Sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan ve yetkililere yardımcı olmak üzere görev yapan fahri trafik müfettişleri, kural ihlallerini affetmiyor. Fakat vatandaşlar fahri trafik müfettişlerine keyfi ceza yazdıkları gerekçesiyle tepki gösterdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre; Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle Eylül 1997'den itibaren görev yapan 'Fahri Trafik Müfettişleri', 2019 yılına kadar kuralları hiçe sayan tam 3 milyon 759 bin 250 sürücüye ceza yağdırdı. Fahri müfettişler en çok cezayı ise kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere kesti. Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (Mobese) ve elektronik sistem uygulamaları hemen tüm şehirlerde kural tanımaz sürücüleri tespit ederken özellikle büyükşehirlerde kırmızı ışık ve hız kontrolü yapan kameraların bulunduğu yerden sürücüler ayaklarını gaz pedalından çekiyor. Ancak kamera bulunmayan bölgelerde ise devreye giren fahri trafik müfettişleri, kural çiğneyen sürücüleri af etmiyor. Resmi verilere göre her yıl 7-8 bin kişinin kazalarda öldüğü Türkiye'de 20 bin 853 fahri trafik müfettişi gönüllük esasına göre görev yapıyor. Kırk yaşını tamamlamak ve üniversite mezunu olmak gibi bir dizi şartları taşıyan sürücülerden seçilen ve herhangi bir ücret almayan fahri trafik müfettişleri, en çok; 'kırmızı ışıkta geçmek, trafiği aksatacak şekilde şerit değiştirmek, ters yola girmek, dönüş kurallarına uymamak, trafiği aksatacak şekilde park etmek, güvenli takip mesafesini korumamak, gereksiz yere korna çalma' gibi kural ihlallerinden ceza yazıyor.

Kahramanmaraş'ta ise bu sayı 500'ü geçti!

Fahri Trafik Müfettişlerinin ise sayısı Kent genelinde 500'ü geçti, kanıtlanması mümkün olmayan keyfi ceza yazan müfettişlerin ne yapmaya çalıştığı bilinmiyor, trafiği düzeltmek isterken, insanların haklarına girmeleri yenilir yutulur bişey olmadığı gibi bazı ceza kavramlarında ise işi şahsileştirmiye gittikleri düşünüyor.

FAHRİ MÜFETTİŞLERE ŞİKAYET YAĞDI

Son günlerde fahri trafik müfettişleri tarafından Konya’da bir çok sürücüye kesilen trafik cezaları sosyal medyada gündem olurken sürücüler cezaların rastgele kesildiğini iddia ettiler. Evinin önünde park alanında duran araca ceza kesildiğini iddia eden bir sürücü "Benim kapının önünde duran arabaya kemer takılı değil diye ceza yazmış bu nasıl bir yönetim" diyerek tepki gösterirken sosyal medya kullanıcıları da fahri müfettişlerin keyfi cezalar yazdıklarına dair yüzlerce paylaşım yapıyor, diğer başka sürücüler ise artık fahri trafik müfettişlerinin işi şahsileştirererek, trafikte yan bakan sürücüye bile canları sıkılınca ceza yazdıklarını söylüyor.

Sosyal medyada fahri trafik müfettişliği iptal edilsin çağrısı yapan kullanıcılar bu uygulamayla birlikte kural ihlallerinin azalmadığını iddia ederek ters sokağa girildi diye bin liranın üzerinde ceza yazılmış böyle bir kural ihlali yoktur. Bu müfettişler kafasına göre ihlal uydurup prim alabilmek için ceza yazıyorlar dedi. Bir sosyal medya kullanıcısı ise Fahri Trafik Müfettişi tarafından kesilen cezanın kendisiyle hiç alakası olmadığını iddia ederek, “Kahramanmaraş'ta yaşıyorum, yolunu dahi bilmediğim, hatta hiç geçmediğim bir cadde üzerinde birkaç yıl önce kırmızı ışıkta geçmekten ceza yedim. Fahri Trafik Müfettiş sanırım kırmızı ışıkta geçen benim araca ait plakaya benzer bir plakayı yanlışlıkla not almış. İtiraz etmedim, cezanın yazıldığı saatlere yakın saatlerde Gaziantep'te olduğumu ispatlayacak benzin aldığıma dair plakamın da yer aldığı akaryakıt fişini de istasyondan giderek tekrar temin ettim, ama uğraşmak istemedim. Cezayı ödedim ancak hakkımı helal etmiyorum. Gözlerinde bir rahatsızlık olduğunu düşündüğüm bu kişi hala Fahri Trafik Müfettişliği yapıyorsa eyvah ki eyvah... Trafikte 27 yıllık sürücüyüm tek yediğim ceza budur... O da bu şekilde işte...” yorumunda bulundu.

3 MİLYON 759 BİN 250 SÜRÜCÜYE TUTANAK

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri, Eylül 1997'den itibaren görev yapan fahri müfettişler, 21 yılda tam 3 milyon 759 bin 250 sürücü hakkında ceza tutanağı hazırladı. Müfettişlerin yazdığı ceza miktarı ise yarım milyarı geçti. Resmi verilere göre; 21 yıl boyunca fahri müfettişlerinin 329 bin 138 ceza tutanağı ile 2013 yılı en fazla ceza kestikleri yıl oldu. En az ceza ise 73 bin 763 ile 2011 yılında ceza tutanağı hazırlandı. 1999'da ülke genelinde gönüllük esasına dayalı olarak faaliyet yürüten 6 bin 743 trafik müfettişi varken bu rakam 23 bin 953 ile 2013 yılında zirveye çıktı. 2018'in ilk 9 aylık sonu itibariyle ise ülke genelinde 20 bin 853 fahri trafik müfettişi kural çiğneyen sürücülerin peşine düştü. 

Editör: TE Bilisim