Yaylaya çıkarken, Hacınınoğlu köyünün ileri gelenlerinden Süleyman Ay’ın da yaylacıları kurtarmak için tüm imkanlarını seferber ettiği arama-kurtarma çalışmalarına sabah saatlerinde Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu’da katıldı.

Ramazan Bayramını geçirmek için köyleri Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesine bağlı Hacınınoğlu’na giden Yusuf Ay, akşam gelen haberle sarsıldığını söyledi. Ağabeyi Selami Ay’la birlikte baba evindeyken yaylacıların akrabalarından birinin kendilerine ulaştığını ve yaylacılardan haber alamadıklarını söylemesi üzerine hemen traktöre binerek yola çıktıklarını anlatan Yusuf Ay, yaylaya çıktıklarında ise birçok hayvanın kar altında donarak telef olduğunu, çocukların ise donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Hacınınoğlu köyünden çıkarak yoğun kar yağışı, tipi ve fırtına altında 2 saatlik yolculuğun ardından Yaylaya ulaştığını belirten Yusuf Ay o gece yaşanılanları şu şekilde anlattı; “Ramazan Bayramı tatili nedeniyle köye gittim. Akşam saat 22.00 sıralarında bir kişi gelerek yaylacıların akrabaları olduğunu ve onlara ulaşamadıklarını söyledi. Hemen ağabeyin Selami Ay’la birlikte traktöre binerek yaylaya doğru hareket ettik. Yukarı çıktığımızda bizi yoğun bir kar yağışı, tipi ve fırtına karşıladı. Yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından yaylaya ulaştık.

Gördüğümüz manzara gerçekten çok ürkütücüydü, birçok küçük hayvan karın altında kalmıştı. Fırtına ise yaylacıların çadırını sökmüş, çocuklar donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Hemen çocukları alarak köye indirerek evimizde misafir ettik. Bu arada yardım için birkaç yetkiliyi aradık fakat olumlu dönüş alamadık. Orada kalanlar için traktörle bir daha gittik, geri kalanları da getirerek evimizde 2 gün ağırladık. Yaklaşık 100’e yakın hayvanın donarak telef olduğunu düşünüyoruz. Acı tablo kar’ın kalkmasıyla belirlenecek. Mayıs ayında bu tür kar yağışını da uzun zamandır görmemiştik.” Dedi.

Yaylacıları kurtarmak için tüm imkanlarını seferber eden Hacınınoğlu Köyünün ileri gelenlerinden Süleyman Ay ise, “hayvan yetiştiricileri yaylada olağanüstü olumsuz hava muhalefeti ile karşı karşıya kaldı. Onları tabiki orada bırakamazdık, biz insanlık görevimizi yerine getirdik. Yaylacılarımızı alarak köye indirdik.” Dedi.

Sabah saatlerinde olay yerine gelen Kahramanmaraş Damazlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu ise; “Yetiştiricilerimizi yaylada ziyaret ettik. 3 yetiştiricimizin hayvan zayiatının 100 adet olduğunu gördük. üreticilerimizin can kaybı yok ama hayvanların telef olduğunu tespit ettik. Kolluk kuvvetlerimize, 112 ekiplerimize ve bilhassa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüze ilgisinden dolayı teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim