Kahramanmaraş’ın 12 Şubat Kurtuluş Bayramı törenleri için geçen yıl kente gelen ve şiir sunumu esnasında bazı hoş olmayan hareket ve tavırları nedeni ile kent kamuoyunun haklı tepkisini çeken sanatçı Bedirhan Gökçe’nin bu yıl ki törenlerde eleştirilere kulak vererek kendisine çeki düzen verdiği gözlendi.

Bu yıl ki bayram öncesinde Kahramanmaraş Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkan vekili Eyyüp Zıba yaptığı açıklamada, Gökçe’nin şanlı ecdadımızın manevi huzurunda iken saygısız bir üslup içerisinde sunumda bulunmasının kent insanını kızdırdığını hatırlatarak tepkisini şöyle diye getirmişti:

“Öncelikle; 12 Şubat kurtuluş bayramımızın 91. yıldönümü tüm hemşerilerime kutlu olsun. Ecdadımızın bizlere yaşattığı bu büyük zaferin coşkusunu 91 yıldır Kahramanmaraşlılar olarak biz can-ı yürekten kutlarız. Geçen yıl Kurtuluş Bayramının ruh ve maneviyatından çok uzakta basit bir sahne gösterisi olarak hazırlanan 12 Şubat kutlamaları hepimizi sukutu hayale uğratmıştı. Herkesin büyük gurur duyduğu o görkemli törenlerin yerine müzikal bir gösteri sunulmuştu. Kahraman ecdadımızın milli ve manevi duygularının gelecek nesillere aktarıldığı kentimize has 12 Şubat kutlamaları böylece yok edilmeye çalışılmıştı.

Özellikle Kahramanmaraş Belediyesi tarafından düzenlenen kutlama etkinliklerinde rol verilen Bedirhan Gökçe’nin Kahramanmaraşlıları ve şanlı tarihimizi küçümser bir eda ile protokolün önünde palto omzunda kahvede oturur gibi oturarak şiir okumasını ve sunum yapmasını ise asla unutmadık. Kendisinin bütün Kahramanmaraş halkından özür dilemesini beklerken aynı küçümser tavırla bu konuya duyarlı Kahramanmaraşlılara kulak tıkamıştır. Bedirhan Gökçe’nin sadece para için 12 Şubat Kurtuluş bayramı törenlerine tekrar davet edilmesini ve katılacak olmasını kınıyoruz. Burası Abdal Halil Ağa’nın memleketi…

Burası siz şiir okuyup, uyduruk gösterilerle para kazanasınız diye 12 Şubat’ta kurtarılmadı. Burası kahramanlar ve şehitler diyarı Kahramanmaraş. Bedirhan Gökçe bilsin ki; kahraman ecdadımızın aziz hatırasını yaşatmak için yürüyen yüzlerce çetenin önünde ceketini ilikleyip ayakta saygıyla edeple durması gerekir.

Geçen yıl “Davulları susturun şiir okuyacağım.” diyerek tören alanındaki bütün davulları şiir okumasını göstermek için susturmaya çalışması ise sabrımızı taşırmıştır. Abdal Halil Ağa’nın davullarını işgalciler bile susturamamışken sen hangi hakla 12 Şubat bayramında “davullarını susturun” diyebilirsin. Bu memleketi kurtaran Sütçü imam’ın, Arslan Bey’in, Mıllış Nuri’nin, Abdal Halil Ağa ile bütün aziz şehit ve gazilerimizin kemiklerini sızlatmaya hakkınız yok. Bu yaptığınıza dağdan gelip bağdakini kovmak denir. Kahramanmaraş’ın manevi milli değerlerini öğrenmeden, hatta okuduğu şiirlere bile çalışmadan gelen, 12 Şubat’ta hem bu Kahraman kentin parasını alıp hem külhanbeyi edasıyla sunum yapan Bedirhan Gökçe’den geçen yıl yaptıkları için hâlâ özür bekliyoruz. Hele de geçen yıl ki tören sonunda; (Allah Maraşlıların cebinden parayı eksik etmesin ki seneye yine gelelim) şekline benzer ifadeleri de çok saygısız bir hareket olarak dikkat ve tepki çekmiştir.

Artık 12 Şubat’ı bol para olarak görenlerin hazırladığı şu uyduruk gösteriler kaldırılsın. Biz henüz bıyığı terlememiş gençlerimizin özüyle, sözüyle görev aldığı, milli ve manevi duyguları yüreğimizde hissettiren, her izlediğimizde gözlerimizi yaşartan kahramanları yaşatan 12 Şubat gösterilerinin aziz ruhunu tekrar istiyoruz. Bu nedenle törenleri profesyonelleştiriyoruz diyerek 3. 5. sınıf sanatçılara bol kepçeden para dağıtılmasına ise karnımız hayli toktur. Amatör olsun ama gerçek ruhu verenleri törenlerde yeniden görmek istiyoruz.

Başörtüsünü açan Fransız’a kurşun sıkan Sütçü İmam’ın memleketinin kurtuluş gününde dans eden, oyun oynayan kızlarla 12 Şubat’ı bir kez daha kutlamak istemiyoruz. Hele de Cuma namazı çıkışında davul-zurna eşliğinde kaleye hücum eden çeteleri de asla istemiyoruz. Bunun yanında kültürümüzle uzaktan ve yakından hiçbir ilgisi olmayan oyunlar ile kıyafetleri de asla istemiyoruz. Aslen kendisi de bir Maraşlı olmasına rağmen törenlere sadece paragözü ile bakan yönetmen Ahmet Okur’a verilen para ile bu tarihi ruhu yansıtmayan kutlamalar için harcanan paraların da bir an önce kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz.”

BUYILKİ TÖRENDE İSE KABAN TERCİH ETTİ VE ÖNÜNÜ İLİKLEDİ

Tepkiler kamuoyundu yankı bulurken, sanatçı Bedirhan Gökçe, geçen yılın aksine 91. yıldönümü etkinliklerinde kendisine çeki-düzen verdi. Bayram töreninde sahneye Türk Bayrağı motifli kravat ve parlak gri renkli takım elbise ile çıkan Gökçe’nin önünün de ilikli olduğu görüldü. Gökçe, sunum aralarında otururken de masumane bir şekilde objektiflere yansıdı.

Geçen yıl siyah renkli paltoyu Maraş tabiri ile ‘kartal kanat’ bir şekilde omzuna atan Gökçe, bu yıl ki törende ise havanın soğuduğu anlarda yine siyah renkli ama kapşonlu kaban giymeyi tercih etti. Bu kez kabanı üzerine giyen ve önünü de devamlı olarak ilikleyen Bedirhan Gökçe, tören sonunda ise Maraş halkına sıcak selamlarını göndererek bir anlamda geçen yılki kaba hareketleri için gönül almaya çalışır bir görüntü ortaya koydu.

Kanal 46 olarak; haklı eleştirileri göz önünde bulundurarak bu yılki törenler sırasında kendisine çeki düzen veren ve Kurtuluş Bayramı törenlerinde şehitlerin manevi huzurunda ruhlarına uygun şekilde saygılı davranan Bedirhan Gökçe'ye duyarlılığından dolayı teşekkür ediyoruz. (www.kanal46.com)