Kahramanmaraş’ın merkeze bağlı Çokran Köyü’nde yaşayan vatandaşlar 11 yıllık salla ulaşım çilesinden sonra nihayet köprülerine kavuştu. Berke Barajı yapıldıktan sonra yolları sular altında kalan köylüler, köprünün açılışıyla birlikte büyük sevinç yaşadı. Yapılan projelerde devlete 2, 5 milyon YTL maliyeti çıkan köprü Özel İdare kaynakları ile sadece 350 bin YTL’ye yapıldı.

Kahramanmaraş-Osmaniye il sınırında bulunan ve ulaşımı oldukça zor olan merkeze 60 km uzaklıktaki Çokran’da, 1997 yılında Berke Barajı’nın yapılmasıyla birlikte köy yolu sular altında kalmıştı.

2005 yılına kadar ulaşımı sallarla yapılan köyün durumu için dönemin Valisi İlhan Atış, köye ulaşımın daha kolay sağlanması için talimat vermişti. Yapılan projelerle ulaşımı sağlayacak köprülerin maliyeti 2,5 milyon YTL’yi buldu. Bu yüzden acil çözüm olarak toprak dolgulu sistem ile köye ulaşım sağlandı. Fakat 2006 yılında meydana gelen selde bu dolgu da sular altında kaldı.

Çokranlılar ise bu yüzden eskisi gibi ulaşımı sallarla sağlamaya başladı. Daha sonra Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır devreye girerek köyü ulaşım sorununun çözümü için talimat verdi. Böylece Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Vali Yardımcısı Abdullah Şahin ve Köprü Uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Serdar Erdoğanyılmaz, köyde incelemelerde bulundu. Yapılan çalışmalarla köprü için 450 bin YTL’yi geçmeyecek bir proje hazırlandı.

İl Özel İdaresi Mühendisleri ve Mühendis Serdar Erdoğanyılmaz koordinasyonu ile 5 Eylül 2007 tarihinde temel çalışmaları başladı. 11 yıllık ulaşım çilesinin ardından resmi açılışı yapılan köprü köylülere büyük sevinç yaşattı. Köprünün açılışı Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, Vali Yardımcıları Abdullah Şahin, Kürşat Kırbıyık, Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, daire müdürleri, köy muhtarları ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Köprünün açılış töreninde bir konuşma yapan Çokran Köyü Muhtarı Mehmet Taş, köprü yapılmadan önce salla ulaşım yapma mecburiyetinde olduklarını belirterek, bunun sıkıntılarını yaşadıklarını anlattı.

11 yıl boyunca hiçbir kazanın da olmadığının altını çizen Taş, köprünün yapımından dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi. Daha sonra konuşa Mühendis Serdar Erdoğanyılmaz da, köprünün yapım aşamasını anlatarak hayırlı olması temennisinde bulundu.

Son olarak konuşan Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır ise, köylülerin köprü yapımıyla haklı bir sevinç yaşadıklarını belirterek, devlete 2,5 milyon YTL’ye mal olacak projenin daha özgün ve teknik yöntemlerle 350 bin YTL’ye mal olduğunun altını çizdi. Vali Tanılır, devlet kaynakları ile aslında bir çok şeyi yapabilecek güce sahip olduklarını belirterek, "Buradaki köprü hikayesi ile tabiri caizse gülüyoruz acınak halimize. Geçmişte tarihimizde oynadığımız rolü düşündükçe günümüzde basit bir köprüyü yapamıyorsak kusuru kendimizde aramamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin süratli bir değişim geçirdiğine dikkat çeken Vali Tanılır şöyle devam etti:

"Dolayısıyla aşırı merkeziyetçilikle herşeyin Ankara'dan planlanıp projelendirilmesiyle yapılamayacağını gördüğümüz için mahalli idareler reformu hükümetimiz tarafından uygulanmaya başlandı ve bu süreç devam ediyor. Böylece yıllara uzanan birçok iş anında yapılmaya başlandı. 11 yıldır vatandaşlarımızın kayıkla yolun karşısına geçmesi bize acı veriyordu. Bu bizim açımızdan utanç verici bir durumdu."

Konuşmaların ardından köprü Vali Tanılır, Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Mehmet Çiçek ile köy muhtarlarının kurdeleyi kesmesiyle ulaşıma açıldı. (www.kanal46.tv)