbaşkanı onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanmıştı. İşte 2002’den 2009’a kadar gerçekleşen YAŞ toplantıları ve alınan kararlar.

2002

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 31 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 50 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı, 36 amiral ve general emekliye ayrıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi de belirlendi.

YAŞ’ın 2002 yılı olağan toplantısı, 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yapılırken Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun yerine Org. Hilmi Özkök Genelkurmay Başkanı oldu. Çalışmalar olağan seyrinde devam ederek sonuçlandı.

2003

YAŞ’ın, 2003 yılı toplantısı 1-4 Ağustos tarihleri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapıldı. YAŞ’ta alınan kararlarda TSK’da 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 44 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı, 54 amiral ve general emekliye ayrıldı. 2003 yılında da YAŞ toplantısı 3 günlük çalışmanın ardından tamamlandı.

2004

2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan YAŞ, toplantısı da 2-5 Ağustos tarihleri arasında olağan seyrinde sonuçlandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Jandarma Genel Komutanlığı'na da Orgeneral Fevzi Türkeri atandı.

2005

Yüksek Askeri Şura, 2005 yılı toplantısı 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılırken Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 33 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 35 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi de belirlendi.

Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli oldular.

2006

Yüksek Askeri Şura'da, Bakanlar Kurulu kararıyla 30 Ağustos 2006 itibariyle Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'tan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un getirilmesi kararlaştırıldı.

Yaş haddinden emekliye ayrılacak Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin yerine ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Işık Koşaner atandı.

2007

2007 yılı Yüksek Askeri Şura toplantısında, emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu atandı.

YAŞ’ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürmesi kararı alındı. Üç gün süren toplantıların ardından dördüncü gün, alınan kararlar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayına sunuldu.

2008

Çalışmalarına 1 Ağustos 2008’de başlayan Yüksek Askeri Şura'nın kararları 4 Ağustos’ta açıklandı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onayladı.
YAŞ çalışmaları kapsamı dışında gerçekleştirilen orgeneral atamaları kapsamında Kara Kuvveleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığına atandı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanırken, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, 1. Ordu Komutanlığı'na getirildi.

2009

Üç gün süren YAŞ toplantısının ardından alınan kararlar dördüncü gün Cumhurbaşkanı Gül’ün onayına sunuldu.

YAŞ’ta, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ile 1.Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun 30 Ağustos 2009 tarihi itibariyle emekliye ayrıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanlığına Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 1. Ordu Komutanlığına ise Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız atandı.

Genelkurmay İkinci Başkanlığına da Orgeneral Aslan Güner getirildi.

2009 yılı YAŞ toplantısı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, "Toplantıda son dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerine Karşı Yürütülen Asimetrik Psikolojik Harekat konusunda bilgi verilmiş, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Harbe Hazırlık Durumu incelenerek, bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılamak için alınan tedbirler görüşülmüştür. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde, irticai tutum ve davranışları tespit edilen 2 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir" denildi. (Mynet)




Editör: TE Bilisim