İngiltere yeni salgının paniğini yaşıyor. Kraliyet Veteriner Koleji'ne (RVC) göre, araştırmacıların geri çağrılan kedi mamasıyla bağlantılı olabileceğine inandıkları gizemli bir hastalıktan en az 330 kedi öldü.

Birleşik Krallık'taki veterinerler en az 528 kedi pansitopenisi vakasını tedavi etmeye çalıştı. Hastalık, kedilerde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısının hızla azalmasına neden olarak, genellikle ölümcül olabilen ciddi hastalıklara neden oluyor.

HASTALANANLARIN YÜZDE 64'Ü ÖLÜYOR 

Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji kendi hastanelerinde veya diğer veterinerler tarafından tedavi edilen vakaların yaklaşık yüzde 64'lük bir ölüm oranı olduğunu söyledi.

Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji kendi hastanelerinde veya diğer veterinerler tarafından tedavi edilen vakaların yaklaşık yüzde 66'lük bir ölüm oranı olduğunu söyledi.

GERRÇEK VAKA SAYISI DAHA FAZLA OLABİLİR 

Yetkililer gerçek vaka sayısının daha yüksek olabileceği konusunda uyardı, hastalanan birçok kedinin veteriner muayenehanesine götürülmeyebileceğini vurguladı.

RVC kedi maması hakkında ise “Gıda Standartları Ajansı (FSA) tarafından ürün geri çekme işleminde yer alan kedi maması hakkında RVC tarafından yapılan analizlerin sonuçları, FSA ile paylaşıldı” ifadelerine yer verdi.

Sky News'un aktardığına göre, ölümlerle ilgili olabileceği düşünülen iki kedi maması markası toplatıldı. FSA, pansitopeni salgınının potansiyel olarak geri çağrılan belirli kedi ürünleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

İNSANLAR İÇİN TEHLİKE... 

Yetkililer, bu salgının insan sağlığı için herhangi bir risk oluşturduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı da sözlerine ekledi.

İngiltere'de hükümet, olası bağlantıyı araştırmak için RVC ve Hayvan Bitki ve Sağlık Ajansı'nın yanı sıra evcil hayvan gıda tedarik zinciri genelindeki yetkililerle birlikte çalışıyor.

500'DEN FAZLA KEDİ ETKİLENDİ 

Soruşturmayla ilgili açıkalama yapan RVC sözcüsü, 500'den fazla kedinin olaydan etkilendiğini, araştırmanın sürdüğünü belirtti.

Açıklamada ayrıca, "Gıda Standartları Ajansı (FSA) tarafından yayınlanan ürün geri çağırma işleminde yer alan kedi maması RVC tarafından yapılan analizlerin sonuçları FSA ile paylaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Salgınla bağlantılı yiyecekleri yedikten sonra kedisi ölen bir kedi sahibi Sky News'a yaşadığı üzüntüyü anlattı. 38 yaşındaki Natalie Mitchell, sekiz aylık Dave' adlı kedinin ölümünün, ilk vakalardan biri olduğuna inandığını söyledi.

VETERİNERLER İNANAMADI 

Kent şehrinde yaşayan bir yazar olan Mitchell, "Hasta görünmüyordu ama çok sessizdi ve normal hareketli halinden çok uzaktı" diyerek kendisindeki belirtileri anlattı.

"Veterinere götürdüğümüzde ateşinin çok yüksek olduğunu söylediler ve Kan testi yaptılar ve trombositleri, kırmızı kan hücreleri ve beyaz kan hücreleri olmadığını fark ettiler."

Veterinerin tuhaf vaka karşısında şaşırdığını ve bunun daha önce hiç yaşanmadığını söyleyen Natalie Mitchell, durumu kötüleşen Dave'i, Essex'teki bir hastaneye götürdüklerini söyledi.

Kedisinin üç gün içinde hızla kötüleştiğini anlatan Natalie, Dave'in erkek kardeşi Brian'ı muayene ettirdiğinde hiçbir belirti göstermemesine rağmen aynı hastalığa sahip olduğunu öğrenndi.

Mitchell, "Bu aşamada ölüm oranı yüzde 100 civarındaydı. Brian'a antibiyotik ve steroid verildi ve altı hafta evde kaldı." diyerek kedisinin iyileştiğini anlattı.

Editör: TE Bilisim